Seg blåbärskaka som du snabbt rör ihop i en kastrull


Har ni varit och plockat några blåbär i skogen än? Jag tycker det är så in i nordens tråkigt att plocka just bär! Hela min barndom var stundtals ett evigt rännande och plockande i skogen. 10-litershinkarna trängdes proppfulla i bagageutrymmet med blåbär, lingon och hjortron och de fanns ingen hejd! 😛 Farmor o farfar var flitigast och frysen fylldes full av bär i avklippta mjölkpaket och det ena bakverket efter det andra staplades i fryslådor. 

Sååå gott det var att vara hos farmor, men inte lika kul att ranta runt i skogen o bli fullkomligt ihjälbiten av knott och mygg och de enda blåbären smakade när man skulle pilla i sig några var djungelolja man hade på fingrarna… Haha!!! 
Jag plockar mina blåbär ur frysdisken på ICA numera… 😉 

Ett mycket enkel recept av ett paket frysta blåbär är denna mjuka och sega kaka. Allt rörs ihop i en kastrull, väldigt smidigt och inget vispande. Kakan blir gudomligt god dessutom! 

 
Det här behöver du :

100 gram smör

3 ägg 

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker 

250 gram frysta blåbär 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret i en rymlig kastrull på låg värme och låt svalna. Rör ner resten av ingredienserna utom blåbären. Smörj och bröa en rund springform och fördela smeten där i. Toppa med blåbär. Det går lika bra med frysta som med färska. Dessa var frysta, odlade blåbär som är lite större. Grädda i 30 -35 min i 175 grader tills kakan är gyllenbrun. 

Servera med vaniljsås eller en kula glass. 

Formen smorde jag och bröade med kokosflingor. 

 

Efter ca 35 min är kakan gyllene och fin.

  

Pudra över florsocker. 

 

Skär upp i bitar. 

 

Servera med vaniljsås! 

 

  1. En kompis till mig fyllde sin hink med mossa och därefter toppade han med blåbär eller lingon. Han behövde bara göra det en gång. Han fick aldrig följa med sedan, hahah.
    Den här kakan verkar verkligen smarrig, den ska jag testa och baka. Tack för alla dina fina tips.

  2. Anne skriver:

    Oj vad jag också fick vara med och plocka bär under min uppväxt. Det är ju så förbannat tråkigt. Däremot är det ett riktigt blåbärsår i år, i alla fall här utanför Göteborg. Jag promenerar dagligen i skogen och det är blåbär överallt! Hur mycket som helst. Ändå får jag inte tummen ut och plockar hem bär. *Skäms lite* Så jag ska plocka med mig från frysdisken i affären jag också och baka denna kaka. 😉

  3. Anna J skriver:

    Jag går gärna i skogen men tycker det är trist att plocka både svamp och bär. Som tur är har jag en pappa som gärna gör det och som gärna delar med sig. Den här blåbärskakan måste jag göra, gillar när det är enkelt att göra. Ha en fortsatt fin sommar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..