ANNONS
Integritet på Tailsweep

Choklad, jordgubb och citronmousse

/

Efterrätter

,

Nu jäklar har vi fått snö här alltså! Stora, fina flingor singlar ner hela tiden och det är så vitt och fint ute. Nu ska man inte klaga för det är precis lagom med snö och lagom kallt och et blåser inte… Ska memorera detta tills den riktiga snöstormen kommer…. 😛

Idag står det därför paltkok på menyn. Det hör till när vinterlandskapet lagt sig såhär fint. Potatisen är skalad och fläsket skuret och lättstekt. Stooora paltgrytan är framme och om nån timme ska jag röra ihop smeten. Eller Nicke rättare sagt för det är så förbenat tungt och slitit för axlarna om man gör en stor smet, men han fixar det lätt! 😉Nu kommer här tre galet goda desserter i miniformat som är enkla att förbereda dagen innan. Jag letade upp små snapsglas och gjorde dessa mousser till nyårsafton. Perfekt små och lagom mycket för att orka alla tre. Enda lilla kruxet är att jordgubbarna som säljs nu från Spanien, (eller var det Belgien?!) är STENHÅRDA och inte alls så goda, men snygga är dom i alla fall!

😉 I den vita chokladmoussen hade jag tänkt använda de färska jordgubbarna men bytte ut mot jordgubbspuré på barnmatsburk istället – blev kanongott!

Mörk chokladmousse toppad med chokladgrädde
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulorna i chokladen, den bör fått svalna något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lättvispad grädde blandat med lite chokladsås och riven choklad.

Vit chokladmousse med jordgubbar
1 dl vispgrädde
100 gram smält, vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
1 dl jordgubbspuré

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör sen ner choklad, yoghurt och purén i grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med färska jordgubbar.

Citronmousse med lemon curd
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 pressad citron + rivet skal
½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitorna i en skål till ett hårt skum. Vispa grädden i en annan skål och tillsätt pressad citron + ev. rivet skal av citronen samt sockret. Vänd ihop dom två smeterna försiktigt. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lemon curd och citronmeliss.

2
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00