Kårehamns fisk och havskök – för god lunch!

Nu blir det mycket fisk här två dagar i rad men måste bara tipsa er om ett restaurangbesök inför helgen ni som huserar här eller har vägarna förbi Öland. Kårehamans Fisk och Havskök hittar ni på östra sidan, norr om Löt nere vid den vackra hamnen. Vi har besökt restaurangen och även fiskaffären flertalet gånger och senaste besöket var fredagen under skördefesten då Nicke bjöd ut mig på lunch. Det serverades bland annat rödingfilé med murkelsås så det valde jag direkt. Tror inte jag har ätit murkelsås sen jag var liten och bodde i Norrland då vi kunde plocka dom själv. En otroligt god svamp, men lite ”meckig” att tillaga då den ska förvällas några gånger för att inte vara giftig. Såsälskare som jag är kan jag tycka att dom kunde haft lite mer sås på tallriken dock. 😉

Nicke valde en lammburgare med olivröra och aioli och även han var nöjd med smakerna. Ett rekommenderat besök med andra ord om ni vill njuta av en god lunch i mysig atmosfär.Tidigare besök kan ni läsa om och se bilder på HÄR och HÄR!

Nya delen av restaurangen är riktigt mysig med större ytor samt sittplatser. Fin service som alltid.

Sallad, bröd, kaffe och kaka ingår.

Kårehamns vackra havsutsikt. Mer info hittar ni bland annat på deras facebooksida >>

0
2

Färdigpanerad fisk med hemmagjort potatismos och remouladsås

Halvfabrikat kan vara nog så gott vissa dagar och dessa färdigpanerade är riktigt goda. Citronbitare och frasiga fiskfiléer från Findus fick duga till middag igår då den färska laxen var slut i affären. Dock ett riktigt gott hemmagjort potatismos och remouladsås till det, samt citron och kokta gröna ärtor. Hade egentligen tänkt göra en sås med lax och servera med pasta men det får bli nästa gång det står fisk på menyn. 😛

Godaste hemmagjorda potatismoset :

1 kg potatis (Asterix)

4 dl varm mjölk

3 msk smör

2 äggulor

½ tsk vitpeppar

½ tsk salt

1 krm riven muskotnöt

1 nypa socker

*2 tsk citronpeppar + finhackad persilja när jag serverar moset till fisk.

GÖR SÅHÄR : 

Koka potatisen så den är riktigt färdig. Slå av vattnet och tillsätt uppvärmd mjölk. Stöt med rotfruktsstöt och tillsätt även smör och ägg. Jag brukar använda en ballongvisp på slutet när allt är mosat för att få ett lätt och luftigt mos. Smaksätt med vitpeppar, riven muskot och en nypa socker. Smaka av. Potatismos som jag ska servera till fisk smaksätter jag även med citronpeppar samt finhackad persilja.

Remouladsås : 

25o gram hemmagjord majonäs

1 dl bostongurka

1½ msk hackad kapris (inlagd)

2 tsk citronsaft

Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop, smaka av.

Majonäs (250 gram)  : 

2 äggulor + 1 helt ägg

2 dl rapsolja

1½ tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs. Alla ingredienser bör ha samma temperatur före du mixar ihop allt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller klicka ut på tallriken, eller servera i en liten kopp vid sidan om.

Findus färdigpanerade fiskfiléer. Här är både citronbitare och frasifa fiskfiléer. Jag steker dom plåt i ugnen med lite flytande smör/olja över i ca 15 minuter 175 grader.

Under tiden fisken är i ugnen förbereder du och smakar av moset.

Servera med kokta gröna ärtor och extra citron och citronpeppar. Smaklig måltid!

0
2

Skördefest-shopping!

Skördefest här på ön bjöd på ett hejdundrande kalas från norr till söder. Så galet mycket folk ÖVERALLT och lika många fina, lockande evenemang och utställningar. Vi åkte runt lite både lördag och söndag och besökte bland annat Drottning Viktorias vilohem där de hade ostfestival med massor av leverantörer som ställde ut i sina tält och erbjöd både ostprovning och försäljning till bra priser. Vi fyndade en hel del där, bland annat fem sorters mögelostar och de fyra nya sorterna från ARLA för endast 150 kr. Riktigt goda allihop och till min lycka hittade jag även mögelosten ”Rocka fett”. Den måste ni prova nån gång om ni inte gjort tidigare. En blåmögelost från Åsbergets gårdsmejeri i Jämtland. 😛

En lunch i Kårehamn hann vi med redan på fredagen, bara mannen och jag. Och även en söndagslunch med hela familjen i Borgholm. Mer om detta i kommande inlägg.

Vår skördefest-veranda här hemma!

En liten ostbricka måste ju avnjutas efter skördefestens shopping. Rocka Fett närmst i bild, och bakom från vänster Blå Alvar och en mögelost från Emåmejeriet. Yngdens knäcke med honung och timjan och även ostbollar med västerbottensost. Marmelader (kryusbär och tomat/chili) och nektar… Det är verkligen fest när det är skördefest!

Årets pumpa tycker jag! En hemsnickrad sådan, gjord av hästskor! Köpt i Löt av Peter Nilsson och Malin Karlsson. Mer rustik pumpa får man nog leta efter… 😉

Lite skördefest hemma hos också vid loppis-tältet. 😛

Den klassiska skördeosten från Öland åkte också givetvis med hem, i år smaksatt med pepparrotsbrännvin från Wannborga bryggeri. Osten finns att köpa på Ostbutiken i Borgholm om ni har vägarna förbi. Missa inte den butiken, så mycket, galet gott på ett ställe!

Borgholms torghandel och alla utställer runt gågatan bjöd på massor av gott! Kantareller för 100kr/kg och ett par hemkokta safter bland annat.  Inlagda vitlöksklyftor och marmelad från Fredriksson. Joline fyndande också en plåt-uggla på Butik Öland som nu hänger på väggen i hennes rum.

Nicke som älskar fisk köpte med sig stekt, inlagd strömming till en god kvällstallrik på lördagen.

2
2