Vi drog till High Chaparall…


Hej hopp Kryddburken-läsare!


Nu är vi hemma igen från en tokrolig helg på High Chaparall.


Inget var planerat. Nicke och jag var ensamma i fredagskväll då Joline skulle sova över hos sin moster i Kalmar och Max åkt till sin mamma, så vi satt ute vid elden och tänkte på hur vi ”gjorde förr” då vi bara helt spontant drog iväg både hit och dit och levde livet liksom. Det gör vi ju än idag men det krävs mer planering med både hund och barn för att göra impuls-grejer bara sådär. Men så vi sa till varann;


– ”Vi åker imorgonbitti då!!”

Och det gjorde vi. Joline kom hem senare samma kväll och somnade gott helt ovetande om att vi skulle iväg.
Vi gick upp tidigt och packade bil med väskor, förnödenheter, hund och ett barn! 😉

MOT HIGH CHAPARALL!! 


Det är nu nio år sen vi gifte oss, jag och Nicke. Vi älskar ju USA och ville att vår bröllopsresa skulle gå till Texas men har man inte tillräckligt med pengar så åker man till High Chaparall och det var dit vår bröllopsresa gick. Haha!! 😛 Man ska inte vara kräsen av sig…


Vi åkte sent i maj när dom precis hade öppnat och vi var i princip dom enda gästerna på området.

Vi stod i baren på kvällarna på Saloon Cheyenne och skålade med personalen och det var hur mysigt som helst och precis den miljö och stämning som vi älskar.


Såklart ville vi återkomma och har varit där flera gånger efter det. Denna gång blev ett totalt spontanbesök mitt i varmaste augusti med galet mycket folk och evenemanget ”Sveriges starkaste man” på plats så vi var inte direkt ensamma där.

Vi ringde på fredagskvällen och hörde oss för om ledig stuga och bokade direkt. Guldbyn som alltid och denna gång med tillåtelse med hund så vi tog naturligtvis Kean med oss.

Vilka fina dagar vi haft och så mycket intryck, upplevelser, både god mat, och DÅLIG mat (??!, återkommer till det längre ner i inlägget.) Bröderna Daltons, tågluff, banditer, bufflar, Mexico City och andra sevärdheter…

Bjuder nu på ett bildregn och ska försöka skriva bildtext till samtliga…. 😉
(Nästan alla i all fall…) 


Keans första intryck av stugan!


– ”Jaja, vi ska BO HÄR nu?= 😛


Han gillade soffan…


Del av stugan med soffa och bord. TV mittemot i hörnet.


Pentry med kyl, några kokplattor, kaffebrygg, melitta och koppar/glas/skålar i överskåpen. Kastruller och bestick nedre. Toalett med dusch i vänstra dörren och dörren till höger ett sovrum med två våningssängar.


Dom har rustat upp sen sist vi var här, så gott betyg! 😛


Här ser man sovrummet med två vångingsängar.


Kean trivs utmärkt!


Efter lång kö i entrén är vi inne på området. Nu ska vi utforska! 😉


Nu följer några bilder av westernstadens gata.


Favoriten och hela höjdpunkten enligt Nicke är Big Bengts museum med retro prylar, pinaler, bilar, motorcyklar, maskiner och allt därtill man kan önska om man gillar gamla ting! Här gick vi länge… Det är STORT och så enormt mycket på flera våningar men absolut en höjdpunkt man inte får missa på High Chaparall.


Den här figuren möttes vi av i början av museet. Jag trodde det var en avbild av Big Bengt men de var det inte utan en avbild av antingen Stalin eller Lenin?! Ryska dikatorer, nån som vet bättre?


Retro och riktig nostalgi med denna ”mack” med både Esso och Caltex-pump.


Det här ser ut som en hybrid av barnstol, moped eller tre-hjuling, men jag vet inte!? 😉


Och DETTA??!! Vad Är det?? Ser smått grotesk ut…


Många fina bilar…. MÅNGA i sitt slag skall tilläggas.


Nån som minns? Inte jag i alla fall men tycker dom är grymt coola!


Retro flipperspel.


En bil…?? Eller? Som man kliver in i genom framrutan, eller är det en framdörr??! 😛


Gamla trotjänare som står på ålders höst och bara ÄR… Vackert!


Om det fanns många cyklar?? Ehh.. Jo… 😉


Här kommer vi till dom spejsade van-hedarna! Så pimpade och coolt inredda så man blir mållös.


