Chokladbollar med dadlar och kokos

dadelbollar_dadlar_kokos_raw_food

Blev så sugen på att testa dessa choklad/dadelbollar som jag såg på Victorias provkök HÄR! Jag tänkte att detta måste vara superbra till min mamma, dadlar och kokos och inte en massa socker i. Men jag fick inte riktigt ihop smeten, kanske för att jag använde torkade dadlar och inte färska för de hittade jag inte så jag tillsatte flytande honung i receptet. Dom blev verkligen kanongoda! Kan tänka mig att även tillsätta smält mörk choklad också istället för kakao. Kul att experimentera sig fram. En ny variant på chokladbollar helt klart! 😛
(Ägg, gluten och laktosfria)

Det här behöver du : 
200 gram ekologiska torkade dadlar
100 gram kokosflingor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Använd en matberedare och mixa dadlar med kokos, kakao och vaniljsocker. Här får du en smulig ganska torr deg så tillsätt flytande honung så blir konsistensen ”rullbar”. 😉

Rulla kulor och vänd ner i kokosflingor. Förvara i kylskåp eller frys in.

chokladbollar_med_dadlar_recept

 1. Frida skriver:

  Dadelbollar är min senaste last. Håller på att experimentera med nya smaker och hittade ett amerikanskt recept som ska smaka pecannötspaj.
  (1 del pecannötter, 1 del dadlar, 1/2 tsk havssalt och 1/2 tsk vaniljextrakt). Jag hade tyvärr inget riktigt bra vanniljextrakt utan bara lidls butter-vanilla -essens som troligen är fullproppad med E-skit men kan tänka mig att det hade blivit smarrigare med vaniljpulver eller ren vaniljextrakt.

  Ett tips om du inte kan få tag i riktigt mjuka och färska dadlar är att testa att blötlägga dem i lite vatten så kör inte mixern ihop.

 2. Anne skriver:

  Blir nyfiken på dessa. Ser ju exakt ut som ”vanliga” chokladbollar med havre och smör i. När det är så förväntar sig min hjärna att det ska smaka vanlig chokladboll och då kan det bli konstigt när det inte gör det. Det blir så varje gång jag ska dricka julmust. Trots att jag vet att det är julmust i glaset så vill min hjärna ha det till cola (vilket jag älskar!), och då blir det alltid en liten chock för smaklökarna innan jag vant mig. Jag är nog lite konstig. 😉 Men det hade varit kul att hitta ett recept på nyttigare chokladbollar, så jag ska prova dessa.

 3. Testa dadlar som du köper i 600g lådor, oftast på frukt o gröntavdelningen. De är saftiga och perfekta till chokladbollar. För att få en smidig smet kan du även tillsätta lite smält kokosolja om det fungerar för din mamma. Lite kakaosmör gör dem extra smarriga men ta inte för mycket för då blir de för hårda. Misstänker att smält choklad ger samma effekt. Jag brukar ta 50/50 kokosolja o kakaosmör. Lite kaffe och vaniljpulver är inte helt fel i det heller.

  Attans Linda, nu är jag på väg ut i köket för att göra chokladbollar 🙂

  Kram på dig o ”mamma”. Hoppas hon bättrar på sig.

 4. Jag gillar inte dadlar så jag tar torkade fikon istället. Låt inte din mamma .äta för mycket, hennes mage behöver vila. Viktigt att hon dricker ordentligt med vätska.

  1. Ewa!
   Jag kan tänka mig att både fikon o aprikoser funkar fint. Nä, hon får bara äta väldigt lite och ofta! 🙂
   /Linda

 5. Johanna skriver:

  Här är ytterligare en variant att prova! 🙂

  1dl hasselnötter
  1dl mandlar
  3msk solrosfrön
  = mixa till mjöl med bitar.

  Hacka ca 12 torkade dadlar och häll i nötmjölet, mixa med 2msk kakao och 1,5tsk vaniljpulver. Häll i en skvätt vatten och forma till bollar. Rulla i kokos, klart! 🙂

  1. Johanna!
   Tack; det sparar jag. Nötter är alltid gott så de lät som en god kombo.
   /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..