Köttfärspaj med champinjoner och vitlökssås

Trevlig helg på er alla! Så roligt att läsa både på Facebook och instagram (@kryddburken) vilka middagsplaner ni har. Helg är alltid helg o fredag till söndag går från snabbt, gott och enkelt till mer avancerad, välplanerade och ofta långlagad middag. Allt har sin charm och om jag får säga det själv så smakar middagar olika beroende på vilken veckodag det är. 

Fredagarna är goda då man ofta är trött o sliten o pustar ut efter veckan och kör nåt enkelt, säkert kort medan söndagarna blir mer andaktliga och avnjuts lite längre och smakas av mer kan jag tycka och då blir det ofta lite mer lyxiga som man njuter av en längre stund vid middagsbordet och inte vid TV-bordet.  

Något ni reflekterat över? Vilken veckodag är godast egentligen?? 

Den här köttfärspajen gjorde jag igår (fredag) och blev verkligen kanongod tillsammans med champinjoner och en god vitlökssås till. Gratinerad med massor av ost dessutom. Nä, det kan inte bli fel! 😜 



Det här behöver du : 

1 sats pajdeg, alt. färdigkavlad, rund pajdeg 

400 gram blandfärs 

150 gram färska champinjoner 

2 msk vetemjöl

1 msk tomatpuré 

1 msk grönsaksfond 

1 msk kalvfond 

2 dl vatten 

2 tsk D’Elidas chilisås 

1 krm chilipulver

1 krm paprikapulver 

Salt och peppar 

Äggstanning : 

3 ägg 

3 dl grädde 

Trocomare örtsalt 

Topping : 

3 dl riven ost 

1/2 röd paprika 

Svartpeppar 

GÖR SÅHÄR : 

Nagga med gaffel och förgrädda pajskalet i en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam med höga kanter. 200 grader ca 10 minuter. Bryn färsen tillsammans med hackade champinjoner. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Tillsätt resten av ingredienserna, låt fräsa på några minuter tills vätskan kokat in och smaka av. 

Vispa ihop äggen med grädde och örtsalt. Fyll pajskalet med färsröran. Toppa med riven ost och slå på äggstanningen. Lägg skivad paprika överst och dra några varv med pepparkvarnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Vitlökssås : 

2,dl créme fraiche 

2 msk olivolja 

2 finrivna vitlöksklyftor 

1 tsk flytande honung 

1 krm svartpeppar

Salt 


GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop samtliga ingredienser, smaka av. 

På väg in i ugnen. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader. 

Låt pajen ”stå till sig” ca 15-20 minuter så den ”sätter sig” och är lättare att skära upp i fina bitar. 

Servera pajen med blandad sallad och vitlökssås. 

Smaklig måltid!