Fiskgratäng LCHF

Men hej!! 😛


Nä, de va inte igår direkt… Beklagar verkligen det långa avbrottet. Stormen Egon har verkligen dundrat omkring och och gjort oss både strömlösa och därefter ännu 2 dygn utan bredband så nu hoppas jag verkligen att kommunikationen fungerar utan störningar.

Det är förunderligt hur beroende man är av ström egentligen… Här försvann den mitt i natten i helgen och just då tänker man väl inte på det så mycket men när man ska gå upp, sätta på kaffe, ta en varm dusch, ladda mobilen och sätta sig vid TV:n till nyhetsmorgon och vakna till…?! Inget funkar… Vad sjutton gör folk när det blir strömavbrott i dagens samhälle??
Jag tycker ändå vi är duktiga på att klara av både sysselsättning och få upp värme och kunna laga mat utomhus när det vill sig NATURLIGT men när man MÅSTE!!!?? Vem vill gå ut och tända grillen i 30 sekundmeters storm?? Och att man inte får besked om när strömmen kommer tillbaka är bara såååå frustrerande.Vi gick upp, klarade av bestyr i badrum och kunde lokalisera problemet via mobilnät och det var då 48000 hushåll utan ström i södra Sverige och tidigast 1½ dygn eller mer efter de skulle problemen vara fixade och strömmen åter.

Man förstår ju självklart att röjningsarbete och helgjobb är strävsamt men ändå sitter man i princip bara och väntar på att det ska ”blinka till” och allt funkar igen.

Vi tände en stor kandelaber och satte oss i soffan de första morgontimmarna… Men va sjutton??!! Sitta vid ett ljus och prata, se in i väggen, titta i taket, värma sig med filtar och varma jackor… De tog 20 minuter… Sen då?? Vad gör man sen egentligen??? Har vi så total brist på fantasi eller fanns de fler som blev abrupt handlingsförlamade?

Vi åkte i bilen ner till macken i Borgholm, laddade telefoner och köpte kaffe och fika… Sen åkte vi en sväng till, och en sväng till…

Herregud så bortskämda vi är med elektricitet egentligen. Vi borde skämmas. Vi borde kunna värma oss med ljus, filtar, varandra och sällskapet i sig. Prata, hitta på lekar, vara som folk var förr i tiden men kontrasterna blir så extremt tydliga när vi inte har tillgång till mobilnät, inte kan ladda telefoner, inte kan se film på ”paddan”, inte kan spela musik, inte kan duscha varmt, elda för att få upp värmen i huset, brygga kaffe… Ingenting funkar och vi är totalt utelämnade år 2015 utan ström! Skamligt nästan… Men det är vad vi är vana vid! Tyvärr…

Nu är i alla fall både ström och internet åter så det vore väl på tiden att kryddburken gav ifrån sig ett livstecken. 😛
Detta recept är ett utmärkt LCHF alternativ om man väljer att inte servera ris, pasta, potatis etc till. Gratängen är så fulländat god, krämig, såsig och smakrik så ja, personligen tycker jag inte det behövs mer än en sallad till faktiskt.

6 port
Det här behöver du : 
800 gram vit fisk, fryst eller färsk (jag använde torskfilé) 

Grönsaker : 


2 buketter broccoli


1 ask sockerärtor


1 purjolök

Sås : 
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk fiskfond alt. 2 fiskbuljongtärningar
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i bitar. Lägg i en ugnsfast form. Dela broccoli, skölj purjolök och sockerärtor och skiva i mindre bitar. Förväll grönsakerna i kokande, saltat vatten ca 2 min. Häll av och lägg på fiskbitarna i formen. Vispa ihop creme fraiche med grädde, fond (eller tärning) och kryddor. Slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 30 min.