Helstekt fläskytterfilé med örtagårdsås, ugnsrostade rotfrukter & heta champinjoner

ytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås

Gomiddag står på tur till receptarkivet! Gjorde detta igår. Det har blivit väldigt enkla och snabba middagar i veckan då jag haft hela köket belarmat med pyssel och godistillverkning och en salig oreda överallt. Rester och snabba pastasåser, korv och makaroner och gröt o smörgås har det blivit men igår städade jag upp i köket och lyckades hitta både köksbänkar och köksbord. 😉 Nu är allt i sin ordning igen.

Gick ut och plockade påskris och satte i fjädrar som fick pryda bordet så en god middag på det var precis vad vi behövde. I ärlighetens namn så är det faktiskt MAT jag älskar att laga i mitt kök och det saknade jag igår. Godis är kul och pyssligt att göra men det är pilligt och tålamodskrävande så ingenting jag skulle kunna göra året runt, haha!

Nu till detta recept som ni kanske vill prova i helgen. En fin bit fläskytterfilé från bodalsgris delade jag på mitten och brynte på i stekpannan. Den fick sen eftersteka i ugnen med rotfrukter och det goda champinjonerna som jag marinerade med vitlöksklyftor och chili.

Som vanligt tycker jag det fattas en sås till så jag vispade ihop en örtagårdssås med timjan och rosmarin, lite rött vin och en skvätt grädde. Det blev gudomligt gott! 😛

2- 3 port
Helstekt fläskytterfilé 

½ fläskytterfilé (ca 400 gram)
Smör till stekning
Salt & peppar
Paprikapulver
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

4-6 port
Örtagårdssås : 
2 msk smör
2 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan o rosmarin)
1½ msk vetemjöl
2 msk kalvfond
1 msk grönsaksbuljong
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 dl grädde
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret tillsammans med de torkade kryddorna. När smöret smält, vispa ner vetemjölet. Slå på kalvfond, grönsaksfond, vatten, rött vin och grädde. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 20 min. Smaka av med salt och peppar.

fläskytterfile_innertemperatur_ytterfile
Efterstek fläskytterfilén i ugnen inslagen i folié, 200 grader ca 30 min. Använd stektermometer och ta ut köttet när den visar 70 grader. Låt vila innan du skär upp den i skivor.   
tillbehör_marinerade_champinjoner_heta_vitlöksklyftor
Förbereder tillbehör. Ugnsbakade champinjoner med chili och vitlök. Syndigt gott!! 😛 Dom åker in i ugnen på slutet ca 10 – 15 min. Recept HÄR!

rostad_potatis_morötter_rödbetor_ugn
Potatis i klyftor tillsammans med späda morötter och skivade rödbetor. Lägg allt på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salt och peppar. Rosta i ugn ca 50 min i 200 grader.

ugnsrostade_rotfrukter_ugn

Klart! 😛

helstekt_ytterfile_fläskytterfile

Köttet skärs upp och får ligga kvar i skyn från stekningen i ugnen vid servering.

helstekt_fläskytterfile_rostade_rotfrukter_örtsås

Smaklig måltid och GLAD PÅSK! ♥

  1. Anne skriver:

    Det vattnas i munnen. Ser så himla gott ut. Jag har haft en otroligt tråkig matvecka här hemma. Maken har varit ordentligt sjuk i influensa vilket inneburit att han inte haft någon som helst aptit. Nu är han på bättringsvägen, men aptiten är inte tillbaka. Jag har inte haft lust att laga annat än enkel snabb mat till mig själv. Så jag hungrar verkligen efter ”riktig” mat. Och allt ditt fina och påhittiga påskgodis/bakelser. Önskar att jag hade hälften av din fantasi. Hoppas du och familjen har en fin påskhelg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..