Grilltips till fredagsmyset!

Mitt godaste grilltips just nu är bakad potatis med vitlökssmör, en kryddig marinad till tunt utbankad skinkschnitzel, en somrig sallad med jordgubbar och fetaost och såklart en klick kall bearnaisesås. Just till fredagsmyset går allt att förbereda i förväg så arbetsinsatsen blir nästan minimal. En stund vid grillen är dock enbart avkopplande. 😛 Både marinaden till köttet, vitlökssmöret och den kalla bearnaisesåsen förbereder jag dagen innan.

Köttet får ligga ett dygn i marinaden och det blir otroligt saftigt om man dessutom bankar ut det lite extra med köttklubban. Bakpotatisen kör jag i micron ca 5 – 8 minuter på varje sida. (nagga med gaffel) Sen in i ugnen ca 20 minuter beroende på storlek så den får fin ugnsbakad smak och yta. Jag ringlar lite olja och flingsalt på den före den åker in då blir även skalet knaprigt och gott. 😉

Marinad till 600 gram schnitzel i skivor

1 dl rapsolja

1 msk balsamvinäger

1 msk tomatpuré

2 msk oxfond

1 msk flytande hong

1 msk D´Elidas chilisås

2 tsk japansk soya

2 tsk finriven vitlök

1 tsk malen paprika

1 tsk lökpulver

Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop allt till marinaden. Banka ut köttet och blanda allt i en vacumpåse eller tättslutande burk. Låt stå i kylskåp över natten eller längre. Pensla med marinaden under grillningen.

Vitlökssmör

200 gram smör

2 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

4 pressade vitlöksklyftor

½ tsk vitpeppar

Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 

Låt smöret stå i rumstemperatur så det blir mjukt. Rör sedan ihop med övriga ingredienser. Jag förvarar alltid mitt smör i kylskåp med lock istället för i frysen om jag vet att det kommer gå åt inom 2 veckor. Även gott att breda på rostat bröd som tillbehör till maten.

Kall bearnaisesås

1 finhackad schalottenlök

2 dl  creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk vitvinsvinäger

½ dl finhackad persilja

4 tsk torkad dragon

1 tsk dijonsenap

1 tsk socker

1 krm vitpeppar

½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

Önskar er alla en toppenfin helg och massa god mat! ♥