små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration
Ingen har väl undgått att det är fredag den 13:e idag? En för mig inte någon otursfull dag alls då min första dobermann föddes på denna dag för 19 år sen. ♥ Även om jag är skrockfull och aldrig lägger nycklar på bordet eller går på A-brunnar, eller under stegar så har jag aldrig haft otur dessa fredagar! *peppar-peppar* 😛 Tack Gasso för de.

 

Det är dessutom smörgåstårtans dag och ingen är lyckligare än jag då jag bläddrar i mitt instagram-flöde med mängder av skönheter, den ena ser läckrare och godare ut än den andra. Smörgåstårtor ÄR mitt esse och det jag älskar att göra mest i köket så naturligtvis har inte denna dagens utmärkelse undgått mig heller.

 

Jag har varit iväg halva dagen och helghandlade samtidigt som jag hämtade ut paket, aktiverade Jolines bankkort, köpte lite presenter, var en sväng till apoteket då nässpray och astmaspray var slut och till sist hämtade jag Joline på skolan. Men SEN vart det full fart hem för att snabbt fixa ordning tre ”små” (haha, ja…) smörgåstårtor till henne, Nicke och mig. Oj vilken fart vi fick men vi hann bli färdiga med allt innan mannen klev in genom ytterdörren! 😉 En varsin rund, personlig-favorit-tårta med… Ja, man kan nog säga extra-extra-allt på utan att överdriva.

 

Smörgåstårtor tar ju lite tid att göra och det är många moment så att snåla med fyllning och garnering är en ren synd enligt mig, då behöver man inte ge sig i kast med dom överhuvudtaget! Det SKA falla och trilla både ägg, ostskivor och skinkrullar och fullkomligt överösa fatet när man skär upp en bit.

 

Såhär såg våra tårtor ut ikväll och som vanligt hittar ni alla mina recept på smörgåstårtor HÄR i en egen kategori. Det har blivit några stycken genom åren… 😉

 

Önskar er alla en underbar fredagskväll! ♥ Ät, njut och må gott!

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_tips
Min smörgåstårta med en salig garnering av kokta ägg, skinka, rostbiff, remouladsås, ostrullar, vindruvor, jordgubbar, mandariner… Alla tre tårtor har två lager fyllning. Det första med rökt skinka/krossad ananas/grundröra, det andra lagret med mjukost/ägg/grundröra. Garnering och dekoration till min och Nickes stod jag för. Joline gjorde sin egen. 😛

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_joline_nicke_öjkroken
Jolines smörgåstårta med ostrullar, räkor, mandariner, vindruvor och jordgubbar.

 

små_smörgåstårtor_smörgåstårta_liten_rund_dag_recept_fyllning_garnering_dekoration_kryddburken
Närmast i bild är Nickes tårta med ägg, rostbiff, ostrullar, räkor, vindruvor, mandariner och jordgubbar. Självklart extra peppar och Tony´s krydda också! 😉

 

 

 1. L skriver:

  Synd att alla mina smileys försvann! 🙁

 2. L skriver:

  Vad härligt goda smörgåstårtorna såg ut! Jag är dock MYCKET petig med smörgåstårta, pga att jag är en supersmakare OCH att jag klarar bara inte smaken på köpt majonnäs + för stark smak på tonfisken som kan vara riktigt dålig på burk ibland. Urk!

  Jag antar att de flesta tycker att jag är löjlig, men att ha ett superkänsligt lukt- och smaksinne + Asperger kan göra vissa saker väldigt svåra att äta, även om jag försökt många gånger. Skulle gärna vilja vara mer ”normal”, kan inte ens dricka kaffe trots att jag ÄLSKAR lukten, men det är för beskt oavsett mängden socker och mjölk/grädde.

  Jag har fortfarande inte lyckats göra en egen majonnäs, de skär sig inte men blir för rinnande, som sås, oavsett mängden rapsolja. Jag antar att det vore bättre med en stavmixer än en elvisp. Så jag hoppas tomten kommer med en

  Så jag äter bara släktens eget recept på smörgåstårta, de vet ju hur jag funkar. Grundröran bara innehåller majonnäs (så lite Kavli lättmajonnäs som möjligt), vispad grädde, tonfisk på burk (ABBAs eller ICAs har minst metallisk fisksmak), salt & peppar, helst mycket färsk citronjuice och massor av dill då den frysta är rätt smaklös.
  Det passar jättebra med rökt skinka till tonfiskröran och även om jag och min syster inte äter skaldjur, så äter de andra räkor till, förutom kokta ägg och en massa olika grönsaker. Skulle nog passa med lax till också, rökt, gravad el vanlig. Dock ingen frukt, det verkar som ingen i min familj vill blanda frukt och grönsaker!

