Helstekt kyckling med brynt smör, fetaostsallad och aioli

kyckling_ugn_sallad_aioli
Men heeej! 😛 Tillbaka från helgens dvala! 
Har i ärlighetens namn aldrig nånsin varit med om en sån här ilsken maginfluensa som vi haft. Max kom hit i fredags och hade blivit hemskickad från skolan för han hade kräkts. Lördag natt flög Nicke upp ur sängen och då var det hans tur. Såg inte så mycket av honom den dagen förut när han fick springa upp från sängen till badrummet… Den kvällen blev det också min tur och förutom vanlig ”magsjuka” såna extrema magsmärtor så jag trodde jag skulle avlida. Ungefär som förlossningsvärkar som kom med bara några minuters intervall hela natten… Har fortfarande ont och är öm i magen men på benen och kunnat börja äta pyttelite, men fy fasen vilken resa. Joline tycks ha klarats sig undan. Hon fick i alla fall vara hemma från skolan igår och även idag för att inte smitta vidare så nu hoppas vi på friska vindar igen! 😉 Nog om eländet, det verkar dock vara många som är drabbade just nu så krya på er alla därute som behöver det!

Ett gott recept ska ni självklart få och här provade jag en variant på helstekt kyckling med en marinad gjord på brynt smör och lite goda kryddor. Jag brukar antingen använda rapsolja eller bara vanligt smör när jag penslar kycklingen men med den brynta smaken blev det snäppet godare. Tycker absolut ni ska prova.

Nu ska jag ta tag i mailen och även försöka åka och göra lite ärenden och handla. Senare idag får ni också veta vem vinnaren av Barillas academia pasta är så håll utkik.

2 – 4 port
Det här behöver du :

1 st färsk kyckling
75 gram brynt smör
1 msk sweet chilisås
1 tsk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Bryn smöret i en kastrull, dra åt sidan och vispa sen ner övriga ingredienser. Pensla kycklingen med smöret rikligt runtom. Stek i 10 min på 225 grader, sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå inne ca 40 – 45 min, eller tills köttsaften är helt genomskinlig. Inte rosa.

färsk_kyckling

Fin, färsk kyckling. Se till att köpa svenskt också! 😉

hel_kyckling_marinad

Marinaden är penslad, nu in i ugnen. Först får den gå på 225 grader ca 10 min så skinnet blir härligt krispigt, sen gå färdig på 100 grader.

fetaostsallad
Fetaostsallad med härliga färger och struktur. Små alfalfagroddar tycker jag är sååå gott i sallader och enkla att grodda själv dessutom! 😛

 1. Vilket enkelt recept. Kycklingen ser jättegod ut. Kör du på majskyckling?

  Jag vill också passa på att tipsa om Professional Secrets som siktar på att bli Sveriges största mötesplats för dig som älskar mat: http://www.professionalsecrets.se/sv/

 2. Morten skriver:

  Helstekt kyckling er en av våre favoritter og vi har det ofte på fredagene når vi skal kose oss litt ekstra.

 3. Mia skriver:

  Är nyfiken på hur du groddar alfalfa?

 4. Karin skriver:

  Det är urgott att lägga in i kycklingen ”vad man haver” hemma. T ex vitlökar, lök, rotfrukter, örter… Ut rinner en god sky som är fantastisk bas till sås!

 5. Anna skriver:

  vi fick också in kräksjukan hemma, hua vad hemskt det är. Och exakt likadant för oss, en variant med grym magonda och hemskt illamående, och vi bor i Karlskrona. Lustigt hur samma typ av magsjuka kan sprida sig så 🙁 och tänk på att tvätta händerna (särskilt noga om du hanterar mat) och sanera badrummet noga så att Joline som verkar ha klarat sig inte åker dit.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..