Ett litet vardagsrum i bak-skuffen! 😉


Inte lite flådigt för att vara en BIL!


Fast denna är värre…


Bakifrån…


Och som synes vunnit MÅNGA priset i olika tävlingar. GRYMT imponerande! Ser ni Nicke som passerar vänster fram?… 😉 Man skulle kunna tro att han sitter i bilen…


Skrivmaskiner tycke jag är kul! Min farfar Gunno hade nån sån här maskin man FAKTISKT fick leka med när jag var liten men den var utan papper. Undrar om det kunde vara en STOR miniräknare, tung som bly var den i alla fall men med spakar och siffror man kunde dra i och trycka ner. Men hittade den inte här dock.


Big Bengt med sin vita häst som är helt riktigt uppstoppad och äkta.

(Inte Bengt dock) 


Big Bengt. Grundaren av High Chaparall.


Inne på området i westernstaden.


Vi åkte tåget som vi fick uppleva med både rånare, pikadoller och banditer… 😉


Vackra, levande omgivningar överallt…


En liten Kryddburken-gåva från Nicke. Han tycke Chili-väskan passade mig! ♥


Efter att nöjesparken stängt kl 18.00 så fanns TRE alternativ om man ville äta eller dricka utanför området. Restaurang Diligensen som erbjöd a la carte, Pizzeria Manolino som bakade pizza och så puben; Saloon Cheyenne med öl, vin och drinkar och div. tilltugg. Vi valde första alternativet och satte oss på Diligensens uteservering.


Vi var hungriga så menyn som denna lockade oss till lite dyrare alternativ som Colorado Steak bla….


Det här är Colorado steak. 


Vilket vi sent skulle både ångra och vilja förtränga. Inte en restaurang jag rekommenderar, och nu ska jag förklara VARFÖR.


Efter 20 minuters väntan på att få beställa dryck

(en cider, en öl, en isvatten)

och ytterligare 20 min till för att beställa varmrätt så tog det ytterligare 20 min innan vi fick inte maten. Totalt en timme. Eller ja… Maten o maten!?!Jag är inte speciellt kräsen men med dessa priser och personal som dessutom frågar hur man vill ha köttet så fick jag ändock lite hopp om läget.


Jag valde Colorado Steak och ville ha den medium rare. (JA – serveringspersonalen frågade hur jag ville ha min biff!)


Jag fick in en 1 cm tjock, platt nötskiva av något slag. Stenhårt, segt och bränt stekt. Inte medium utan snarare WELL-WELL-WELL-DONE… Så jag skickade tillbaka min tallrik och bad om NY ryggbiff och NU bad jag om blodig biff så jag tänkte att dom borde lyckas få den medium.Efter ca 15 minuter då både Nicke och Joline ätit upp sina varmrätter trots kalla pommes frites (Nej, vi klagade inte på dem, men borde ha gjort.) så kommer min 2:a sk ryggbiff in. Den här gången ca 2 cm tjock och i helt annat utseende. (Glömde fota för jag blev så arg).


Dessutom med rödvinssås på denna tallrik som även utlovades i menyn från början. (Som i övrigt var en blaskig sky på typ soya och socker, och inget mer).

När då den nya ”Blodiga eller sk medium” biffen kom ut var den typ halstrad och helt rå och kall i mitten. Och som en liten bonus fick jag med TVÅ långa hårstrån. NAJS!HÄR nånstans i min matnörds-sinnesförvirrade-totalt-vill-inte-äta-nånting-mer-här-nu-går-vi” så fick det räcka. För andra gången så gick jag och letade personal med min tallrik i handen och alla såg lika frågande ut. Jag upplyste en sista gång om att nån ny tallrik eller maträtt ville jag inte ha och jag kommer inte betala för maten. Punkt slut.

