Köttfärslimpa med jalapeno inbakad i bacongaller


Husmanskost med guldkant, det är nog vad maken skulle kalla den här köttfärslimpan. Han som älskar färs uppskattar sån här mat, och kan jag dessutom få med bacon och lite hetta i rätten så är saken biff! 😉 En köttfärslimpa med det lilla extra alltså.


Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl vatten
1 msk potatismjöl
3 msk finhackad inlagd, grön jalapeno
1 msk D´Elidas chilisås
Salt

2 pkt bacon a´120 gram

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna till färsen. Fläta ihop baconet på en skärbräda. Lägg skivorna omlott med varann. Forma en avlång limpa av färsen och lägg på mitten av bacongallret. Vik upp sidorna och lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta sidan neråt. Stek i ugnen 175 grader ca 40 min. Häll av skyn som bildats på botten efter halva tiden så blir baconet knaprigt och inte kokt även på sidorna. Servera med en god skysås, potatis, lingon och gurka.


Färsen blandad med finhackad jalapeno och stänk av D´Elidas chilisås.


Flätat bacongaller.


Lägg på färsen och vik upp kanterna.


Lägg ner köttfärslimpan i en avlång brödform med den vikta kanten neråt.


Efter ca 40 min i ugnen.


Uppskivad och färdig att serveras.


Smaklig måltid! 😛

5
1

Rosenbröd


Älskar ni nybakat bröd på morgnarna? Saftiga, smakrika, ljusa frallor är jag väldigt svag för och då händer det ofta att det slinker in en plåt med ljuvliga små frallor i ugnen. Rosenbröd och

sesamgifflar

är mina favoriter, och

morotsfrallorna

också förstås! 😉

Receptet är enkelt och du bakar snabbt ut dessa rosenbröd som gör sig alldeles extra bra till en lyxig frukost. Med en sax klipper du ett kryss i varje bulle, penslar med uppvispat ägg och strör över massor med vallmofrön, dom ger otroligt god smak tycker jag. Ett kuvertbröd som garanterat uppskattas på sommarbuffén också. 😛

ca 24 st
Det här behöver du : 

50 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst (50 gram)
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 


Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt värmas till 37 grader, fingervarmt. Slå över jästen och rör ut. Tillsätt sirap och salt och nästan allt av mjölet, spara nån dl till utbakning. Arbeta ca 5 min för hand eller i maskin.

Låt jäsa 40 minuter under plastfolié eller bakduk. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidigt. Dela i två delar och rulla ut till längder. Ta ut ca 12 bitar på varje längd och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 20 min. Klipp ett kryss i varje bulle. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 minuter tills bröden är gyllenbruna.


En plåt redo för ugnen. Det blir ungefär två hela plåtar, totalt 24 st om du gör dom i den här storleken.


Härligt, doftande och nybakade rosenbröd. Passar utmärkt till buffé eller en lyxig frukost.

2
2

Ugnsbakad lax med färskost, pesto och basilika


Hur har helgen varit?


Jag har haft fullt upp med jobb och lite annat bestyr omkring mig så först nu sätter jag mig ner vid datorn denna söndagskväll och tömmer kameran. Energin är verkligen inte på topp och helst hade jag gjort ”ingenting” idag men, måste man, så måste man. Ögonen trillar nästan ihop av sig själv men jag ska stålsätta mig ett par timmar till för jag måste även se ”Morden i Sandhamn” på TV4 kl 21.00. Älskar den serien. 😉

Köket har haft sin givna plats på schemat idag och nu ska jag bjuda er på ett otroligt gott recept på ugnsbakad lax med ett täcke av philadelphiaost, pesto och basilika. Det blir såååå saftigt, krämigt och gott och av övriga familjen blev det tummen upp här ikväll.

Portionsförpackade laxfiléer är ju så enkla att tillaga med diverse kryddor och röror på, men detta är en klar favorit. Prova gärna!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
150 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 msk grön pesto
1 knippe finhackad basilika
½ pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 


Om laxfiléerna är fryst, lägg dom i en ugnsfast form och låt tina under tiden du rör ihop färskosten.


Blanda philadelphiaost med pesto, finhackad basilika, pressad citron och smaka av med salt och peppar. Bred röran över laxen och baka i ugn ca 20 min i 200 grader tillsammans med citron och tomatskivor. Servera med ett gott potatis.


Philadelphiaost är perfekt till lax då den inte smälter och ”rinner iväg” utan håller sig kvar som ett täcke. Här smaksatt med pesto och finhackad basilika. Smaka av röran med pressad citron, salt och peppar.


Frysta laxfiléer får tina i formen under tiden jag rör ihop färskoströran.


Redo för ugnen. Ca 20 min i 200 grader.


Laxen är färdigbakad!


Servera med ett gott potatismos, nån extra citronskiva och tomat. Smaklig måltid! 😛

5
2