semlor_mandelmassa_grädde_fettisdag_semledagen_2016_semlebullar_semla
Helgens bravader börjar nu rundas av. Vi har haft en fantastisk helg med födelsedagsfirande av min mamma i fredagskväll, (bilder kommer) bilar har lagats i garaget, hundarna har busat och råttorna har blivit ompysslade och fått sina burar storstädade. Jag har pysslat på i köket och idag blev det kalasgoda vaniljsemlor till hela gänget.

 

Jag är inte så förtjust i kardemumma så jag byter alltid ut det mot vaniljsocker. Dessutom penslade jag bullarna och strödde över hackade paranötter före gräddning. Blev galet gott! 😛

 

Kvällens söndagsmiddag blir något så avancerat som fyllda frallor, gratinerade i ugnen och till det Farmen såklart! 😉 Energin går på sparlåga så det passar alldeles ypperligt ikväll. Hoppas ni alla haft en fin helg och jag önskar en toppenstart på veckan som kommer. Fler recept och bilder står såklart på tur och glöm inte följa mig på instagram där det ploppar upp bilder från min vardag lite då och då. 😛

 

10 st semlebullar
Det här behöver du : 
½ pkt jäst (25 gram)
25 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
6 – 8 dl vetemjöl

 

1 uppvispat ägg till pensling
Nötter eller mandel

 

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela  i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel eller som här hackade paranötter.

 

semlor_mandelmassa_grädde_fettisdag_semledagen_2016_semlebullar_bullar_vetebröd
Nygräddade, vaniljdoftande semlebullar!

 

semlor_mandelmassa_grädde_fettisdag_semledagen_2016_semlebullar_bullar_vetebröd_fika
Fyllningen till semlorna gör jag av ca 150 gram riven mandelmassa som jag rör ut med ca ½ dl ovispad grädde, nån tesked vaniljsocker och lite av inkråmet i bullarna till en lös konsistens. Fyll bullarna, spritsa grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker. 😉
Av receptet blir det 10 st normalstora bullar. Dock gjorde jag den tionde bullen till två små då jag skulle ge bort dom till två små barn. 😉

 

 

  1. Jag läser alltid din blogg genom min iPhone, men jag lyckas inte hitta kategorierna?

  2. Anna skriver:

    Så snygga semlor! Jag gjorde semlor för någon dag sen (inte alls lika snygga) men döpte dem till fremlor med tanken att de skulle vara till frukost. Jag tog sesam på men paranötter låter ju hur gott som helst. Om du vill se fremlor kan du kolla http://www.timans.se

  3. Fia skriver:

    Hur får du grädden sådär snygg och ”blank”? När jag spritsar blir grädden inte sådär tät och mönstret blir inte sådär skarpt. Har testat olika tyllar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..