En kille från bordet intill oss kom fram till mig som hade sett mig skicka tillbaka maten… Han var inte heller nöjd om man uttrycker sig milt så jag var inte ensam. Han ville bara få bekräftat min åsikt. Och JA – det fick han.Nicke och Joline valde schnitzel respektive angusburgare. Bägge med saggig potatis och sladdriga, mjuka pommes. Såserna totalt smaklösa, för att inte nämna den så kallade ”rödvinssåsen” igen som jag smakade även från Joline tallrik. Soya och vatten skulle jag säga. No more!Hela upplevelsen av denna sista kvällsmiddag på High Chaparall blev alltså inte som vi tänkte. Vi gick mot utgången och skulle betala och där upplyste jag den stackars servitrisen (som vi inte hade haft kontakt med) att nån mat betalar jag inte för utan enbart det vi drack i väntetiden. Efter lite spring fram och tillbaka för att höra med kollegor och kockar så blev det tre drickor jag drog kortet för och inget annat. Tack för de!! Hade nån av dom påpekat eller motsagt sig så vet jag inte vad jag hade gjort för det rök lite ur öronen på mig när jag stod vid kort-maskinen kan jag säga.Allting gott så långt och vi tog med oss en nygräddad vesuvio till stugan och delade på.


Då vet ni det… 😉

Bilder på våra rätter vi fick ser ni nedan;


Jolines schnitzel…


Nickes Angus-burgare…


En buspappa och en busdotter… Vi hade så kul i stugan innan vi gick å la oss! ♥


Nästa morgon gick vi upp vid 07 för att vara tidiga till frukostbuffén som öppnade portarna klockan 09.00. 😛 Vi var 20 min tidiga på plats så jag han fota lite omgivning också.


Saloon Cheyenne


Och TITTA! En Kryddburken-selfie i glasrutan kom också med i bild.

(Hade jag inte räknat med, men den bjuder jag på.) 


Frukostbuffén stod uppdukad. Bra mycket bättre än Diligensens tidigare ansträngning kvällen innan. Vi blev både mätta, glada och nöjda. 😛


Kean trivdes på High Chaparall men ankomsten hem till ön lockade mer och nu drömmer han gott om helgen som varit. Här är vi i Växjö-skogarna för en sista rastning innan det blev ”raka vägen hem”! 😉


Inne i butiken ”Vapen & Läder” fanns en övervåning

(Kulan) totalt fullspäckad av indian-prylar, filtar, pärlor, täcken, väskor, smycken mm…!! Gissa om jag blev lite sjuk då!? 😉 Köpte mig denna väska med fransar, symboler och lask-söm. Fullkomligt ÄLSKAR den! Är mycket för denna stil av både kläder, mönster och inredning så jag är så galet nöjd. Men jag kommer få hänga den HÖGT upp för Kean är också GALET nöjd – då han älskar läder, mocka och sämsskinn… I molekyler… I munnen… I magen… 😛


Unnade mig även ett par öronhängen som det bara råkade stå LINDA på…. 😉 😉 😉


Godis? Självklart äkta karameller och polka från Gränna. Vem kan undgå?


Vi har haft en supermysig helg och jag kommer leva med det i minnet länge, länge, länge. Men just nu måste jag bara sooooova, är så trött.. Men så attans lycklig! ♥


Vi hörs igen i veckan och jag hoppas ni haft en fin helg allihopa.


Det här fick bli slutet på Nickes semester – imorgon åter jobb och vardag på lut!

KRAM PÅ ER! ♥

4
0

Äggmackor och helfabrikat… Och min åsikt!


Tidigare idag hade vi möte här hemma med ett nytt bolag och givetvis vill man ju bjuda på något gott när det är möte kring lunchtid. Ibland är det svårt att förutspå vad som gillas eller går hem, eller om personen/personerna man inte träffat tidigare nyss har ätit är helt enkelt är allergiska eller går på nån diet. Skulle man ställa frågan före utsatt möte blir ofta svaret


– ”Nä, det behövs ingenting speciellt, bara en slät kopp kaffe duger gott!”


(Hur tråkigt är inte det….?)

Jag hade önskat ett svar som;
-”Alltså, jo jag ÄLSKAR sockerkaka och goda bakverk och allt vad pasta och vegetariskt heter!!” 
Hur taggad hade man inte blivit då att fixa nåt gott?! 😉 Här hemma går vi inte på nån diet så jag tog ett säkert kort och körde på äggmackor med variation och hoppades att det skulle uppskattas. Ett par med ägg/räkor/lime/majonäs, ett par med rostbiff/ägg/gurkmajonäs/rostad lök och ett par med skinka/ägg/gurkmajonäs/rostad lök. Tomat, nektarin och gurka på alla, och så blev det lite variation om man nu inte gillar skaldjur.

