ANNONS
Integritet på Tailsweep

Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

/

Godis

,

Husmanskost

,

Jul

,

Pyssel

,

Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad.

Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.


Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.


Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?


Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.


Köksfönstret ovanför diskbänken.


Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉


På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

2
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00