italiensk_potatiskaka_recept_söndagsmiddag_fläskfile_bearnaisesås
Oj oj oj!! Så vansinnigt gott! Detta måste ni bara prova. En variant på potatis-tillbehör. Italiensk potatiskaka, fullspäckad med riktigt god parmesanost. Som en potatisterrin full med ost alltså. Så sjukt gott!! 😉

 

Det finns olika varianter på denna potatiskaka. Antingen skivar eller river man potatisen. Blandar med parmesanost, goda kryddor och varvar lager för lager eller river och blandar ihop allt och häller i en avlång form antingen smord eller baconklädd.
Kakan behöver svalna och få stå kallt i minst 2-3 timmar så att det går att skära i skivor som sedan steks på i panna med smör för en fin yta.

 

Välj en riktigt fin Parmigiano Reggiano och riv grovt. Varva med potatisskivor, salt och peppar i ett par lager i en avlång brödform. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugn ca 50 – 60 min 175 grader. Känn med en sticka så att potatisen är klar. Låt svalna och ställ kallt 2 – 3 timmar. Skiva upp och fräs på i het panna med rikligt med smör. Servera till en god köttbit.

 

Det här behöver du : 
ca 1 kg skalad, skivad potatis
ca 400 gram grovriven parmesanost
Salt
Nymalen svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Smörj an avlång brödform eller klä med bakplåtspapper. Varva potatis, salt, svartpeppar, riven parmsan i ett par lager och tryckt till ordentligt. Toppa med potatisskivor. Klä in formen med aluminiumfolie och grädda i ugn ca 50 – 60 min i 175 grader. Känn med en sticka så potatisen är klar. Ta ut och vänd upp på bakplåtspapper. Låt svalna, ställt kallt minst 2- 3 timmar för du skär upp kakan i skivor. Bryn skivorna i smör så de får fin färg.

 

potatiskaka_parmesan_parmigiano_reggiano

Parmesan av finaste kvalité från Trentin (Gourmetgruppen) Jag använde ungefär 400 gram riven parmesan.
ca 1 kg potatis till de.

 

italiensk_potatiskaka_parmesan_ost_parmigiano_reggiano

Varva potatis, riven parmesan, salt, peppar…

 

potatiskaka_italiensk

Avsluta med ett lager potatis.

 

potatiskaka_terrine_potatis_italiensk

Grädda i ugn ca 50 – 60 min i 175 grader. Vänd kakan upp och ner på bakplåtspapper och låt svalna. Ställ kallt i 2 – 3 timmar före du skivar upp den.

 

recept_italiensk_potatiskaka_terrine
Skivan upp potatiskakan i ca 2 cm skivor. Bryn på i stekpanna med smör.

 

smörstekta_grönsaker
Smörfräs valfria grönsaker som tillbehör.

 

italiensk_potatiskaka_recept_helgmat_middagstips

Servera med utbankad, pepparstekt fläskfilé och bearnaisesås.
Bearnaisesås, steg-för-steg, klicka HÄR!

 

  1. Stina skriver:

    Hej! Låter såå gott! Hur många är receptet för?

  2. Hej!
    Jag bugar, går ner på knä och tillbedjer dig för resten av mitt liv för att jag klarade av att göra din beasås!!!!! ÄNTLIGEN!!
    Jag är en glad amatörkock som älskar att laga mat till alla som vill äta! Jag anser mig själv vara ganska duktig i köket med det mesta 🙂 MEN…. denna förbaskade, j-a och alla andra diverse fula ord sås var mitt Mount Everst!!! Tills du kom in i mitt liv!! Numera vispar min man för glatta livet UTAN vattenbad, jag smakar av för glatta livet och ungarna njuter av att slippa se och höra mamma få tuppjuck i köket! Tack för fantastiska, goda och utförliga recept, du är amazing 🙂 kram

  3. Ernie skriver:

    NU FÅR DU FAN GE DIG!
    Kan du sluta med dina goda recept.
    Ska man ha målat hela lördagen och sen titta på fotboll 1600!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hur ska man förbereda?
    Jag /vi kräver att du lägger ut dina recept i god tid innan fotbollsmatcher .
    Ernie

  4. henke skriver:

    Måste ju testas! Använder du finsalt eller flingor..?;)
    Låter riktigt gott minsann!

  5. Terese skriver:

    Hjälp vag gott det låter! Riktigt vattnas i munnen fast jag just ätit middag 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..