Fläskytterfilé med hasselbackspotatis och glöggsås

fläskytterfile_recept_sås_glöggsås_hasselbackspotatis
Igårkväll lagade vi till en favorit här hemma som jag ofta gör till jul. Glöggsåsen! 😛 En härligt smakrik sås som passar utmärkt till stekt kött och en god potatis. Joline gjorde hasselbackspotatis och jag vispade sås. Köttet skar jag bara i skivor och stekte med salt, peppar och lite D´Elidas. Supergott! Prova såsen om du inte gjort det tidigare. 😉

 

Glöggsås : 
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl Morbergs glögg
2 msk kalvfond
Svartpeppar
Salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädde,  glögg och kalvfond. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.

 

Hasselbackspotatis :
Använd i stort sett vilken potatis som helst, jag föredrar dock en fast sort. Skär av en tunn skiva i ”botten” på potatisen så står den stadigt när du skär snitten på ytan.  Skär tunna snitt nästan helt igenom varje potatis. Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor så kan du skära nästan ner till botten utan att dom går sönder.

Placera hasselbackarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper. Krydda med flingsalt och peppar. Skär/hyvla tunna skivor av smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis. Strö över ströbröd eller panko. På slutet kan du riva över ost. Gratinera i ugn ca 40 – 45 min på 200 grader.

 

 1. Ann!
  Det är alkoholfri glögg jag använder.
  /Linda

 2. Ann skriver:

  Hej!
  Tänkte bara fråga om glöggen – är det alkoholfri eller inte?
  Ser supergott ut! Jag brukar göra mustsås – det är också fantastiskt gott till fläskkött eller kyckling.
  Tack för en toppenblogg och all inspiration <3

 3. ELIZA skriver:

  Vad roligt att du fått dottern att intressera sej för matlagning! Fast inte konstigt med den mamman..Grattis!! Och jag har köpt 2 flaskor Morberg glögg redan för såsen under året. Men använder bara 1 dl till samma mängd sås, blir för mycket annars , enligt nån i familjen,, Blink,blink…

 4. Lägg potatisen i en träslev så blir det superenkelt att skära.

 5. Klas skriver:

  Vad komiskt! Jag letade runt på nätet igår för matinspiration och hittade till din sida när och fastnade just för glöggsåsen i ett äldre recept! Supergod sås som jag verkligen kan rekommendera att ha till mat. Mycket god smak, enkel att göra och det slutade med att man hällde på lite extra sås på tallriken! *Mums

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..