Rimmade, honungsmarinerade kycklingklubbor med pasta och fetaostsallad

{

Hallå! Hoppas ni har det bra därute. Jag ser att det är full aktivitet just nu runt midsommarmat, tårtor och dessert. Och det har trillat in många fina tårtor i mailen redan till tävlingen ”Årets finaste sommartårta 2016” – fortsätt skicka in era bidrag. Superkul och så roligt att få presentera alla bidrag sen.

 

Den sista perioden här hemma har varit minst sagt turbulent som ni kanske förstått både ni som följer mig privat på fb och instagram och även Norpans sida.

 

I min råttuppfödning har jag köpt in två nya små individer. En blue hona på 5 veckor och en champagne hane, lika gammal. Introduktionen av honan blev lite stökig och olyckligtvis så blev min fina Norpan biten i svansen som i sin tur resulterade i en ”avskalad” svans och extrem smärta. Jag bestämde mig ganska fort att det måste åtgärdas då hon bokstavligen hade väldigt ont så igår åkte vi in till Läckeby djursjukhus så hon fick bli opererad. Mer om allt detta finns att läsa på Norpans FB och även Norpans instagram.

 

Självklart händer alltid olyckor på helger och under jourtid, hela kalaset kostade 5500 kr men med försäkring betalade jag endast 920 kr. Det är en påminnelse till alla att ha sina djur försäkrade när något sånt här händer. Dygnet har gått bra men tratten vill hon dock inte ha på sig efter att vi kom hem och hon piggnat på sig lite men hon är otroligt duktig och låter bandaget vara. ♥ Med smärtstillande metacam och lite extra god mat samt värmeflaska under filten i sjukburen mår hon under omständigheterna väldigt bra och är pigg och glad och verkar inte ha ont som innan då hon nästan skrek så fort svansen nuddade underlaget. Snart är hon helt återställd, dock med en bit kortare svans. Om 10 dagar ska jag ta bort de sju stygnen hon har på lilla svanstippen därefter får hon sakta återgå till sina tjejer i flocken igen.

 

Under dessa dagar har jag mött många olika reaktioner från folk både privat och inom handel/vård som höjer ögonbrynen och en del himlar med ögonen och skakar på huvudet. Att överväga prisförslag och avlivning hos veterinär var jag heller inte intresserad av så ni kanske förstår att även dessa små djur ligger mig väldigt varmt om hjärtat och inget jag skulle tveka en sekund för att göra allt jag kan för. Många anser och tycker att det är inte VÄRT det… För en råtta??!

 

Varför? Ett liv, en familjemedlem hos oss, en trogen liten vän i ur och skur som jag älskar såsom jag älskar alla mina råttor skulle jag inte vika en tum från deras välmående. En prioriteringsfråga tycker många vad man lägger sina pengar på?! Är det??

 

Alla hobbys kostar väl? En del gillar ormar, spindlar, resor, märkeskläder, alkohol, trädgård, inredning etc etc som dom lägger sina pengar på. Jag lägger mina pengar på det som JAG älskar i livet! Jag har på senaste tiden efter sista råttkullen lagt ner massor med tid på mina råttköpare, på att skapa trygghet, ett nätverk och rutiner för våra djur och deras välmående så när jag blir kritiserad, ifrågasatt tar jag väldigt illa upp då jag tycker man ska respektera andras val här i livet. En råtta är er råtta, precis som en hund är en hund! För mig är det ingen skillnad. Döm inget djur förrän du träffat det. <3 Många som haft lite råttfobi har efter att dom varit här blivit omvända och det tyder enbart på förutfattade meningar anser jag. Så är det med det! 

 

Nu till dagens middagstips! 

Billiga kycklingklubbor finns ofta i affären och ska man inte använda just precis samma dag så släng ner dom i en skål med saltlag över natten. Dom blir otroligt möra, saftiga och med en fin sälta. Sen kan du grilla, steka i ugn eller röka dom, vilket du vill.

