Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter och kall bearnaisesås


Bland de enklaste och godaste man kan göra är att slänga ner ett gäng rotfrukter i en form, ringla över olivolja och pressa över vitlök. Lite goda örter, salt och peppar och sen skjuts in i ugnen. Vill man göra det ännu enklare för sig så slänger man i ett par kycklinglår i formen

(eller annat kött)

så lagar sig allt i ett. Gudagott och kanske ett tips till lill-lördags kvällsmiddag! 😉

Just ugnsrostade rotfrukter är så tacksamt att laga. Gott och passar till de mesta och man tar de som finns hemma i kylskåpet. Här blev det en blandning av potatis, rödbetor, morot och palsternacka. Jag pressade över ett par vitlöksklyftor och ringlade över olivolja. Torkad timjan, flingsalt och peppar. Ljuvlig doft sprider sig i hela huset när det fått lite fart i ugnen. Jag brukar lägga över aluminiumfolie ca 30 min och sista halvtimmen utan då blir dom härligt krispiga. Till detta stekte jag fläskfilé och serverade med en kall hemmagjord bearnaisesås. 😛

Kall bearnaisesås :


1 finhackad schalottenlök


2 dl  creme fraiche


2 msk majonäs


1 msk vitvinsvinäger


½ dl finhackad persilja


4 tsk torkad dragon


1 tsk dijonsenap


1 tsk socker


1 krm vitpeppar


½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka schalottenlöken riktigt fint, eller riv den. Blanda med övriga ingredienser och låt stå i kylskåp ett par timmar före servering så sätter sig smakerna och den blir fastare i konsistensen.

Ca 1 timme i ugnen på 200 grader. Första halvtimmen med folie och sista utan. Vänd runt en gång. Smaklig måltid! 


2
1

Ugnsbakade frallor


Ett annat gott frall-tips kommer här!


Dela frallor på mitten, gröp ur lite av inkråmet i botten och knäck ett ägg i varje. Salta och peppra och några droppar D´Elidas. Fyll på med skinka och riven ost. På med locket och slå in i aluminiumfolie och skjuts in i ugnen ca 10 min 200 grader. Klart!


Ta med dig ut i solen. Ja, för här på ön skiner verkligen solen idag! 😛

0
0

Favoritfrallor med morötter och cheddarost


Vad gör man när det regnar dag ut och dag in? Jo bakar förstås! 😛


Det här är ena riktiga Rolls Royce-frallor. Frallornas fralla enligt mig! Bara älskar dom. Saftiga, luftiga och så goda så jag lägger in receptet igen, det tål att upprepas. 😉

Fyll dom rejält med pålägg som en riktig dagobert-macka. Garanterat mättande som lunch!

10 stora frallor eller 20 små
Det här behöver du :

1 pkt jäst
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (ca 200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream (alt. vanligt vetemjöl special)

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft. Ljumma mjölken till 37 grader och rör ut jästen.Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Låt jäsa 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 30 min. Riv över cheddarost. Grädda i 200 grader ca 20 – 25 min.

7
1