DET GICK HEM!
Hon delade tydligen mitt matintresse och sa sig vara nöjd och blev glad när hon såg mina smörgåsar vilket en matnörd som jag blir extra exalterad för.
Nästa gång hon kommer vet jag vilka boliner jag ska spela på och då får hon vara förberedd. Det vill säga HUNGRIG! Älskar att träffa nya människor som uppskattar god mat och kan njuta av livets goda utan krusiduller.

Likaväl som vi åt IKEA-köttbullar med stuvade makaroner till kvällsmiddag idag så ska man inte vara kinkig. Halv eller helfabrikat tar alla till nån gång. Inte för att det är godare utan för att tiden och orken är knapp och det är helt okej att inte följa normen utan ta upp färdigmat från frysen och steka på. Vi har haft mycket att planera och tänka och fundera på idag samt mycket därtill som ska uträttas så – Ja! Därför tog jag upp en påse köttbullar ur frysen. Och kan ärligt erkänna att även HÄR vispas det pulvermos, steks färdiga köttbullar och kokas nudlar ibland.Inget jag tycker är knasigt eller konstigt trots vissa kommentarer på instagram men HERREGUD!?! Äter inte folk nån gång på korvkiosk? En färdig baguette på macken? Mc Donalds? Eller annan snabbmatskedja längre? Heller inga som värmer mackor med ost i micron? Eller fuskar med färdigrätter eller andra helfabrikat nånsin?? Okej, då är vi ensamma om det här i Öjkroken…. 😛


Varför ska det vara så propert och fint och RÄTT att all mat som inmundigas i en familj är lagad från grunden alla årets dagar? 


Jag är uppväxt med enkla men goda medel i köket. Det kokades snabbmakaroner och frästes på renskav och de gick snabb, var gott och man blev mätt. Spagettiringar i tomatsås från konserv, liksom fiskbullar och ravioli var inte heller så dumt, faktiskt bland det godaste jag visste vid sidan om farmors palt och hemlagade söndagsmiddagar.

Sluta knussla om vad ni inte äter eller tolererar att andra äter. Det förekommer överallt men ingen vill känns vid snabbmat, nudlar och makaroner med ketchup.

Hemlagat ÄR godast men då och DÅ kan även en helt vanlig familj behöva göra det enkelt för sig. Som vi. Och inget jag hymlar med.
PUSS! ♥


Här ser ni vår ”ful-middag” tidigare ikväll. IKEA-köttbullar och stuvade makaroner.

20
2

Små öron i tomat & baconsås med massor av riven parmesan


Jag har visat er denna pastasort från Barilla tidigare i ett vegetariskt recept. Orecchiette – eller ”små öron” som dom betyder är bland det godaste jag vet. Speciellt i en riktigt god, mustig tomatsås som här fick sällskap av knaperstekt bacon och MASSOR av riven parmesanost. Ojojoj så gott alltså! Skulle kunna leva på denna rätt i veckor.


Med fina råvaror till ingredienser så kan det inte bli mer klockrent! GALET GOTT! 😉

Jaha, nu är vardagen igång på allvar igen och barnen har nyss kommit hem från skolan och Joline med en kompis med sig. Ikväll har jag lovat att bjuda dom på tacos för dom fick visst fisk i skolan till lunch som inte var så god och tacos älskar ju alla ungar! 😛 Så nu iväg till kastrullerna igen. Hoppas ni alla har en fin kväll.

Det här behöver du : 
4 port kokt orecchiette
3 pkt bacon (420 gram)
1 finriven solo vitlök
1 burk mutti körsbärstomater
1 burk mutti finkrossade tomater
3 dl vatten
1 umami buljongtärning
1 köttbuljongtärning
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
Massor med riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 


Börja med att knapersteka bacon tillsammans med finriven vitlök och lägg åt sidan att rinna av under tiden du kokar upp tomatsåsen.


Använd samma panna till tomatsåsen som du stekte bacon i. Slå i burkarna med tomater, tillsätt vatten, buljong, D´Elidas. Låt såsen koka upp ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Var försiktig med saltet då även bacon innehåller mycket sälta. Vänd ner bacon och den kokta pastan. Riv över massor med parmesan och några basilikablad. Vänd runt och servera.


Äkta Parmigiano Reggiano lagrad 18 mån. Från Emilia Romagna

(Gourmetgruppen)


När tomatsåsen kokat ca 10 min och kryddats upp tillsätter jag bacon, orecchiette och parmesan och hela middagen är klar att serveras ur pannan sen.


Smaklig måltid! 😛

4
0