Vaniljbullar med mandelmassa, pistage och hasselnötter


Bullar, bullar, bullar! Igår höll jag på dona i köket mest hela dan. Städade och flyttade om i skåp och lådor och torkade och plockade för att få lite bättre ordning. Det blir lätt så när man t ex. bakar bullar som ska jäsa och man måste vänta, eller en köttgryta som står och puttrar då får man pyssla om resten av köket under tiden. 😉

Här kommer ett annorlunda recept på goda nötbullar. Jag har använt riven mandelmassa i fyllningen tillsammans med pistage och hasselnötter. Blev supergott.

Grunddegen har jag gjort lite annorlunda också, denna gång med gräddmjölk och ägg i degen. Läste nånstans att det skulle bli himla gott! 😉 Även en matsked vaniljsocker… Dom blev fantastiskt saftiga med rejäl smak av vanilj även från degen. Av en halvliter degvätska blir det tre plåtar så jag gjorde en plåt med mandelmassa och nötfyllning och två plåtar vaniljbullar.

ca 50 st


5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)


1 pkt jäst (50 gram)


150 gram rumsvarmt smör


½ dl strösocker


1 msk vaniljsocker


2 ägg


1 tsk salt


ca 1½ l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Se till så du har smöret i rumstemperatur så det är mjukt. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med mjölken. Tillsätt, smör, sockret, vaniljsocker, ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning.

Knåda degen smidig för hand eller i maskin. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 3 bitar och kavla, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar.

Fyll bullformar och ställ på plåt. (ca 16 – 17 st/plåt) Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk. Servera med ett stort glas mjölk!

Fyllning till en plåt  : 
Smör
200 gram mandelmassa
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade pistagenötter
några droppar grön hushållsfärg

Fyllning till 2 plåtar : 
Smör
2 dl panko ströbröd
2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker


Degen jäser på bra, ändå har jag inte manitoba-mjöl här. 😛


Jag gjorde bara en plåt med den gröna fyllningen för att testa om det blev gott och det blev det så denna variant ska jag göra igen. Gillar nötter i bullar.


50 bullar av en halvliter är lagom när man redan har trångt i frysen… Och nån påse nybakade kan man alltid ge bort till nån man tycker om! ♥


Gröna nötbullar – hur goda som helst! 😉