 

Här har vi gjort en enkel fetaostsallad med oliver och pastaskruvar till. Kalla kycklingklubbor är dessutom perfekt att packa ner i utflyktsväskan till stranden i sommar. Jag brukar ta en kylklamp inlindad i tidningspapper som jag sedan lägger ihop med en burk kyckling i en påse och knyter ihop. Håller sig kallt ett par timmar i alla fall.

 

Saltlag till ca 1 kg kycklingklubbor :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kycklingklubborna, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze eller torra kryddor före ugn, grill eller rök.

 

Dessa kycklingklubbor kryddade jag med malen paprika, svartpeppar, soya och penslade med flytande honung, lät dom ligga i kylen ca 12 timmar till i kylen och därefter åkte dom in i ugnen i 175 grader ca 30 min. Vänd efter halva tiden. Serverade dom med feaostsallad och pasta.

 

{

{

fetaostsallad_sallad_tillbehör_recept_fetaost_kycklingklubbor_recept_tips_lunch_enkelt_lättlagat_snabbt_billigt_kyckling

 1. Detta var ett gammalt inlägg, så du kanske inte ens läser det. Men jag förstår dina känslor till 100%!! Så jävla trist att bli bemött på det sättet ”bara” för att dina älskade djur är råttor (som är jättesöta förresten! 🙂 )
  Likadant blev jag behandlad med mina kaniner när jag var yngre. Mina föräldrar ville inte ens försäkra dem och det var ett helvete att tvinga mina föräldrar att ta mig till veteinären med dom. Jag älskade mina kaninerna lika mycket som andra älskar sina barn!

  Likadant har jag känt för de 2 hundar jag växte upp med, men hundar är ju ”riktiga husdjur” som man spenderar pengar på och som har högst status i vårt samhälle.

  Nu när jag har levt med katter de senaste 17 åren (har just nu 4 st, men är rädd för att vi snart tvingas avliva de 2 äldsta 🙁 ), så har jag återigen upplevt samma sak. 🙁

  Katter har inget värde, ingen status i samhället. Folk bryr sig inte om att försäkra dom eller ens kastrera både hon- och hankatter, specielllt utekatter som skapar massor av kattungar som ingen vill ha och som i realiteten förmodligen har kortare livslängd, eftersom man inte ens har råd med veterinären om katten råkar ut för något.

  Själv har alla mina 4 katter givetvis blivit kastrerade så fort som möjligt, trots att de är 100% innekatter. Och varit försäkrade i alla år!

  Med tanke på alla sjuka människor där ute, som t ex använder igelkottar som fotbollar, skulle jag inte stå ut med att oroa mig för en utekatt. 🙁

  Och de vet ju inget annat liv, som de kan sakna. På sommaren är de ute lite på uteplatsen och käkar gräs och färsk kattmynta, ibland går någon lite i sele, men det är inte populärt!
  De tycks bara bli mer skygga och rädda för okända personer ju äldre de blir, så de vill inte ens vara ute på en liten inhängnad uteplats på sommaren längre 🙁

  Jag hoppas att inställningen till olika slags husdjur blir bättre i framtiden, om folk orkar ta till sig information.

  De utan husdjur kan inte ens förstå våra starka känslor. Jag har aldrig velat ha barn och jag älskar mina katter så mycket, att jag skulle offra mitt liv för dem.

  De flesta tycker att det är sjukt, men jag har ingen annan att älska. Jag lever på lägsta sjukersättningen och kommer bara att bli sämre rent fysiskt av en av mina medfödda diagnoser, tills jag behöver hjälp dygnet runt med precis allting.

  Det kommer att begränsa min personliga frihet, ta ifrån mig det sista jag har och jag blir förnedrad varje dag av att inte ens kunna gå på toaletten själv.
  Innan jag blir så dålig kommer jag att avsluta mitt liv. Det är inget värdigt liv för mig, och jag anser att alla har rätt till frihet och ett värdigt liv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..