Billig och lättlagad mat för studenter!


När jag studerade var inte budgeten speciellt stor. Jag gick på internatskola och bodde kollektivt med sex andra. Vi delade kök. TV-rum, badrum och dusch. Den ”månadspeng” vi hade i form av studiebidrag räckte inte långt och prioriterades inte alla gånger till mat… 😉 Vi sprang till Konsum efter skoltid och köpte snabbnudlar, chips och lättöl som de flesta andra men då och då lyxade vi till det med snabbmakaroner som vi blandande med pulverbearnaise eller dränkte dom i ketchup. 😛 Hade vi råd liftade vi med någon på skolan som hade bil och åt på McDonalds, men det var inte ofta!


Kulinariskt var det med andra ord inte och inte speciellt nyttigt heller.

Jag får ofta frågor om jag inte kan lägga upp ett inlägg med billig och god mat till er som studerar eller är ensamstående eller kort och gott bara väldigt budgetsmart mat, och visst kan jag det. 😛

För att kunna äta både gott, nyttigt och billigt måste man planera och även om man är ensam kan det vara klokt att då och då göra storkok av någon middag som går att frysas ner i matlådor eller varieras med olika tillbehör. Passa på att handla när det är erbjudande, röda prislappar och undvik hämtmat och färdigrätter.

Potatis, lök, ägg, pasta och konserver kan man komma väldigt långt med och det är billiga ingredienser som jag tycker man alltid ska ha hemma. Bakad potatis på nån god röra, minipajer, en matig smörgås i grilljärnet, en snabb wok med favoritgrönsakerna, smakrika omeletter, tortillapizza, färsk pasta med hemkokt tomatsås etc etc.

Sallad och grönt är oftast lite dyrare men välj grönsaker som håller sig ett tag som tex. vitkål, broccoli, frysta ärtor, morötter mm. Med väldigt få medel kan du också odla egen krasse eller groddar som både är nyttiga och goda.

Det var många år sen jag la upp den här matlistan men jag tycker den kan komma väl till pass här. Den visar kort och gott hur planering kan både förenkla och få pengarna att räcka.

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll!
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.Förutom att maten ska vara budgetsmart så kanske den borde vara lättlagad också när man kommer hem efter skolan och har studierna som hänger över en.


Soppor! Soppor tycker jag är perfekt mat när man sitter med skolböckerna, man kan krypa upp i ett soffhörn med en bok i handen och soppmuggen i den andra. I en god soppa krävs inte många ingredienser. Som t ex potatis och purjolökssoppan. Potatis + purjolök + buljongtärning + vatten. Enkelt att köpa med sig hem från skolan.


Morotssoppan är också en lätt favorit.


Recept på potatis och purjolökssoppa 

HÄR & HÄR

Morotssoppa, recept

HÄR

Rätter med allt-i-ett är också förträffligt och man har ont om tid och maten sköter sig näst intill själv i ugnen med några få förberedelser. Här kommer några tips!Allt-i-ett med majskolvar, korv, bacon och tomat. Recept

HÄR

Höstkyckling, allt-i-ett. Recept 

HÄR


Och den älskade pastan förstås, den tillhör såklart en students vardag. 😛Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök. Recept

HÄR

I

taliensk pastasallad med röd pest och soltorkade tomater. Recept

HÄR

Gratängerna ska vi heller inte glömma bort. Som lasagne, sheherds pie, skinklåda, makaronipudding mm.


Kasslergratäng, allt-i-ett direkt ur matberedaren. Recept

HÄR

Shepeherds pie med potatismos och köttfärs. Recept

HÄR

Och sist men inte minst storkoken som kan frysas i matlådor och sedan värmas upp. Se till att handla till bra priser och gör rejäla mängder så räcker det länge. En köttfärssås kan ju som ni vet användas på 21 olika sätt!


Köttgryta av fläskytterfilé. Recept

HÄR

Texas chiligryta. Recept

HÄR

3
18

Lill-lördag med grillat på tallriken!


Så var nästan halva veckan gjord också, lilla-lördag ikväll och jag ska strax iväg och jobba men resten av familjen får i alla fall njuta av något gott.


Det är väl inte så många som grillar ännu, eller finns det några entusiaster därute som fortfarande håller glöden vid liv? 😉


Här hemma grillas det året runt så speciellt på helger brukar det bli något gott. Eller varför inte en helt vanlig onsdag?

I detta recept är det marinaden till köttet som jag vill slå ett slag för. Utskuren, benfri kotlett som jag marinerat i rött vin, honung, vitlök och lite goda kryddor. Köttet får gärna ligga 2- 3 dagar i marinaden i kylskåpet och även användas till att pensla köttet med under grillningen. Det blir galet gott!! 😛

till 1 kg kött i skivor
Det här behöver du : 
2 dl rött vin
1 dl rapsolja
2 msk flytande honung
2 msk kinesisk soya
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk malen paprika
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 


Skiva köttet i önskade tjocklek och skär skåror i fettkappan. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en hållbar plastpåse.

Lägg i köttet och förslut och massera in marinaden. Låt vila i kylskåp minst över natten men 2 – 3 dagar går också bra. Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumsvarmt före det läggs på grillen. Pensla med marinaden under grillningen.

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

1
0

Potatis-frittata parmigiano


Gomorron härliga tisdag! 😛 Idag bjuder jag er på ett underbart recept på potatis-frittata. En väldigt matig ”omelett” med potatis och grönsaker. Den här varianten är perfekt om du har kokt potatis över i kylskåpet. Variera sen efter vilka grönsaker du har hemma och en god riven ost. Jag använder parmesan men det går naturligtvis bra med vilken annan ost också.

Frittata skärs i små tårtbitar och är perfekt att laga och servera till t ex brunch.

Det här behöver du : 
4 – 5 kokta potatisar
1 röd paprika
8 ägg
1 dl grädde
200 gram riven parmesanost
1 – 2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk bruschettakrydda (gourmetgruppen)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skiva potatis och paprika och fräs på så de får lite färg. Krydda med salt, peppar och bruschettakrydda. Vispa ihop ägg med grädde, chilisås och riven parmesan. Slå över pannan. Stek på svag värme eller ställ in i ugnen tills äggblandningen stelnat. Jag steker på spisen hela tiden men använder ett lock mot slutet.

1
0