Kyckling-spara!


Januari är en riktig spara-snåla-månad för många, så även för oss. Det gäller att vrida och vända på slantarna och sparsamt mathandla med liten budget. Mina bästa spartips är förstås att planera och även om man inte gör veckomatsedel så är det klokt att skriva upp tänka middagar och inventera både frys och skafferi för att få ut så mycket ”hemifrån” som möjligt. Jag handlar numera alltid på ICA och lusläser reklambladen när dom kommer, lite därefter planerar jag också veckans middagar av matvaror som är extra billiga.

Denna veckan hade jag tänkt göra en stor kycklingsallad med en god dressing men istället för att köpa färska kycklingfiléer så köpte jag två frysta, hela kycklingar. En liten prisjämförelse ser ni nedan… När man ser det svart på vitt är valet ganska enkelt och det blir ju dessutom mycket godare när man tillagar hel kyckling och benar ur själv. Alla smaker finns där och man betalar inte heller för onödiga tillsatser som sprutas in och förstorar upp filéerna för att de sen i stekpannan ska krympa ihop… Nä! Köp hel kyckling, fryst eller färsk är mitt råd. 😉

30 kr/kg för hel fryst
45 kr/kg för hel färsk
80kr/kg för frysta filéer
140kr/kg för färska filéer


När jag tillagar hel kyckling i ugn rör jag ihop vanlig rapsolja med kryddor; malen paprika, grillkrydda, cayenne, svartpeppar, lite tomatpuré, lite pressad citron, flytande honung och soya och penslar kycklingarna med. Låter dom tillagas ca 1½ timme i 150 grader och vänder på dom en gång och penslar lite till. Busenkelt! 😛

19
4

Fiskgratäng LCHF

Men hej!! 😛


Nä, de va inte igår direkt… Beklagar verkligen det långa avbrottet. Stormen Egon har verkligen dundrat omkring och och gjort oss både strömlösa och därefter ännu 2 dygn utan bredband så nu hoppas jag verkligen att kommunikationen fungerar utan störningar.

Det är förunderligt hur beroende man är av ström egentligen… Här försvann den mitt i natten i helgen och just då tänker man väl inte på det så mycket men när man ska gå upp, sätta på kaffe, ta en varm dusch, ladda mobilen och sätta sig vid TV:n till nyhetsmorgon och vakna till…?! Inget funkar… Vad sjutton gör folk när det blir strömavbrott i dagens samhälle??
Jag tycker ändå vi är duktiga på att klara av både sysselsättning och få upp värme och kunna laga mat utomhus när det vill sig NATURLIGT men när man MÅSTE!!!?? Vem vill gå ut och tända grillen i 30 sekundmeters storm?? Och att man inte får besked om när strömmen kommer tillbaka är bara såååå frustrerande.Vi gick upp, klarade av bestyr i badrum och kunde lokalisera problemet via mobilnät och det var då 48000 hushåll utan ström i södra Sverige och tidigast 1½ dygn eller mer efter de skulle problemen vara fixade och strömmen åter.

Man förstår ju självklart att röjningsarbete och helgjobb är strävsamt men ändå sitter man i princip bara och väntar på att det ska ”blinka till” och allt funkar igen.

Vi tände en stor kandelaber och satte oss i soffan de första morgontimmarna… Men va sjutton??!! Sitta vid ett ljus och prata, se in i väggen, titta i taket, värma sig med filtar och varma jackor… De tog 20 minuter… Sen då?? Vad gör man sen egentligen??? Har vi så total brist på fantasi eller fanns de fler som blev abrupt handlingsförlamade?

Vi åkte i bilen ner till macken i Borgholm, laddade telefoner och köpte kaffe och fika… Sen åkte vi en sväng till, och en sväng till…

Herregud så bortskämda vi är med elektricitet egentligen. Vi borde skämmas. Vi borde kunna värma oss med ljus, filtar, varandra och sällskapet i sig. Prata, hitta på lekar, vara som folk var förr i tiden men kontrasterna blir så extremt tydliga när vi inte har tillgång till mobilnät, inte kan ladda telefoner, inte kan se film på ”paddan”, inte kan spela musik, inte kan duscha varmt, elda för att få upp värmen i huset, brygga kaffe… Ingenting funkar och vi är totalt utelämnade år 2015 utan ström! Skamligt nästan… Men det är vad vi är vana vid! Tyvärr…

Nu är i alla fall både ström och internet åter så det vore väl på tiden att kryddburken gav ifrån sig ett livstecken. 😛
Detta recept är ett utmärkt LCHF alternativ om man väljer att inte servera ris, pasta, potatis etc till. Gratängen är så fulländat god, krämig, såsig och smakrik så ja, personligen tycker jag inte det behövs mer än en sallad till faktiskt.

6 port
Det här behöver du : 
800 gram vit fisk, fryst eller färsk (jag använde torskfilé) 

Grönsaker : 


2 buketter broccoli


1 ask sockerärtor


1 purjolök

Sås : 
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk fiskfond alt. 2 fiskbuljongtärningar
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i bitar. Lägg i en ugnsfast form. Dela broccoli, skölj purjolök och sockerärtor och skiva i mindre bitar. Förväll grönsakerna i kokande, saltat vatten ca 2 min. Häll av och lägg på fiskbitarna i formen. Vispa ihop creme fraiche med grädde, fond (eller tärning) och kryddor. Slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

8
2

Biff Greta


Ett recept jag ser att jag missat lägga upp är denna Biff Greta.

Biff Rydberg menar jag tänker ni? Men nej! – Det är en Biff Greta faktiskt som härstammar från stadshotellet i Karlstad där den ofta serverades som vickning framåt småtimmarna men fanns aldrig med på menyn. Namnet Greta kom från krögaren Fredrik Odéns hustru. Vad som skiljer Greta från Rydberg är köttet. Från första början skrapades oxfilé och rätten tillagades som en omelett men inte så ofta numera. Här ska köttet marineras i en stark senap och därefter stekas på hastig i het panna, ja förutom de så är dom väldigt snarlika men jag gillar denna variant bättre.

Köttet, förslagsvis oxfilé eller annat mört nötkött bör vara av god kvalité. Servera med råstekt potatis, stekt lök och en äggula. Bättre kan det inte bli och enligt mig en riktig finmiddag! 😛

4 port
Det här behöver du : 
400 – 500 gram oxfilé
3 msk fransk senap
2 äggulor
Salt och peppar

Råstekt potatis
Stekt gul lök
Äggulor

GÖR SÅHÄR : 


Skär köttet i lite större tärningar. Rör ihop senap med äggulor, salt och peppar.

Vänd runt köttet i marinaden. Det kan gärna få marineras ett par timmar i rumstemperatur innan det steks.  Hetta upp en panna med smör och bryn hastigt köttet så det får fin färg. Lägg upp på fat och servera med stekt potatis, hackad persilja, stekt lök och äggula.

10
0