Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. 😛 Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. 😛

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. 😉

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. 😉

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! 😛

  1. Vilken härlig blogg du har, fylld med så mycket gott för alla tillfällen. Texter och bilder gör att snålvattnet rinner konstant.

    Jag har just tagit ut en plåt med smördegsstjärnor som i morgon ska fyllas med laxröra och tas med till nyårsfesten. Jag är övertygad om att de kommer bli uppskattade.

    Gott Nytt År och tusen tack för recept.
    Och krya på!

  2. Men krya på dig! Inte kul att vara sjuk

    Till förtugg ska jag bjuda på parmesankex med kallröktlax och ph.ost samt smördegsrullar m tomatpuré, färsk oregano, ansjovis och parmesan.

    Förrätt blir Västerbottenpaj m vispad CF , rödlök och löjrom

    Huvudrätten står gästerna för och jag vet bara att det blir lågtempad oxfilé. Desserten står våra döttrar för och det blir hemlagad glass

    Gott nytt år!

  3. detta måste jag prova! Ser jättegott ut! Bra med recept på fisk, jag äter alldeles för mkt kött! Gott Nytt År och tack för en superbra blogg!

  4. Skulle bara in en sväng här för leta fram receptet till världens godaste kantarellsås och fick totalt hjärnsläpp, kom inte på webbadressen! På min dator har jag dig (självklart ) med bland favoriter, men nu från mobilen så blev det helt blankt 🙂 Men man kan Googla på matblogg Öland, puh! Tack för receptet, för 2014 och all lycka må komma dig och din familjs väg under 2015 <3

  5. Jag förstår vad du känner jag har varit sjuk hela julen, tänkte försöka mig på middag imorrn med några vänner ändå. Det blir löjromstoast till förrätt (ingen av oss har ätit löjrom så det ska bli spännande) älgfile till varmrätt och pannacotta till efterrätt.

  6. Vi ska fira själva i år med en dotter på nio månader så vi får se om vi sover innan tolvslaget…

    Men lite god mat ska vi försöka få till även om vi nog skippar förrätten. Har länge funderat på att prova det här receptet http://www.recept.nu/halv-atta-hos-mig/olle—karlskrona/ortrullad-lammytterfile-med-sellerimos-och-spannande-vinsas/ då en bekant lovordade både stomp och sås som blannd det godaste de smakat. Men vi byter nog ut lammfilén mot oxfilé har jag tänkt. Köpte dessutom en hel filé så på nyårsdagen blir det biff rydberg med dijon-creme fraiche.

    Till efterrätt blir det creme brulee vilken jag gjorde färdig idag så den står i kylen och väntar.

  7. Här blir det något med kyckling, rödvinssås. Har ej bestämt mig om det blir pommes frites till eller ris (har nyss blivit frisk från Magsjuka). & grönsaker.
    Tror det blir kladdkaka till efterrätt.
    Är sjukskriven hela veckan, är jätte förkyld & hes. Rösten börjar komma tillbaka.
    Krya på dig.

  8. Tack för tipset! Kommer att vara ensam här hemma ikväll pga ond rygg och hals.Släpade mig ner på affären och har handlat alla ingredienser till detta. Det lät så gott. Gott nytt år!

Lämna ett svar till Veronica Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..