Vaniljbullar med mandelmassa, pistage och hasselnötter

vaniljbullar_pistage_nötter

Bullar, bullar, bullar! Igår höll jag på dona i köket mest hela dan. Städade och flyttade om i skåp och lådor och torkade och plockade för att få lite bättre ordning. Det blir lätt så när man t ex. bakar bullar som ska jäsa och man måste vänta, eller en köttgryta som står och puttrar då får man pyssla om resten av köket under tiden. 😉

Här kommer ett annorlunda recept på goda nötbullar. Jag har använt riven mandelmassa i fyllningen tillsammans med pistage och hasselnötter. Blev supergott.

Grunddegen har jag gjort lite annorlunda också, denna gång med gräddmjölk och ägg i degen. Läste nånstans att det skulle bli himla gott! 😉 Även en matsked vaniljsocker… Dom blev fantastiskt saftiga med rejäl smak av vanilj även från degen. Av en halvliter degvätska blir det tre plåtar så jag gjorde en plåt med mandelmassa och nötfyllning och två plåtar vaniljbullar.

ca 50 st
5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Se till så du har smöret i rumstemperatur så det är mjukt. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med mjölken. Tillsätt, smör, sockret, vaniljsocker, ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning.

Knåda degen smidig för hand eller i maskin. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 3 bitar och kavla, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar.

Fyll bullformar och ställ på plåt. (ca 16 – 17 st/plåt) Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk. Servera med ett stort glas mjölk!

:-)

Fyllning till en plåt  : 
Smör
200 gram mandelmassa
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade pistagenötter
några droppar grön hushållsfärg

Fyllning till 2 plåtar : 
Smör
2 dl panko ströbröd
2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker

baka_bullar_världens_godaste
Degen jäser på bra, ändå har jag inte manitoba-mjöl här. 😛

vetebröd_fyllning_mandelmassa_pistagenötter_recept_bullar

Jag gjorde bara en plåt med den gröna fyllningen för att testa om det blev gott och det blev det så denna variant ska jag göra igen. Gillar nötter i bullar.

bullar_vetebröd_snurror_vaniljnullar_nötbullar_mandelmassabullar
50 bullar av en halvliter är lagom när man redan har trångt i frysen… Och nån påse nybakade kan man alltid ge bort till nån man tycker om! ♥

pistagebullar_recept_vetebröd_bullar
Gröna nötbullar – hur goda som helst! 😉

 1. Anne skriver:

  Så fantastiskt degen ser ut. Blir sugen på att baka när jag ser den. Bullarna ser också underbara ut. Jag älskar vetebröd. Ska spara receptet och prova dina nötbullar nästa gång jag ska baka bullar. Tack för tipset!

  1. Anne!
   Tack, ja inte mycket som slår nybakade bullar. 🙂
   /Linda

 2. Linduz skriver:

  Tack för tipset.

 3. Oj, länge sen jag bakade bullar…Blir mest olika rutor i långpannan. Har jag ett tag i frysen. Varit och hämtat 2 olika DÉLIDAS flaskor från vårt utlämningsställe idag! Så nu kan jag göra dina recept helt rätt!! Och hur mycket gott har jag inte hittat här!!!!! Tack!

  1. Elisabeth!
   Rutor i långpanna är ju så smidigt!
   Åh va kul med D´Elidassåsen, hoppas du hittar nåt gott att laga!
   /Linda

 4. Anna J skriver:

  Åh, så gott med nybakade bullar. Nötfyllningen verkar spännande. Ha en fortsatt fin vecka!

  1. Anna J!
   Ja, det blir himla gott med nötter. Trevlig helg på dig.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..