Våfflor i solen

våffeldagen_våfflor
Varför äter vi våfflor just idag då?
25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! 😉

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! 😛 När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.

våfflor_våffelsmet

Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

våffeljärn_våffellagg

våfflor_recept_våffeldagen_vårfrudagen

våffeljärn_våfflor_recept

  1. Lina skriver:

    Är från Halmstad och har aldrig tidigare hört talas om Trandagen. Kanske är nåt som bara finns på östkusten i söder? 🙂 Påskägg får man ju av påskharen såklart! 🙂

  2. Jag bor i Värmland och hade aldrig tidigare hört om trandagen. Påskäggen har alltid levererats på påskafton. Spännande att traditioner varierar även inom landet!

  3. Vad jag blir sugen på svenska goda frasvåfflor! Här i Tyskland är de tjockare och inte så frasiga som jag minns hemifrån. Får väl ta mig i kragen och göra egna… har faktiskt en likadan gjutjärnslagg som du! Min är ett arv efter mormor (årgång 1907) och hur tung som helst 😉

    1. Kajomida!
      Dom blir ju så goda i såna här rejäla gjutjärnslaggar, finns inget bättre och lite träning får man på köpet! 😉
      /Linda

  4. Sanna skriver:

    På påskafton får man påskägg i södra också. På tranedsgen får man godis i strumpa.

  5. Här är det också påskharen som lämnar påskägg på påskaftonen, men så är jag ju från Norrland jag med.
    Någon gång från när jag var liten minns jag även att mamma sa att det är påsktuppen som värpt godisäggen.
    Trandagen hade jag aldrig hört talas om förrän nu. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..