Köttfärslimpa med lök


En stadig söndagsmiddag med rejäl husmanskost är bland det godaste som finns. Jag gör ofta köttfärslimpa med en mixad löksoppa. En del använder sig av pulver från löksoppa men jag kokar egen i stekpannan. Bara att hacka ner ett par gula lökar och steka i smör på låg värme. Låt den få stekas ganska länge och pudra över lite socker så får den en härligt god, karamelliserad smak. När den stekts tillräckligt länge är den så mjuk att den i princip faller sönder så använd den i smeten som den är eller kör ett par varv med stavmixern. Blir riktigt gott! 😛

8 port
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 


Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut.

Smaka av den med salt och peppar. Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak.

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Skysås : 
Använd lite av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

4
1

Gratinerad brietårta


Älskar du ostbricka och krämiga brieostar då måste du prova detta. Varm, gratinerad brietårta. Så len och krämig och med mer smak än när den äts kall. Jag skär av locket och ”fyller” den med chilisås, torkade tranbär, rosépeppar och ringlar över honung. Det är så galet gott och tar inte lång stund i ugnen. Kör ca 15 -20 min i 200 grader och servera med rostat bröd som du doppa i osten. 😉 En klar favorit till ostbrickan.

4
0

Helgens plocktallrik


Hoppas ni haft en fin alla helgons helg allihopa och ätit gott! I lördags gjorde vi ett stort fat med plockmat, det är ju så mysigt att bara njuta av framför TV:n med familjen. En stående favorit här hemma är kycklingben, måste finnas med till all plockmat. Saftiga och möra och härligt klibbiga. Jag kokar kycklingbenen i rejält saltat vatten och steker sen bara på dom i stekpannan med massa glaze, så busenkelt och dom blir verkligen tokgoda! 😛 Prova!

Saftiga och kryddiga kycklingben
1 kg kycklingben
Vatten + salt
Glaze honung & vitlök

GÖR SÅHÄR : 
Tina kycklingbenen om dom varit frysta. Koka upp en kastrull med vatten + 1 dl salt. Bara så mycket vatten att de täcker kycklingbenen. Koka i 15 – 20 min. Häll av vattnet och torka kycklingen lätt. Hetta upp en stekpanna eller grilla dom med glazen. De ska bara få en fin yta sen är dom klara att serveras.

Tunna, grillade revben – Recept HÄR!

Salamirullar – Recept HÄR!

Ostbomb – Recept HÄR!

4
4