Köttfärslimpa med lök


En stadig söndagsmiddag med rejäl husmanskost är bland det godaste som finns. Jag gör ofta köttfärslimpa med en mixad löksoppa. En del använder sig av pulver från löksoppa men jag kokar egen i stekpannan. Bara att hacka ner ett par gula lökar och steka i smör på låg värme. Låt den få stekas ganska länge och pudra över lite socker så får den en härligt god, karamelliserad smak. När den stekts tillräckligt länge är den så mjuk att den i princip faller sönder så använd den i smeten som den är eller kör ett par varv med stavmixern. Blir riktigt gott! 😛

8 port
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 


Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut.

Smaka av den med salt och peppar. Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak.

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Skysås : 
Använd lite av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.