Tekakor till frukost

tekakor_recept_frukost
God morgon årets sista dag av 2014! 😛 Har sovit som en stock idag på morgonen efter att jag öppnat fönstret vid halv sex, herregud så varmt… Kan inte sova när det är varmt, vill ha iskallt i sovrummet och ett tjockt varmt täcke istället men nu har jag fått några timmars sömn i alla fall.

Vi ska göra oss i ordning och åka ner till stan och handla nåt gott till ikväll. Några raketer blir det inte, men kanske lite bubbel. Champagne är ju inte sååå gott så jag tror det blir Pommac som vanligt! Haha!! 😛

En helgdag till imorgon och då tycker jag ni ska passa på att baka dessa saftiga tekakor, dom är försvinnande goda!

16 st
Det här behöver du :
4 dl mjölk
2½ dl havregryn

50 gram jäst (1 pkt blå jäst)
150 gram smör
1 dl mjölk

1 dl ljus sirap eller honung (sirap blir godast)
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4 dl mjölk över 2 ½ dl havregryn i en skål, låt de stå och sväll i en bunke i rumstemperatur ca 2 timmar.

Smula jästen i en degbunke.
Smält smöret och mjölken i en kastrull tillsammans med grötblandningen till 37 grader.

Häll sedan allting på jästen och tillsätt sirap, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg för hand eller i maskin ca 10 minuter. Låt sedan jäsa ca 30 minuter under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med ett upp & ner-vänt lock eller skål. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

TIPS! 
Har du havregrynsgröt eller annan ”gryngröt” över som motsvarar samma mängd (torrvara av gryn) använd den, men då behöver den inte svälla.

  1. De är verkligen supergoda, gjorde dubbel sats i fredags nu fem dagar senare är de nästan slut. Ungarna älskar dem. Gjorde varma mackor på dem idag och mums…

  2. Anita skriver:

    Ser så gott ut, ska baka dem i helgen tack för många goda recept som jag använder här på Cypern. 🙂

  3. Karin skriver:

    Hej! Du MÅSTE prova att pensla de varma tekakorna med kallt kaffe när du tar ut dem från ugnen! Smaken blir magisk! Testa det nästa gång du bakar dem! Kram och gott nytt år!

    1. Karin!
      Tack för tipset, ska absolut prova vid nästa bak! 🙂 Tack.
      /Linda

  4. Anne skriver:

    Dessa ska jag definitivt baka. Receptet låter jättegott. Gott Nytt År! Och Tack för bästa matbloggen! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..