Joline bakar hundkex!

Joline är omtänksam och bakar goda, hemmagjorda hundkex till Kean – vilken han äääälskar! 😛 Kan säga att dom blev väldigt goda… Fördelen med just att baka egna hundkex till träning etc är ju att man vet vad de innehåller. När jag var aktiv inom SBK gjorde jag ofta eget hundgodis till belöning. Att skiva upp blodpudding och sen skära i tärningar och torka i ugnen är också himla praktiskt och betydligt mer behagligt att ha i jackfickan än rå blodpudding! Kalla kokta makaroner är också populärt. Prova gärna att baka dessa och tipsa om era egna bästa belönings-godis ni som har hundar!

Dessa kex gick verkligen hem hos Kean. Det gick åt några vid fotograferingen också som ni kan se! 😛

ca 100 st
Det här behöver du : 

2 dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

½ dl riven ost (gouda)

½ dl potatismospulver

1 tsk rapsolja

1 ägg

6 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : Koka upp vatten och buljongtärningen. Låt svalna till fingervarmt. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en slät deg. Eventuellt, ta lite mer mjöl vid utkavling.

Lägg upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta ca ½ cm tjock. Tryck ut med pepparkaksformar den figur du vill ha. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 225 grader ca 10 minuter. När du gräddat bägge plåtarna sätt över alla kex på samma plåt och ställ in i ugnen över natten och låt torka. Förvara i plåtburk i rumstemperatur.

1
6

Godaste ättiksgurkan till söndagssteken

+

Vad brukar ni ha för goda tillbehör till söndagssteken? Den klassiska husmanskosten faller aldrig ur tiden här hemma och nu äntligen börjar hösten komma och söndagsmiddagarna mer regelbundna. Jag älskar att laga saftiga stekar med goda skysåser och allra minst inte tillbehören som kan förbered flera dagar i förväg. Vi åt slottsstek igår och dagen innan hade vi gjort ättiksgurka och kokat äppelmos av höstens första skörd. Så galet gott!

Detta recept på ättiksgurka är det lite mersting i tack vare chiliflakes men otroligt god och bryter av fint till de övriga milda tillbehören.

Det här behöver du :

1 gurka

2 dl vatten

4 msk strösocker

2 msk ättika 12%

1 knippe finhackad persilja

2 krm salt

1 tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Skölj och skiva gurkan tunt. Rör ihop vatten, socker, ättika persilja och kryddor och häll över gurkskivorna i en skål. Täck med plastfolie och en tallrik och ställ en tyngd över. Låt stå så över natten i kylskåpet.

Slottssteken uppskivad och öst med lite av skysåsen och kokta morötter.

Recept på min godaste slottsstek hittar du HÄR >>

Bland det godaste jag vet… 😛

0
13

Mild, gräddig kycklinggryta till hela familjen

Det var länge sen jag lagade en god, mustig gryta. Det har blivit så galet mycket grillat sista tiden så när höstvindarna och regnet kom till ön blev jag sugen på att kocka ihop en gryta i köket! Inget asiatiskt, inget med hetta utan en helt vanlig, hederlig kycklinggryta med gräddig sås och grönsaker. En gryta som älskas av alla i familjen och nu när Nicke börjat sin första jobbvecka efter semestern är det perfekt med storkok så man kan fylla några matlådor också.

6 – 8 port

Det här behöver du : 

1 kilo kycklingfilé

1 msk tomatpuré

2 tsk malen paprika

1 tsk torkad rosmarin

1 tsk malen rosépeppar

1 tsk nymalen svartpeppar

1 tsk vitlökssalt

3 msk kycklingfond

4 dl vatten

3 dl grädde

1 knippe salladslök

1 röd snackspaprika

1 burk champinjoner

1 burk majskorn

GÖR SÅHÄR : Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg i en påse. Tillsätt 2 msk maizenamjöl och skaka om. Hetta upp en rymlig gryta och fräs på bitarna i smör tills de får fin färg.

Krydda med tomatpuré, malen paprika, rosmarin, rosépeppar, svartpeppar och vitlökssalt. Vänd runt ordentligt och slå sen på fond och vatten. Låt koka upp. Tillsätt grönsakerna och grädden och låt puttra på låg värme med lock ca 10 minuter.

Ljuvliga dofter som sprider sig när grytan får koka upp.

Tillsätt grönsaker och grädde och låt grytan puttra på låg värme ca 10 minuter.

Servera! Ät och njut. 😛

2
2