Banankaka med muskot

banankaka
Hur många av er känner till muskotöten??
Jag köper en påse från Santa Marias sortiment med tre nötter i var påse. Om jag lyckas göra av med EN nöt per halvår så är det bra, men det är knappt. 😛
Muskotnöt ger en ofantligt god smak och arom både till maträtter och bakverk, men den är extremt giftig i högre doser så låt dom inte ligga framme och tillgängliga för små barn.

Jag använder den alltid till hemmagjort potatismos men här i denna banankaka som smakasättning. Med muskot i en mjuk kaka får du lite av en smak av ”munkar” och den blir bara sååååå gott!! Använd era muskotnötter, dom ger så otroligt god smak av en sån liten mängd.

Det här behöver du :
4 övermogna bananer
50 gram smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm riven muskot

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och finriven muskotnöt, rör ner i smeten. Tillsätt matfett & mosade bananer, häll i mjölken. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant. Häll i smeten & grädda 40 – 50 minuter i 175 grader.

 1. Kristin skriver:

  Gjorde denna kaka idag, och jisses vad god den blev! Kompakt och saftig. 🙂 Brukar annars använda kanel när jag gör banankaka men färskriven muskot var ännu bättre! Jag tycker muskot ger så god smak till stuvade makaroner, stuvad vitkål etc. 🙂 Tack för dina smaskiga recept.

 2. Jessica skriver:

  Ååå, vad glad jag blir när jag ser att det är fler som använder muskotnöt till potatismos! Min sambo tycker jag är extremt konstig för det

 3. Muskot är väldigt gott och har ju en säregen smak och ska dessutom användas med stor försiktighet då den är giftig i stora mängder. Färskriven är absolut godast men det tog länge inte jag köpte hela nötter då barnen var små ifall, ifall de skulle hitta en nöt så förvara dom oåtkomligt men använd precis som ni säger till stuvningar, makaroner, bechamel, potatismos, spenat etc. Det ger verkligen ett lyft!
  /Linda

 4. Lina skriver:

  Jag köper också hela muskotnötter och använder kryddan främst i stuvade makaroner (som dessutom kryddas med salt, vitpeppar och ganska mkt socker, sååå gott till stekt falukorv!!) och till spenatstuvning (som jag också har socker i och sen serverar ihop med fiskpinnar, kokt potatis och ägghalvor). Får kanske testa denna banankakan också! 🙂

 5. Anna J skriver:

  Jag river över lite muskot över stuvade makaroner och potatismos. Sen har jag bakat en småkaka som hade muskot i och det receptet fanns i en äldre utgåva av Sju sorters kaka. Jag minns då att jag hade en faster här på fika och när hon frågade vad för slags krydda det var i kakorna så svarade jag muskåt…

  Den här kakan verkar god, gillar banankakor så den här ska jag absolut testa att göra någon gång.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..