Varför är kinamat sååååå GOTT??!

Ofta när vi har ärenden över bron brukar vi luncha i Kalmar nånstans. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King eller Max lockar inte direkt. Vi brukar välja nåt grekiskt eller asiatisk ställe med lunchbuffé och är man sugen på just kinamat är restaurang Peking vid centralstation i särklass den bästa. Men vad är det som gör kinamaten sååå speciell i smaken? …Förmodligen glutamat! Jag undrar hur den smakar utan denna tillsats, just på restaurang. Det finns ju massor med galet goda recept på kinamat man kan göra hemma och då vet man ju vad det innehåller och det blir verkligen precis lika gott. Men vill man äta ute hade jag nog velat veta vilka ställen som använder sig av det och inte. Märkningen ”No MSG” har jag sett på en del restaurangdörrar men aldrig på en Kinarestaurang. Och hur skadligt det än för kroppen med diverse biverkningar har jag aldrig upplevt att kinamat fått mig att må dåligt, få ont i magen etc. Däremot McDonalds… Hur som så är Peking i Kalmar svårslagen i sin bransch.

Biff med bambu och champinjoner är en favorit, liksom stark kyckling i röd curry… Friterat fläsk o honungsmarinad filé…och de wokade grönsakerna med krispiga vattenkastanjer…  Det är bara sååå GOTT! O så en massa sambal oelek på de också. Den får man inte missa!

Vilken är din favorit på en kinabuffe? 

Tipsa gärna läsarna om bästa restaurangen nära dig!

 Godaste!! 😛

Friterad banan med glass och sirap är också ett måste. 🙂

7
1

Smakrik italiensk kalvragu till middag!

Måndag och ny vecka igen, helgerna går fort alltså! Joline har varit iväg på konfirmationsläger hela helgen så Nicke och jag har varit helt allena. Riktigt mysigt det också med egentid för varann. Långa filmkvällar och lite glöggmys. Lilla valpen som är planerad har hunnit bli 2 veckor redan så nedräkning både mot valp och stundande jul är redan igång. Ska bli så otroligt mysigt att få en fyrfoting i i familjen igen, det är något som fattas när man haft hund hela livet…

Innan dess blir det också en råttkull som hinner levereras precis lagom innan jul så mycket att pyssla med är det. 😛 Nu ska ni få ett riktigt tokgott recept på en härligt bubblande kalvragu med massor av mustiga smaker. Kalvfärs köper jag inte ofta men när det händer blir det en sån här gryta. Måndagar är dessutom den klassiska ”spagetti & köttfärssåsdagen” här hemma så det passar ypperligt!

6 port

Det här behöver du : 

400 gram kalvfärs

olivolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 grön paprika

1 msk torkat timjan

1 riven morot

1 dl grovriven rotselleri

3 msk tomatpuré

3 msk ketchup

saften från 1 citron + skalet

2 msk kalvfond

2 dl grädde

en nypa socker

salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 

Stek färsen i het panna med olivolja. Hacka lök, vitlök och paprika. Riv morot och rotselleri. Tillsätt i pannan med torkad timjan. Låt allt få fräsa ihop ca 10 minuter. Tillsätt sedan tomatpuré, ketchup, saften från en citron och zest från skalet, kalvfond och grädde. Låt koka på låg värme ca 40 minuter. Smaka av med en nypa socker, salt och peppar.

Smaklig måltid!

1
1

Klassisk kalops i godaste skysåsen

Nu har det varit regn och rusk i flera dagar och då passar jag på att laga upp lite långkok, både hemma och på jobbet för att kunna frysa in. Kalops är en sån rätt som bara blir godare efter några dagar och den går också utmärkt att frysas in för att sedan tas upp och värmas i gryta. Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Skysåsen i grytan är en klar sky som fått ta smak av köttet o grönsakerna som fått koka ihop i flera timmar. Jag använder även en pulverbuljong från Knorr som heter grytbuljong som ger otroligt god smak. Nån matsked av oxfond samt kalvfond o en liten skvätt tomatpuré också sen sitter smakerna där jag vill ha dom. 😛


8 – 10 port

Det här behöver du : 

1,5 kg grytbitar av nötinnanlår

4 msk vetemjöl

3 morötter

1 gul lök

1/2 purjolök

6 små röda steklökar

1 msk hela kryddpepparkorn

5 lagerblad

1 liter vatten

2 msk touch of taste oxfond

2 msk touch of taste kalvfond

1 msk Knorr ekologisk grytbuljong

2 tsk tomatpuré

1 msk svarta vinbärsgelé

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta med lock. Smält smör och bryn grytbitarna så de får gyllenbrun färg. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt sedan morötter, lök, purjolök (skurna i bitar) och kryddorna. Slå på vatten, fond, buljong och tomatpuré. Låt grytan småkoka med locket lite på glänt. Skumma av efter ca en timme. Fortsätt koka till önskad konsistens på köttet. Jag brukar föredra 3-3,5 timme så det blir riktigt mört och faller sönder i trådar. Smaka av med en matsked svarta vinbärsgelé samt salt och peppar. Såsmängden i grytan kan du naturligtvis justera själv hur mycket du vill ha. Ta mer vatten, fond och buljong för mer sås eller tvärtom. Tänk då på att minska mjölkmängden i början bara. Plocka ur kryddpepparkornen och lagerbladen med en gaffel. Servera med nykokt mandelpotatis, inlagd gurka eller rödbetor och vinbärsgelé eller äppelmos.


Fint svenskt kött av nötinnanlår blir allra godast. Brukar ofta finnas i färdigskurna grytbitar dessutom.

Doftern av kalops-kok är bland det bästa!

Riktigt smaklig måltid nu!

6
6