nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost_tips_hälsa
Igår gjorde jag jag lite nyttiga energibars på jobbet. Tanken att mätta ett sötsug och även fungera som mellanmål föll i god hand. Detta var verkligen GOTT! Och att slippa den mjöliga pulversmaken som ofta finns i köpebars var tillräcklig för att jag skulle delge er receptet. Fullproppad med nötter, frön, gryn, frukt och mörk choklad med hög kakaohalt så påstår jag att de är ENERGI i dessa. Perfekt när ögonen blir sömniga och man behöver en bensträckare eller varför inte före lunchpromenaden eller på väg hem i bilen. Prova dom här tycker jag!

 

Ingredienserna kan du laborera med hur du vill. Nötter är inget måste om man är allergisk utan kan ersättas med chiafrön, linfrön etc. Kakaohalten på chokladen kan du också reglera själv, det är själva sammansättningen av torkad frukt, bär och frön som är det nyttiga och jag lovar, man behöver ingen stor bit för att känna att behovet är mättat. 😛

 

16 st
Det här behöver du : 
100 gram torkade fikon
100 gram torkade plommon
4 dl vatten
2 dl havregryn
3 dl torkade goijbär
3 dl blandade frön (pumpa, pinje, solros)
1 dl mandel
100 gram finhackad 80 % mörk choklad

 

GÖR SÅHÄR : 
Klipp de torkade fikonen och plommonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull med 4 dl vatten. Koka upp och sänk värmen så de får sjuda långsamt och bli en ”geggig massa”. Mosa med gaffel så det mesta blir slätt.

 

Blanda de övriga ingredienserna i en stor skål. Rör ihop med den varma röran med en sked. Tryck ut i en smord (oljad) form ca 25 cm i diam. (jag tog vad jag hittade på jobbet så det blev en stjärnform) Baka i ugn i 175 grader i 30 minuter. Ta ut och låt svalna och vänd sedan upp kakan på bakplåtspapper och skär i bitar.

 

nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost_fikon_plommon
Torkade fikon och plommon får sjuda så de blir en mjuk, slät massa.

 

nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost_nötter_choklad
De torra ingredienserna av nötter, bär, frön och choklad.

 

nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost_röra_plommon_fikon
Blanda ihop med den varma röran.

 

nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost_kakor_nötter_choklad
Baka i oljad form 30 minuter i 175 grader.

 

energibars_nyttiga_bars_choklad_fikon_plommon_nigella
Vänd upp på bakplåtspapper och skär i bitar.

 

nyttiga_bars_energibars_nigella_2.0_recept_frukost

Till frukost, mellanmål, före träning eller bara till sötsuget! 😛

 

 1. Camilla skriver:

  Lät gott och jag hade det mesta hemma så jag satte igång med en gång. Jag ersatte plommonen med hälften torkad mango och hälften russin. Jag hade dessutom för lite gojibär så jag fyllde på med russin. Ser gott ut i ugnen nu!

  1. Ewa Nilsson!
   Ja, torkade katrinplommon.
   /Linda

 2. Kan man ersätta gojibären med russin, eller är russin mindre torra? /Sara

 3. Sandra skriver:

  Åhh, kan man utesluta chokladen eller ersätta den med något annat ? (ej honung).

  1. Det är ju ingen större mängd choklad så uteslut helt o ta i lite mer av övriga inredienser bara. Sötman får du av den torkade frukten så honung el annat sött behöver du inte ersätta med.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..