Köttfärslimpa med stekt lök och pepparsås
Gårdagens önskade Fars dag-middag blev Nickes stora favorit! En smakrik, fast köttfärslimpa med långstekt, karamelliserad lök och en galet god pepparsås som jag kokade ihop med en gnutta starkvinsglögg.
Prova att tillsätta nån matsked nästa gång du gör sås, det är en hejdundrande smaksättare och passar riktigt bra nu i vintertider.
8 – 10 port (2 limpor)
Det här behöver du :
1,6 kg blandfärs
2 dl havregryn
3 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
4 msk grönsaksfond
2 msk oxfond
2 tsk trocomare örtsalt
1 tsk vitpeppar
Pensling :
3 msk sweet chilisås
2 msk ketchup
2 msk vatten
1 msk kinesisk soya
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser i en rymlig bunke. Jag brukar använda elvispen med degkrokarna när jag gör på en större mängd färs. Forma till två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop ingredienserna till pensling och stryk över. Grädda i 175 grader ca 30 – 40 minuter.
Såsen :
2 msk smör
1,5 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk starkvinsglögg (alt alkoholfri)
2 tsk mortlad grönpeppar i lag
2 tsk mortlad svart, vit och rosépeppar
2 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
Salt
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd på med vatten under tiden du vispar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 – 20 minuter. Smaka av.
Löken låter jag steka sakta på väldigt låg värme i stekpanna med smör och en gnutta socker, samt några droppar vatten. Jag steker den i ca 40 min så den blir riktigt mjuk med inte bränd. Supergott tillbehör som nästan sköter sig själv i pannan. Vänd om nån gång då och då bara. Smaklig måltid!