Våfflor i solen

Varför äter vi våfflor just idag då?

25 mars är Marie bebådelsedag. Våffeldagen säger vi men från början heter det Vårfrudagen som helt enkelt bara blev en missuppfattning av ordet i folkmun och blev till våffeldagen.

Våfflan äts mitt i den 40 dagar långa fastan före påsk enligt gammal tro. Ett stort undantag men ack så gott! 😉

Dagen kallas också för trandagen – då tranorna återvänder till södra Sverige och självklart är det våren och ljuset som lockar dom. Många familjer omkring oss firar trandagen med sina barn här nere i söder. Dom får påskägg som lämnats på natten av tranan och på morgonen när barnen vaknar hittar de spår som tranan lämnat efter sig och till slut ett påskägg.

Jag är inte uppväxt med att fira trandagen alls då jag kommer från Norrland. Påskägg får man på själva påskafton av påskharen istället! 😛 När får ni påskägg hos er?? 

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :


Använd en slev att röra ihop smeten med. Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda.


Godaste våfflorna ska gräddas i gjutjärnslagg, helst över öppen eld, och självklart avnjutas utomhus…

6
0

Cheese n bacon burger


Glömde ju förstås en extremt viktig detalj av gubbens 40-årskalas! HAMBURGARE! 😛 Man fyller inte 40 år och heter Nicke utan en hamburgare på menyn. Finns det nåt godare än bacon och ost på en burgare? Då menar jag inte dom sladdriga, menlösa baconbitarna man får på Burger King etc. Det ska vara rejält med bacon och det ska vara knaprigt! 😉

Jag brukar skära ett paket bacon på mitten och sen lägga ut remsorna på en ugnsplåt. Steker dom ca 10 – 15 min i 225 grader i ugnen och låter dom sen få ligga och ”torka”. Baconet behöver inte vara varmt när burgaren monteras så det kan man förbereda lite innan. Det bästa med att steka dom på plåt i ugnen är att du slipper allt sprätt och stänk och dom håller formen bättre dessutom.

Burgarna då! Vanlig blandfärs använder jag. Rör inte för mycket i smeten, då blir det sega och hårda hamburgare. Tillsätt en skvätt vatten och de kryddor du gillar. Jag använde Tony´s kryddan, lite vitpeppar och några stänk D´Elidas chilisås. Grilla dom antingen på grill; först på aluminiumfolie några minuter och när de håller att lyftas så flytta över på grillgallret med en stekspade, då fastnar dom inte. Eller teflon/grillnät eller stek dom på muurikkan! 😉

Hemmagjord hamburgerdressing är ett måste! Här är mitt godaste recept;

ca 400 gram
Det här behöver du :

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk Tony Chachere´s grillkrydda
3 dl rapsolja
4 msk hackad bostongurka

GÖR SÅHÄR :


Använd mixerstav med ballongvisp, eller elvisp. Blanda alla ingredienser utom oljan & bostongurkan i en skål. Vispa ihop alltsammans. Tillsätt oljan droppvis lite i sänder. När dressingen börjar bli vitare  i färgen så kan du hälla på oljan i en tunn stråle. Fortsätt vispa till dressingen tjocknar. Blanda ner bostongurkan. Du kan också tillsätta mer av någon av de andra ingredienserna i receptet om du tycker så. Färdigt!

6
0

Herr Kryddburk har fyllt 40år!


Hej allihopa! Efter en toppenhelg sitter jag nu här vid datorn och sorterar bilder. Nicke, kära maken fyllde ju 40 år igår. 😛 En otroligt mysig helg på alla sätt har vi haft. Han ville inte ha nån större uppståndelse eller stå-hej så firandet har varit endast med närmsta familjerna.

Joline och jag började söndagsmorgonen med skönsång och överraskade Nicke med frukostbricka, blommor och paket på sängen. Vi svängde ihop en stor smörgås med hönökaka, ägg, rökt lax och majonäs – säkert kort där! 😉 Framåt eftermiddagen dukade vi upp smörgåstårta och pinocchiotårta så det blir ett bildregn nu i tårtornas tecken.


Smörgås med kokt ägg och kallrökt lax o majonäs! 😉


Vackra, färgglada tulpaner i mängder…


Tårtan jag gjorde som han hade med sig till jobbet i fredags. Vanlig gräddtårta med massor av blåbär – han älskar blåbär!! Och självklart blev det USA´s färger också… 😉


Presenten från mig och Joline; bensinpump ”Route 66”. Retropryl helt i Nickes smak! 😛
Där på bordet en annan retropryl – en ”bensinpump” i form av bubbelgum-automat! Riktigt cool. Nu ska vi bara fylla upp den också.


Förberedd att garnera smörgåstårtan!


Färdiga resultatet! Recept hittar ni i kategorin

SMÖRGÅSTÅRTOR


Fyllningen tre lager består av; Leverpastej/bostongurka, Mjukost/ägg, Rökt bog/mandarin.


P

inocchiotårta är den i särklass godaste tårta jag vet! Recept finns ett par stycken, både i långpanna och rund form; klicka

HÄR


Självklart fyllde jag den med blåbär, lätt sockrade och rivet limeskal och grädde.


Galet god! Även dagen efter till förmiddagskaffet! 😉

10
0