12 restaurangtips på Öland


Ni är många som efterfrågar tips på lunchställen och restauranger här på Öland. Det är superkul att ni gör efterforskningar, sånt gillar jag. Nånting jag brukar ägna mig åt själv när vi ska åka bort nånstans. Därför samlar jag nu de restauranger i ett inlägg som jag tror ni kan ha glädje av. Det är restauranger vi har besökt och som vi gärna återkommer till. Det finns hundratals fler, både bra och dåliga men jag sorterar de vi gillar bäst.

Sevärdheter frågar också många om. Vad får man inte missa?!
Mitt enda svar på den frågan är – missa inte öns egen skönhet i all sin prakt.
Alvaret, stenmurarna, havet, raukarna, vidderna, naturen, de betande boskapen och det platta landskapet som bjuder på fägringar i både färg och djurrike. Nån större sevärdhet än så är knappast möjlig.

Här följer ett urval av de restauranger vi gillar. 
Klicka på bilderna för större format.

Ekerum pizzeria

(Ekerum, mellersta Öland längs 136:an innan Borgholm)


Verandan

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)


Sörens

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)



Pappa Blå

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)



Himlagott

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)


Roberts Coffee

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)


Borgholms kök & bar

(Mellersta Öland, Borgholms innerstad)


Klinta bykrog

(Mellersta Öland, Köpingsvik)


Eva´s kroppkakor

(Mellersta Öland, strax norr om Köpingsvik)



Kårehamns Fisk & Restaurang

(Kårehamn, mellersta, östra Öland)



Sandviks Kvarn pizzeria

(Norra öland, innan Löttorp)


Lammet & Grisen

(Norra Öland, Löttorp)


6
0

Kycklinggryta i tomatsås med tortellini

Här kommer dagens middagstips!


Efter allt grillat och god midsommarmat så lagade jag en riktigt god kycklinggryta igår i mustig tomatsås med tortellini. När man kan vända ner allt i en stor serveringsskål och ställa fram på middagsbordet – då mår jag bra! Det är sån mat jag älskar! 😛 Vardagens lilla guldkant.

Här på ön har vi idag haft ett tokigt regnväder från de vi klev upp i morse. Regnet har ömsom stått som spön i backen och ömsom duggregnat men inte en stund utan vatten från ovan. Gräsmattan blir ju fin i alla fall… 😉

Raggsockar och tända ljus har varit melodin, det ser dock ut som det börjar lysa upp på himlen nu men vi har liksom ”boat” in oss i myset och tänker stanna inomhus. Joline har bakat jordgubbspaj, Max har gått igenom alla biltidningar han kunnat hittat och jag har jobbat på i bakgrunden av Kryddburken. Jag får många frågor om tips på vad man ska hitta på här på Öland som turist, och vilka lunchställe som jag rekommenderar. Jag har skrivit ihop ett inlägg om restaurang-tips och hoppas hinna få upp det ikväll annars kommer det imorgonbitti.

Glöm inte att följa mina uppdateringar på FACEBOOK och INSTAGRAM, dyker upp lite allt möjligt där också! 😉

Här kommer receptet!

6 – 8 port
Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer
Smör till stekning
Salt & peppar
2 msk malen paprika (söt)

Såsen : 
2 burkar hela plommontomater
4 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
2 msk flytande honung
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk torkad bruschettakrydda (Gourmetgruppen)
2 dl grädde
Stekskyn från kycklingfiléerna
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med smör. Dela kycklingfiléerna på mitten, längsgående. Bryn i smöret runtom så de får fin färg. Krydda med salt och peppar och rejält med malen paprika. Lägg upp på ett fat tills vidare. De får koka färdigt i tomatsåsen sen så de behöver inte vara genomstekta.

Använd samma panna och häll i två burkar hela plommontomater. Späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung, chilisås, bruschettakryddan och till sist grädden. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

Lägg ner kycklingfiléerna och låt värmas ca 10 min. Häll även ner skyn från fatet som kycklingfiléerna legat på. Vänd sedan ner allt i en stor serveringsskål tillsammans med kokt tortellini. Servera!


Kyckling efter midsommarmat känns helt rätt! Plocka fram smakerna av tomat och paprika och vardagen är på sin plats igen. 😉


Kycklingfiléerna ska bara brynas för att få fin färg. De får sedan koka färdigt i tomatsåsen.


Använd samma panna som du stekt kycklingen i. Slå i övriga ingredienser till såsen och låt koka upp.


Snåla inte med kryddor. Och se till att smaka av ordentligt. Salt och peppar och en nypa socker kan alltid göra underverk om man inte är nöjd med smaken.


Kycklingen får sen puttra med i såsen ca 10 min för att sen blandas med tortellini och serveras som en gryta allt-i-ett. 😛


Smaklig måltid!

4
0

Ölandstips! Lammet & Grisen


Ja, det är familjen Richert som driver detta kulinariska matställe på norra Öland. Att Nicke ser mer än nöjd ut är förstås ingen underdrift. Detta ställe är Ölands eget mat-mecka!


Vi brukar återkomma årligen med goda vänner då detta verkligen är ren njutning i större sällskap. Med rustika långbord, mysig atmosfär, trubadur och liveband är helkvällen med släkt och vänner given.

Jag har skrivit om Lammet & Grisen tidigare (inlägg HÄR med fler bilder) men det tål att upprepas. Stället har även renoverats för att behålla den genuina känslan. Det är verkligen vackert beläget ute i ”vildmarken” utanför Löttorp på norra Öland.

För 359 kr äter du hur mycket du vill av deras grillbuffé som förstås består av lamm och gris och allt trancheras upp direkt från grillen av skicklig personal. Tillbehören är oändliga. Potatissallader, gratänger, sparris och fräscha sommarprimörer, röror, chutneys, såser, kryddsmör, baguetter.. etc etc.

Ett hett tips till er som besöker Öland i sommar! 😛


På deras

hemsida

kan ni läsa om sommarens artister, menyer och andra nyheter.

1
0