saftig_äppelkaka_kryddburken_godaste_recept
Skördetider av äpplen är nu i full gång och då bakas det givetvis äppelpaj och äppelkakor på löpande band nästan. Vi har otroligt mycket frukt på träden i år och har nog redan plockat in minst 30 kilo och ändå finns det massor av mer kvar. Koka äppelkräm är tacksamt och något som barnen gillar till frukost men inget går upp emot en saftig äppelkaka med vaniljsås. 😉 Den här varianten gör jag ofta. Då skär jag äpplena i mindre bitar och blandar med socker, kanel och vaniljsocker som sedan får stå till sig i kylskåpet över natten. Äppelbitarna blir härligt ”marinerade” och en fin sockerlag bildas. Själva kaksmeten är tjock och stabbig och gör denna kaka gudomligt god och saftig. Prova om du inte redan gjort det!

 

ca 6 – 8 bitar
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera över natten i kylskåpet eller åtminstone ett par timmar.

 

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över sockerlagen från äpplena som bildats. Grädda i 175 grader ca 40 – 50 min.

 

 

äppelkaka_godaste_recept

 

äppelkaka

 1. Hej!
  Detta blev en god äppelkaka! Prova den!
  Tack för en fin blogg med goda recept, resultatet blir alltid lyckat!
  Cecilia

 2. Louise skriver:

  Jag bakade denna men bytte ut äpplena mot päron och kanelen mot kardemumma – blev jättegott!

 3. Anne skriver:

  Så gott med äppelkaka. Attans att jag lovat baka kanelbullar i helgen, annars hade jag garanterat testat detta receptet. Låter intressant med att marinera äpplena. Får bli nästa helg istället. 🙂

 4. Alltså det är ju bara så attans gott med äpplekaka och så finns det ju så många olika sorter man kan göra! Vi ”marinerar” också äpplena ibland och sist la vi dom i bland annat muscavadosocker, det blev otroligt gott.

 5. Pia skriver:

  Jag som måste köpa äpplen, ska det vara av den hårdare sorten el mjölig?

  1. Pia!
   Spelar absolut ingen roll, dock föredrar jag den fastare sorter före den mjöliga.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..