När pernsionärer serveras korv med bröd på nyårsafton börjar man undra om man inte skulle öppna ett eget vårdhem med hemlagad mat och servera det där lilla extra som sätter guldkant på vardagen. Det är så man skäms när man läser nyhetsflöden nu med smällare och raketer som skjuts högt o lågt och våra gamla som blir behandlade som skrutt… Nä, en riktigt god, mustig gryta som den här fläskfilégrytan skulle dom fått istället och idioterna som skjuter raketer borde få straffarbete att städa gator och torg och laga allt dom förstört. 

Det här receptet är en gammal favorit och ett riktigt säkert kort att ta till. Alla älskar den och jag den serverar jag oftast med hemlagat potatismos. Supergott är bara förnamnet. 😜 

 

6 port 

Det här behöver du : 

1 fläskfilé ca 450 gram 

Salt, peppar, grillkrydda 

1/2 purjolök 

1 burk hela champinjoner 

3 msk oxfond 

1 msk grönsaksfond el tärning 

2 msk tomatpuré 

4 dl vatten 

2 dl grädde

Maizenamjöl + vatten till redning 

Salt o peppar  

  

GÖR SÅHÄR : 

Putsa och skär fläskfilén i tunna skivor. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar och grillkrydda. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt grytan koka upp och sedan sjuda på medelvärme ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. 

 

Fläskfilén får brynas så den får fin färg innan resten av ingredienserna åker ner. 

 

Himmelskt god och puttrande gryta. 

 

Servera med hemlagat potatismos. Smaklig måltid! 

 1. Tina skriver:

  Mums! 🙂
  Beträffande korvmedbrödkonceptet på äldreboendet så var hela sanningen att samtliga hade fått en trerättersmeny till lunch, men korv med bröd till senare middag så att alla på boendet skulle orka vara med på den finare måltiden, antar att vissa sover/vilar tidigt, att samla alla kanske var bäst för logistiken vid lunchtid.
  Tack för världens bästa matblogg!!

 2. Jag håller verkligen med om att vi måste ta hand om våra äldre på ett bättre sätt och ge dom bättre mat än korv med bröd. När jag var liten så sa jag alltid att när min mamma blir så ska jag ta hand om henne så att hon inte hamnar på fattig huset som det hette förr. . Detta recept låter super gott så de kommer att sparas och plockas fram vid tillfälle. Jag har gått från att hata laga mat till att älska laga mat och dessutom så planerar jag att utbilda mig till kock.

 3. Olof skriver:

  Ser gott ut, men hur stor är en burk? (Champinjonerna)

 4. Hej! Gott Nytt År på dig Linda! Tackar för alla goa och framför allt lättgjorda recept som du delger oss. Wow säger jag.
  Håller med också om att hur vi sköter om de äldre det är bara bedrövligt. Känner till ett ställe där de anställda tar sin egna ”kaffekassa” för att försöka förgylla vardagen litet för de gamla.
  Det hör med raketer det är inte klokt att man vill att det ska se ut som krigszoner……

  Tack för recepten, jag brukar testa de flesta som du delger oss! Tack

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..