Kokostoppar


Hej-hallå fina bloggisar! ♥ Idag har jag varit hemma hos mamma hela dagen och lagat mat i hennes kök! Ni som följer mig på

instagram

(@Kryddburken)

har sett vad jag lagat. Recepten kommer såklart upp här på kryddburken också så fort jag laddat in bilderna från telefonen. Vill tacka för alla tips ni kom med i

föregående inlägg

om min mamma och även alla mail som kommit, svar kommer snart ska bara försöka få tiden att räcka till också. 😉

Sålänge så bjuder jag på ett busenkelt recept på småkaka som är lätt att röra ihop, bara fyra ingredienser, ingen elvisp behövs och resultatet blir gudagott. Helt perfekt att frysa in inför kommande födelsedagar… Det är ju någon här i familjen som fyller jämt snart så jag håller på att bunkra upp. 😛

Höga, fina kokostoppar, krispiga på utsidan och mjuka, lena inuti. Fullkomligt smälter i munnen. Missa inte mitt tips om hur dom blir höga och toppiga! 😉25 st


Det här behöver du :


50 gram smält smör


2 ägg


1 dl strösocker


200 gram kokosflingor

GÖR SÅHÄR :


Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg & socker vädligt slarvigt med en träsked. Det ska absolut inte vispas, bara blandas ihop. Tillsätt smöret och vänd ner kokosflingorna. Blanda smeten och låt den stå i rumstemperatur i bunken ca 15 min. Kokosflingorna sväller och du får höga fina toppar som inte flyter ut!


Detta + att smeten inte ska vispas är det hemliga knepet för höga, fina kokostoppar!

Klicka ut små toppar med hjälp av en tesked och kladdiga fingrar!
Grädda i 175 grader ca 12 min.

1
0

Fylld benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater


Nu är jag tillbaka igen! Välkommen åter säger jag till kött och potatis! 😛 Det är något som inte går ur tiden och lika mycket en kombination av den sorts mat jag inte kan vara utan. Det går bara inte! Kött och potatis och SÅS – så ska de va! Rejäl husman!

Är så enormt tacksam att jag är uppväxt med riktig husmanskost och mat lagad från grunden, kanske hade det inte funnits nån ”Kryddburken” om det inte vore för farmor, mamma, pappa, tant Greta och alla kulinariska middagar som vi ofta åt utomhus när jag var liten, och då menar jag inte snabbmat i korvkiosken eller Mc Donalds… (Mc Donalds fanns dessutom inte i Norrland när jag var liten. Det var Max & Frasses som gällde) 😉Vilken mat som än lagades oavsett snabbmat eller långkok så var det hemlagat och med kärlek… Och så vansinnigt gott! Snabbmakaroner med brynt renskav, eller fiskpudding med brynt smör. Köttfärslimpa med skysås, farmors pitepalt och mammas kotletter i panna för att inte tala om pappas röding med citronsås.

Att få mat serverad som tillagats med omsorg oavsett hur lång tid det tar är nog det som gjort mig till ”Kryddburken” idag. En nypa kärlek i maten borde alla ha som obligatorisk ingrediens, det blir sååå mycket godare då! 😉

Mat som äts utomhus smakar oftast alltid mycket godare, ta till exempel grillad korv med bröd. Ät det inomhus och NEJ det blir inte samma smakupplevelse. Men mufflaner dig med termobyxor i en snödriva och få grillad korv serverad i handen med lovikkavantar… 😉 Eller mat lagad på ett stormkök eller över öppen eld, tillagad på en muurikka eller vad som helst så blir hela matupplevelsen både roligare, godare, mysigare och mer motiverad på något sätt. Kanske är det så mitt matintresse byggts upp, bara genom rejäl hederlig mat, lagad här och nu där man är och står!

Dagarna framöver så väntar jag hem min mamma som legat på sjukhus på kirurgen i en vecka. Tarmficksinflammation a la albatross… 🙁 Bara två månader sen sist hon var inlagd för samma… 🙁

Idag blev hon utskriven då värdena visade bra men BRA mår hon inte…  Jobbigt att se henne ha så otroligt och HAR fortfarande. Massor med morfin, smärtstillande, febernedsättande och antibiotika men trots de blev hon utskriven idag… Fattar inte hur sjukvården fungerar ibland… Hon är jättesjuk och allmäntillståndet påverkat, kraftlös, mår illa, spyr och har ont i magen….Nicke och jag har varit och handlat probiotica-kost till henne idag. Vi ska ta hand om henne så gott vi kan nu. Tur att vi bor så nära! (1,5 km) Har handlat hem nyttigheter, fyllt kylen och städat upp i huset och bäddat rent åt henne. Imorgon ska jag laga goda, nyttiga och magvänliga grytor och soppor. Hon har ännu inte börjat äta riktig, lagad mat utan legat med dropp hela tiden och sista dagarna bara flytande kost.

