Stadig köttfärslimpa – lätt att skära i fina skivor!
Här på Kryddburken finns otaliga recept på köttfärslimpor och jag gör ofta olika från gång till gång. En del fyllda med smakrik ost och grönsaker, en del baconlindade och en del lite lösare i konsistensen. Det finns dock en variant som maken gillar allra bäst och som är lite stadigare och mer kompakt. Den är lätt att skära i tunna skivor och användas till pålägg för köttfärsälskare 😛 som håller ihop fint. Efter förfrågan på instagram igår så lägger jag ut receptet här. Ingredienserna i smeten är såna som gör köttfärslimpan stadig, bland annat potatismjölet som binder och håller ihop och även äggen och äggvitan gör den lite ”puffig” och fin i formen. En liten mängd vatten använder jag dock och flytande fond för smaken. Den blir otroligt god och du kan använda detta recept som en bas för att sedan lägga till dina egna favoritkryddor eller smaksättningar såsom örter, chili, vitlök mm. Prova er gärna fram, det är ett recept som är svårt att misslyckas med.
Såsen kokar jag upp på smör, vetemjöl och vatten som vispas ihop under uppkok. Sen smaksätter jag med soya, fond, kryddor, lingonsylt eller gelé och smakar av med salt och vitpeppar.
8 – 10 port (2 limpor)
Det här behöver du :
1,6 kg blandfärs
2 dl havregryn
3 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
4 msk grönsaksfond
2 msk oxfond
2 tsk trocomare örtsalt
1 tsk vitpeppar
Pensling :
3 msk sweet chilisås
2 msk ketchup
2 msk vatten
1 msk kinesisk soya
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop samtliga ingredienser i en rymlig bunke. Jag brukar använda elvispen med degkrokarna när jag gör på en större mängd färs. Forma till två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Rör ihop ingredienserna till pensling och stryk över. Grädda i 175 grader ca 30 – 40 minuter.
Köttfärslimporna färdiga för ugnen. ca 30 – 40 minuter i 175 grader.
Det färdiga resultatet. 😛 Smaklig måltid!