Köttgryta på fläskytterfilé


Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. 😛

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! 😛

Det här behöver du :


500 gram fläskytterfilé


3 morötter


1 gul lök


1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)


250 gram färska champinjoner


1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)


Nymalen svartpeppar


Vitpeppar


3 lagerblad


Salt


Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.


Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…


Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.


Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… 😉

3
28

Pizzabullar

Pizzabullar är kanon att baka när man ändå bakar pizza eller bröd och det blir lite deg över. Perfekt att frysa in till mellanmål eller ta med på utflykt. Jag tycker dom är supergoda kalla men man kan förstås värma på dom eller äta dom nybakade!

2 stora runda, eller 1 plåt
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck eller kavla ut till två rektanglar. Lägg på valfri fyllning och rulla ihop. (tomatsås, ost, skinka, oregano) Skär ca 2-3 cm tjocka snurror och lägg på plåt eller i muffinsformar. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader ca 10 – 15 min.


Perfekta att även frysas in och ta upp som mellanmål. 😛

3
1

Pizza bianco med ricotta, mozzarella och salsiccia


Igår hade vi stora pizza-lördagen här hemma! 😛 Vi gjorde en ny variant som jag såg Paulo Roberto gjorde i programmet ”Mitt kök” i veckan – Pizza bianco!


Såg så ljuvligt gott ut och med bara en massa ost och så köttet från salsiccia… Så jag provade! God var den, men inte nån wow-effekt direkt och detta skulle ändå vara hans personligen godaste pizza. 😉 Jag blev inte frälst så jag håller mig till vesuvio med extra ost!

Smaken blev lite som en pastagratäng fast utan pasta med bara ostsås och korv typ… Helt okej, men inte en pizza jag kommer göra igen, men extremt kul att prova nya varianter såklart! 😉

Såhär gjorde jag;

2 stora runda, eller 1 plåt
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :


Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Pizza bianco fyllning : 
Ricottaost
Mozzarellaost
Inkråmet av salsiccia-korv


Fyllningen på pizza bianco; ett tunnt lager ricottaost, en smulad mozzarellaost som sedan toppas med 1-2 korvar salsiccia.


Färdiggräddad bianco.


Dom två motståndarna! 😉


Vesuvio i alla väder är nog den pizza jag alltid kommer älska mest. Sa jag EXTRA ost??? 😛

5
0