makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept

 

 

  1. Vicki skriver:

    Lät gott måste jag testa !!
    Jag äter inget av det men ketchup i så fall det är vad de övriga i familjen har.

    God Jul, Vicki

  2. Therese skriver:

    Och jag som är generation yngre säger att jag helst är utan makaronipudding men om jag måste äta så vill jag ha ketchup.

  3. Vadå, yngre och äldre?? Ska vara lingonsylt, så klart! Har Ni provat rödbetor till Jansson?? Hur gott som helst! För att inte tala om kaviar på en korv macka.

  4. Anne skriver:

    Jag har gärna ketchup till makaronipudding (blir 38 år på lördag, generation äldre? ;-)), men tror det hade varit gott med lingonsylt. Det måste jag prova nästa gång.

  5. Monica skriver:

    Så gott recept, håller med om grädden och smöret – det blir godare :). Själv brukar jag äta puddingen med smaksatt creme fraichesås och en fräsch sallad. Önskar dej en riktigt skön ledighet 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..