Köttfärspaj med champinjoner och vitlökssås

Trevlig helg på er alla! Så roligt att läsa både på Facebook och instagram (@kryddburken) vilka middagsplaner ni har. Helg är alltid helg o fredag till söndag går från snabbt, gott och enkelt till mer avancerad, välplanerade och ofta långlagad middag. Allt har sin charm och om jag får säga det själv så smakar middagar olika beroende på vilken veckodag det är. 

Fredagarna är goda då man ofta är trött o sliten o pustar ut efter veckan och kör nåt enkelt, säkert kort medan söndagarna blir mer andaktliga och avnjuts lite längre och smakas av mer kan jag tycka och då blir det ofta lite mer lyxiga som man njuter av en längre stund vid middagsbordet och inte vid TV-bordet.  

Något ni reflekterat över? Vilken veckodag är godast egentligen?? 

Den här köttfärspajen gjorde jag igår (fredag) och blev verkligen kanongod tillsammans med champinjoner och en god vitlökssås till. Gratinerad med massor av ost dessutom. Nä, det kan inte bli fel! 😜 



Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, alt. färdigkavlad, rund pajdeg 

400 gram blandfärs 

150 gram färska champinjoner 

2 msk vetemjöl

1 msk tomatpuré 

1 msk grönsaksfond 

1 msk kalvfond 

2 dl vatten 

2 tsk D’Elidas chilisås 

1 krm chilipulver

1 krm paprikapulver 

Salt och peppar 

Äggstanning : 

3 ägg 

3 dl grädde 

Trocomare örtsalt 

Topping : 

3 dl riven ost 

1/2 röd paprika 

Svartpeppar 

GÖR SÅHÄR : 

Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam med höga kanter. 200 grader ca 10 minuter. Bryn färsen tillsammans med hackade champinjoner. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna, låt fräsa på några minuter tills vätskan kokat in och smaka av. 

Vispa ihop äggen med grädde och örtsalt. Fyll pajskalet med färsröran. Toppa med riven ost och slå på äggstanningen. Lägg skivad paprika överst och dra några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Vitlökssås : 

2,dl créme fraiche 

2 msk olivolja 

2 finrivna vitlöksklyftor 

1 tsk flytande honung 

1 krm svartpeppar

Salt 


GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av. 

På väg in i ugnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Låt pajen ”stå till sig” ca 15-20 minuter så den ”sätter sig” och är lättare att skära upp i fina bitar. 

Servera pajen med blandad sallad och vitlökssås. 

Smaklig måltid! 

3
3

Kalvstek i örtagårdssås

Jag lovade ju er recept på den goda kalvsteken jag gjorde i söndags. Fungerar naturligtvis med vilken stek som helst. Rådjur, älg, hjort, nöt, gris mm. Jag bryner den i nät eller steksmöre och fyller på med lök och rotfrukter. Låter den sedan sjuda på låg värme i grytan tillsammans med buljong, grädde och örtkryddor. Blir otroligt gott och saftigt för att inte tala om såsen. Här silar jag inte bort lök och rotfrukter utan mixar alltihop och låter koka upp igen medan steken vilar. Alla härliga smaker bibehålls och örtkryddorna ger en mustig, rustik örtagårdssås som verkligen blivit en favorit här hemma. Blir det något över så frys in och använd i andra såser som extra smakhöjare. 

Det här behöver du :

1,5 kalvstek

2 msk smör till stekning 

Salt

Peppar

2 msk torkad örtblandning 

2 morötter 

2 palsternacka 

2 gul lök 

2 msk tomatpuré 

2 msk grönsaksfond 

2 msk kalvfond 

8 dl vatten 

3 dl grädde 

GÖR SÅHÄR :Hetta upp en rymlig gryta med smör. Bryn steken med nätet på runtom. Krydda med salt, peppar och den torkade örtblandning.

Skala morötter, palsternacka och lök och slanta ner grovt i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta och låt sakta sjuda med lock ca 2,5 – 3 timmar tills innertemperaturen visar 63 grader. Ta upp och låt vila i folie ca 30 minuter före du skär upp den. Under tiden kokar du upp såsen. 

Såsen :

Mixa sky, lök och rotfrukter direkt i grytan med en stavmixer och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar och en matsked äppelmos. Om du tycker såsen behöver tjockare konsistens, red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. 

Steken får sjuda på låg temperatur i den härliga skyn tillsammans med lök, rotfrukter, örtkryddor och grädde. 


När innertemperaturen visar 63 grader tar du upp steken och låter vila i folie en halvtimme före du skär upp den. 


Servera steken i skivor med såsen, nykokt potatis, äppelmos och pressgurka. Smaklig måltid! 

3
1

Ravioli i ost och baconsås

Ny vecka och nya tag på matfronten. Måste frosta ur frysen och därmed rensa ordentligt så jag ska jag försöka göra en veckomatsedel nu när jag gått igenom vad som finns. Det är så tjockt av is i den ena frysen så det går nog inte ens att trycka in ett blåbär. Hips vips är sommaren här och man vill in med massa goda bär och bullar och då är det inte kul med en fullproppad frys som dessutom är full av is. 

Lagade en väldigt god söndagsmiddag igår av kalvstek, gräddig örtagårdssås och tillbehör, ni ska få recept på den senare men först en grymt god pasta med färsk ravioli. 

6 – 8 port

Det här behöver du : 

2 förp färsk ravioli (ca 500 gram totalt) 

300 gram fryst broccoli 

2 pkt strimlad bacon (ca 240 gram) 

2 finhackade vitlöksklyftor 

Svartpeppar

Såsen : 

200 gram philadelphiaost

3 dl pastavatten 

2 msk grönsaksfond 

1 tsk D’Elidas 

1,5 dl finriven parmesanost

Trocomare örtsalt 


GÖR SÅHÄR : Koka upp vatten med salt till broccoli och den färska raviolin.

Jag använde fryst broccoli så jag la i den precis före raviolin så de skulle bli klara samtidigt. Det behöver inte koka mer än någon minut. Använd pastavattnet till såsen så slå inte ut allt. 

Fräs på strimlad bacon och finhackad vitlök i en rymlig stekpanna. Lägg undan lite bacon till att stör över hela rätten när den är klar. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt koka upp. Sänk värmen och vänd sist ner ravioli och broccoli. Smaka av. Toppa med lite extra knaprigt bacon. 


Färsk ravioli som du gör egen sås till är bara sååå gott! 


Stekpannan med bacon som ska bli sås och kokvattnet med broccoli som snart får sällskap av raviolin. 


Vänd ner i såsen.


Toppa med knaperstekt bacon. Servera! 

1
0