ANNONS

Sjömansbiff, mör och smakrik i Crock pot eller gryta

/


Försöker få upp ett inlägg mellan varven bloggen ligger nere, som i princip blivit ett dagligt dilemma numera. Det ska dock bli ändring på det för nu är jag less på att det inte fungerar med min nuvarande leverantör och bloggen är på flyttresa just nu i skrivande stund till ny hosting av Tailsweep. Ni är många som mailar o skriver angående detta att sidan ligger nere och jag kan bara instämma att jag är lika frustrerade som ni och om inte ännu mer ledsen och besviken då jag vill att allt ska fungera och vara tillgängligt nu i juletid då det är stor efterfrågan på recept, julbak, kristyr, godis, pepparkakshus mm och även planering inför nyår. 

Jag ber er ha tålamod och ni är naturligtvis alltid välkomna att skriva via mail, sms, fb och instagram om det är något akut ni behöver hjälp med eller andra frågor! ❤️ Nu ser jag fram emot en nya Kryddburken – starkare än Karl Alfred boy! ;-P

Ett recept ska jag såklart också bjuda på. 

Visst minns ni väl den gamla klassikern; Sjömansbiff? 

Tunt, mört skivat nötkött varvat med potatisskivor och stekt lök som får puttra ihop tillsammans i en god sky av bland annat mörk öl. 

Jag byter gärna ut den mörka ölen mot en mustigare oxbuljong och det blir verkligen otroligt gott, mört, saftigt och smakrikt. Vare sig du tillagar i Crock pot eller gryta i ugn är det slutliga resultatet att få ett mört kött. 

Naturligtvis blir det som allra bäst om du tillagar det på låg temperatur under en längre tid.  

Vill du använda Crock pot så ställ in den på lägsta värme i sex timmar, vill du tillaga i ugnen i gryta med lock så kör på 100 grader ca 4 timmar. 

Använd nötkött av fin kvalité. 

6 – 8 port

Det här behöver du : 

1 kg potatis av fast sort 

800 gram skivad lövbiff av nötkött

4 gul lök

Smör till stekning

Salt och peppar 

1,5 – 2 liter kraftig oxbuljong 

(1 dl oxfond alt 4-5 buljongtärningar per liter vatten) 

Maizenamjöl + vatten till redning

Salt och peppar

En nypa socker 

GÖR SÅHÄR : 

Skala och skiva potatisen i knappt 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål med vatten sålänge. 

Bryn skivorna av köttet i het stekpanna med smör. Salta och peppra på bägge sidor. Lägg upp på fat vid sidan om sålänge. 

Skala, hacka/skiva löken grovt och bryn i samma stekpanna som köttet fast nu på låg värme. Du kan med fördel slå på lite vatten efter nån minut o strö över en nypa socker på löken så får du en riktigt god smak. 

När löken är mjuk, lägg åt sidan. Vispa ur pannan ned lite vatten och använd som en del av buljongen som ska vara i grytan. 

Lök o lövbiff är stekt och brynt och klart att monteras i Crock poten. 

Varva med potatisskivor och slå sedan på buljong så det nästan täcker. 

 


Efter 6 timmar i Crock poten är köttet härligt mört och potatisen precis så som den ska, inte mosig och inte för hård. Jag har lite svårt för alltför blaskiga såser i grytor så jag reder gärna av skyn med maizenamjöl utrört i lite vatten då jag tycker smakerna binder ihop sig bättre. Men det gör ni som ni vill. Smaka av hela härligheten med salt och peppar och naturligtvis en nypa socker. 

Smaklig spis! 

1
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00