ANNONS

Köttgryta på fläskytterfilé

/
ytterfile_gryta_recept

Köttgrytor går hem i alla väder, sol som storm året runt! Uppskattas speciellt på jobbet så denna lagade jag tidigare i veckan. Riktig husmanskost med mustig smak och härlig sås. Köttet är från bodalsgris och jag valde fläskytterfilén för att få en rejäl gryta som också kunde frysas in i små portioner, smidigt att bara ta upp och värma och ekonomiskt med storkok förstås. 😛

Grytan blir gudomligt god med mjälla fina morötter och tomaternas sötma. Champinjonerna som får koka med från börjar blir helt perfekta i smaken tillsammans med mört, härligt kött och den mustiga såsen. Ni måste prova!

Nu ska jag skynda mig ut med Kean… Han har stått med huvudet i mitt knä och gnällt i en timme snart. Han längtar ut till solen och tycker att jag är sååå tråkig som bara sitter vid datorn. Det är verkligen vår i luften och kors i taket så blåser det inte småspik heller utan bara helt underbart väder så nu går vi ut! 😛

Det här behöver du :


500 gram fläskytterfilé


3 morötter


1 gul lök


1 burk krossade tomater (Mutti, Zeta eller Kung Markattas)


250 gram färska champinjoner


1 liter oxbuljong (3-4 msk oxfond + vatten)


Nymalen svartpeppar


Vitpeppar


3 lagerblad


Salt


Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i het panna eller gryta. Skala morötterna och slanta ner, samt lök i grova bitar och halverade champinjoner. Slå på buljong och krossade tomater och tillsätt lagerbladen. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt stå ca 1 – 1½ timme och småputtra med lock. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten till önskad konsistens. Smaka av med svartpeppar, vitpeppar och salt. Servera med hemmagjort potatismos smaksatt med smör och persilja.

köttgryta_ytterfile_fläskytterfile

Ser inte mycket ut för världen här men oj vilka smaker som börjar växa fram…

fläskgryta_ytterfile_fläskytterfile_köttgryta

Efter halva tiden… Smakar av och tillsätter lite mer oxfond.

fläskytterfile_bodalsgris_gryta

Färdigt och serverat! Hemmagjort potatismos gör jag av nykokt potatis, varm mjölk, en rejäl klick smör, ett knippe finhackad persilja och såklart salt och vitpeppar. OCH en liten gnutta socker… 😉

3
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00