Har följt rekommendationer om just probiotica men misstänker att det kan vara någon sorts IBS eller Colon också så har ni tips eller erfarenhet så lämna gärna en kommentar eller maila mig, är så tacksam för alla tips jag kan få. ♥

Nu ska ni får dagens recept. En fylld, benfri kotlettrad med rökt skinka, vitlök, persilja och soltorkade tomater. Saftigt, mört och bara sååå supergott. Serveras varmt som kallt och kan förberedas dagen innan och är en uppskattad rätt till det kalla buffébordet. Prova gärna. 😛

Det här behöver du :
ca 1 kilo benfri kotlettrad
2 hg rökt skinka
1 rejäl knippa persilja
5 – 6 soltorkade tomater i marinad + 3 msk av marianden
3 – 4 vitlöksklyftor
Herbamare spicy örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa kotlettraden från hinnor. Skär ett längsgående snitt genom hela köttbiten ca 2 cm tjockt genom köttets fibrer, inte längs med. Fortsätt tills hela kotlettraden är uppskuren till ett brett, platt köttstycke. Banka ut köttet något så det blir en jämt yta. Finhacka persilja, soltorkade tomater och vitlök samt ett par matskedar av marinaden, antingen för hand eller i en mixer. Krydda med Herbamare örtsalt och svartpeppar. Lägg skivor av rökt skinka på köttet och bred ut röran och rulla ihop. Bin upp köttet med steksnöre.

Stek på hög värme i stekpannan så köttbiten får fin färg. Dra några varv med pepparkvarnen och salta. Klyfta morötter och lök och låt steka med i pannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och häll lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt eftersteka i ugn ca 4 -5 timmar i 100 grader. Låt köttet vila ca 20 min före du skivar upp köttet. (Glöm inte att klippa bort steksnöret)Sila lök och morötter från formen och ta vara på stekskyn. Koka upp den tillsammans med en skvätt grädde. Bättra på smaken med en buljongtärning (kött eller grönsaksbuljong).

Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar och gärna en tesked vinbärsgelé. Skiva upp köttet och servera varmt eller kallt med önskade tillbehör.


Fyllningen till den benfria kotlettraden.


Blanda med örtsalt och peppar.


Banka ut köttet något efter att du skurit upp det.


Rökt skinka och fyllning…


Bred ut fyllningen…


Rulla ihop och bind upp köttet till en rulle.

(Hit kan förberedas dagen innan, förvara inplastad i kylskåp.)


Stek i panna på hög värme så köttet får fin färg runtom. Lägg ner lök och morötter vid sidan.


Flytta över köttet till en ugnsfast form och tillsätt lök och morötter runtom. Täck med bakplåtspapper och låt långlagas i ugn i 100 grader ca 4- 5 timmar.


Efter 4 – 5 timmar är köttet klart. Saftigt, långlagat och mört.

(Hit kan också förberedas dagen innan om köttet ska serveras kallt.)


Låt det vila ca 20 – 30 minuter före du klipper bort steksnöret och skivar upp det. Koka upp en sås på skyn av de silade grönsakerna.


Servera köttet varmt eller kallt, beroende på ändamål.


Här har jag serverat köttet med skysås, hasselbackspotatis och sallad. Smaklig måltid! 😛

6
3

Fruktsallad och glass


Äntligen fredag och vi laddar upp med frukt och glass som tidigare helg! Det är ju sååå gott! 😛 Jag hittade faktiskt riktigt söta och mogna jordgubbar på Citygross förra veckan. STORA jordgubbar men väldigt smakrika och söta så dom fick åka med i fruktsalladen och så massor med granatäppelkärnor. Det blir saftig, exotiskt och supergott. OCH snyggt dessutom! 😉

Vill man ge hela efterrätten ett extra lyft så ringla lite ljus sirap över glassen… Ja, sen är du i himlen! 😛

Önskar er alla en mysig fredagskväll. Här ska vi snart muffla ner oss i soffan allihopa framför ”Fångarna på fortet” med varsin skål fruktsallad! ♥

I denna fruktsallad : 
3 små päron
3 gula plommon
2 kiwi
2 apelsiner
2 äpplen
300 gram jordgubbar
300 gram röda vindruvor
2 granatäpplen (kärnorna)
Vaniljglass
Ljus sirap

3
0