Rosenbröd


Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och

sesamgifflar

är mina favoriter, och

morotsfrallorna

också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 


Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin.

Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.


En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.


Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.