ANNONS

Lufsa – öländsk husman!

/

husmanskost_öländsk_lufsa_mat_potatispannkaka_stekfläsk_bacon_recept_tips_middagstips

Ja, när hösten kom till Öland igen så tyckte jag det passade bra med en värmande lufsa. Snöblandad storm igår morse när jag körde till Kalmar och vägskyltarna var täckta av snö…?! Helt galet aprilväder alltså. Jag hoppas valborgshelgen blir fin i alla fall så vi kan tända en majbrasa och grilla lite gott. Det kommer ett gäng råttköpare både från stockholm, småland och lilla Borgholm och hämtar sina tingade råttbebisar. Tänk att dom är sååå stora nu, vart tog tiden vägen. Ni som vill se hur dom har det och följa uppfödningen kan kolla mitt instagramkonto www.instagram.com/norpan_rats eller @norpan-rats.

Lufsa ja! Det är en riktig favorit och en mättande sådan. Lite paltkoma blir det men man står sig en hel dag! 😉 Här är mitt grundrecept som räcker till en stor form. Denna gång gjorde jag i två mindre där jag tärnade fläsket och tryckte ner i smeten, sen toppade jag med baconskivor. Ruskigt gott!

8 – 10 port

Det här behöver du :

8 medelstora potatisar

2 gula lök (finrivna)

3 dl grädde eller gräddmjölk

2 dl vetemjöl

1 ägg

1 msk salt

500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :

Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost. Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl i så fall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

2
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00