Julmaten uppäten!


Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön! 😛


Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut… 😉

God fortsättning på er! ♥


Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år?

Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!


Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.


Julgrannen anno 2015.


På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar! 😉

4
3

Fläskytterfilé med hasselbackspotatis och glöggsås


Igårkväll lagade vi till en favorit här hemma som jag ofta gör till jul. Glöggsåsen! 😛 En härligt smakrik sås som passar utmärkt till stekt kött och en god potatis. Joline gjorde hasselbackspotatis och jag vispade sås. Köttet skar jag bara i skivor och stekte med salt, peppar och lite D´Elidas. Supergott! Prova såsen om du inte gjort det tidigare. 😉

Glöggsås : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl Morbergs glögg
2 msk kalvfond
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädde,  glögg och kalvfond. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.

Hasselbackspotatis :


Använd i stort sett vilken potatis som helst, jag föredrar dock en fast sort. Skär av en tunn skiva i ”botten” på potatisen så står den stadigt när du skär snitten på ytan.  Skär tunna snitt nästan helt igenom varje potatis. Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor så kan du skära nästan ner till botten utan att dom går sönder.

Placera hasselbackarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper. Krydda med flingsalt och peppar. Skär/hyvla tunna skivor av smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis. Strö över ströbröd eller panko. På slutet kan du riva över ost. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min på 200 grader.

5
3

Mjölkchokladbräck ripplad med vit choklad och polkaströssel


Här kommer Jolines andra julgodis till skolan! Mjölkchokladbräck, ripplad med vit choklad och polkaströssel. Vi hade en påse med chokladfyllda polkakuddar hemma som hon hackade i mindre bitar. Det blev galet gott och nu klev hon precis innanför ytterdörren och meddelade att detta blev det populäraste godiset! 😛 Ja, så nu är det jullov för hela slanten. Bara snön vi väntar på och en julgran som vi ska ta in i helgen och dekorera. Underbara helger alltså, nu längtar jag tills hela familjen är samlad ikväll – vi ska laga till tacos och bara mysa och ha det gott! Önskar er alla en härlig fredag och trevlig helg! ♥

Det här behöver du : 
400 gram mjölkchoklad
200 gram vit choklad
1 dl krossad polka

GÖR SÅHÄR : 
Smält mjölkchokladen i micron eller vattenbad. Häll upp på bakplåtspapper med vikta kanter. Smält sedan den vita chokladen och ringla över den ljusa. Dra med gaffel så det blir lite mönster. Krossa polka och strö över och låt sedan svalna. Bryt i bitar och förvara i plåtburk.

2
1