  Men det är tydligen inte bara jag som inte tycker om fisk, för än har ingen valt att ha med lax (som jag verkligen hatar smaken av, för mig smakar lax mögel = unken källarlukt, som läder kan lukta ibland, den där hemska lukten som fastnar i kläder och precis allting och som jag känner på flera meters håll).
  Jag växte upp i ett sk ”mögelhus”. Det var nog tur eftersom mitt lukt-och smaksinne försämrades så jag kunde äta fler saker när jag var yngre!
  Det är någon förändring som har skett med det tryckimpregnerade virke som vårt hus renoverades med på 70-talet, så det är inget svartmögel t ex.
  Men jag undrar fortfarande hur dåligt luktsinne mina föräldrar har som köpte huset under vintern, då mögellukten är som värst eftersom mam vädrar mindre och hur funtade säljarna och mäklaren är, eftersom de uppenbarligen måste ha gjort något för att dölja det mesta av lukten. T ex låta julgranen stå kvar långt in i januari för att blanda ut lukterna, baka något osv. Avskyr lögnare och hycklare och har aldrig förlåtit säljarna för att de dolde det problemet. Kämpar med att försöka förstå mina föräldrar, som inte konmer ihåg om de kände lukten när de faktiskt kollade på huset 2 ggr innan köpet!
  Men efter en stund hemma förlorar man större delen av luktsinnet och mina luftvägar och halsen reagerar. När jag kommer hem igen är det bara att tvätta alla kläder direkt och ibland kan lukten även sitta i håret. Detta för att förklara vad jag menar med ”mögellukt”, för oftast fattar ingen vad jag menar.

  Din dotter är riktigt bra i köket med många smarta och innovativa ideér. Hon tar efter sin mamma och jag förstår att du är stolt över henne!

  Jag önskar att min mamma hade gillat att laga mat, så jag kunde ha lärt mig av henne, men det har hon alltid avskytt så vi åt mycket hel- och halvfabrikat och nästan bara svensk husmanskost, då min pappa påstår att hans ”känsliga”mage inte klarar något annat än korv, griskött, potatis, salt och lite peppar.
  De enda grönsakerna han äter är väl vitkålen på kåldolmar och kålpudding, lite blomkål (gratinerad med vitsås och fläsk/bacon till), majs och pyttelite tomater, gurka och två salladsbitar (isbergssallad, sallat i kruka el huvudsallat).

  Han vill(e) aldrig testa något nytt, det enda som duger är den dåliga versionen av husmanskost han växte upp med i en fattig arbetarfamilj (han är född i slutet av 40-talet)
  Men det ironiska är att när han till slut vågar smaka så säger han att det ÄR gott, t ex tacos (han äter typ färsen, massor av majs, lite tomater och gräddfilsdip ), carnitas (lite klagomål på hur starkt det var dock trots att t o m jag tyckte det blev för svagt kryddat) och en misslyckad porterstek för köttet blev segt som en skosula (det var jag som hade lagat för första gången och blev väldigt besviken ).

  Så det enda jag har är hemkunskapen från högstadiet (en av de roligaste lektionerna när vi fick en bättre lärare) och självlärning sedan jag flyttade hemifrån.
  Men jag är perfektionist och det är jobbigt att testa nya saker när jag avskyr att misslyckas samtidigt som min ADHD och Asperger vill ha säkra rutiner. Men jag HATAR att alltid äta samma gamla saker om och om igen. Kaos i min hjärna!

  Men din blogg är alltid inspirerande, allt ser gott ut och du tar så vackra foton! Hoppas du fortsätter blogga nästa år också! Jag måste ju lära mig nya saker någonstans!
  Och du är alltid ärlig (inte köpt/mutad) och jag gillar att du verkligen har en MATblogg och inte blandar in en massa annat, samtidigt som du kallar dig för matbloggare (som vissa andra).

 3. ulla skriver:

  Önskemål: ett inlägg från dig där du beskriver hur du ser på mängden nitrit i familjens kosthållning?

  Mvh
  Ulla

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..