ANNONS

Läsarnas julbord 2014

/
julgran_pynt_dobermann_jul

Kean framför årets julgran anno 2014.

Nu äntligen är det dags att presentera årets julbord här på kryddburken och det är ju ni läsare som står för alla läckerheter. 😛 Jag hoppas kunna hålla denna tradition kvar år efter år precis som med sommartårtorna som ni är grymt duktiga på att leverera. Här har vi alltså recept i tre kategorier; Det kalla julbordet, det varma och förstås dessert och godisbordet. Min tanke är att vi år efter år bygger upp julbordet mer och mer och bara fyller på med recept så de som finns här nu finns även med nästa år.

Varje recept presenteras under respektive bild och även länk till kreatören om ni vill kika vidare på deras bloggar. Hoppas ni finner lite ny inspiration och några nya idéer inför julafton. GOD JUL till er alla och tusen tack till er som bidragit till denna nya tradition här på Kryddburken. ♥

Kalla julbordet : 

 • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering
 • Löksill på tre sorters lök
 • Havtornssill
 • Rödkålssallad med svarta vinbär

Varma julbordet : 

 • Kåldolmar
 • Kräftströmming
 • Små julköttbullar
 • Julfalafel

Dessert/godisbordet :

 • Sirapssnittar med saffran
 • Tomtepudding med hjortron
 • Knäck med chokladtäcke
 • Mintpuffar
 • Pepparkakstryffel
 • Wienernougat
Marianne_Norberg_julskinka

LÅNGKOKT JULSKINKA I UGN


Recept och bild; Marianne Norberg

Det här behöver du :
Benfri rimmad julskinka på 3-5 kg
Aluminiumfolie

Till gluten- och vetefri griljering :

1 ägg
3 msk senap
1 msk råsocker
1-2 msk pofiber (börja med 1 msk och ha i mer om konsistensen inte känns bra)

GÖR SÅHÄR : 
Värm ugnen till 85 grader. Ta ut julskinkan ur plasten men låt nätet sitta kvar. Spola av den i kallt vatten och linda sedan in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en form med kanter, för det kommer att komma ut en hel del vätska. Stick in en stektermometer i skinkan (genom folien) så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan. Låt skinkan stå i 85 graders ugn tills innertemperaturen är 70 grader. Detta bör ta mellan 12 och 24 timmar. Våran stod i 24 timmar och då fegade jag ändå ur den sista timmen och höjde ugnen till 95 grader. När skinkan är klar, låt den stå och vila en stund så att den svalnar en aning. Höj under tiden ugnen till 200 grader. Häll bort vätskan, ta av aluminiumfolien, skär bort nätet och svålen. Lägg skinkan på plåt eller dylikt. Rör ihop ingredienserna till griljeringen och kleta på detta på skinkan. Kör i ugnen tills griljeringen fått färg, det tar ca 10-15 minuter.

jessica_fransson_löksill

LÖKSILL PÅ TRE SORTERS LÖK


Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess


Det här behöver du : 
2 burkar inläggningssill (420 gram x 2)
2 dl ättikssprit 12%
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk kryddpeppar
10 cm purjolök
0,5 rödlök
0,5 gul lök
0,5 dl dill
2 lagerblad

GÖR SÅHÄR : 
Ättikslag: Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Låt kallna. Sköj sillen väl i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i bitar. Skiva purjolök, rödlök och gul lök. Varva sillbitarna i glasburkar med lök, kryddpeppar, dill och lagerblad. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå och dra i kylen i minst ett dygn innan den äts.

Birgitta_Nilsson_Havtornssill

HAVTORNSSILL


Recept och bild; Birgitta Nilsson Blogg; Min lilla kokvrå


6-8 bufféportioner
Det här behöver du : 
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär (som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

GÖR SÅHÄR : 


Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten. Blanda i kryddor och lagerblad i lagen. Låt lagen svalna till kylskåpstemp. Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden. Skala

citronen med en potatisskalare så endast det gula kommer med. Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

RÖDKÅLSSALLAD MED SVARTA VINBÄR


Recept och bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
5 dl strimlad rödkål
1-2 nävar russin
3 dl grovt rivna äpplen
1/2 pressad citron
2 msk outspädd svartvinbärsjuice
2 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda lagen och häll över kålen och russinen och blanda sedan i äpplena.

jessica_fransson_kåldolmar

KÅLDOLMAR 


Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 20 stycken
Det här behöver du : 
0,5 dl ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1 gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk ljus sirap
2 dl vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden.

DCIM101MEDIA

KRÄFTSTRÖMMING


Recept och bild; Kajomida

2 – 3 pers
Det här behöver du : 

450-500 g strömmingsfiléer
1 liten knippa dill, lite hackad
knappt en tub (Kalles) kaviar
salt & peppar
ketchup
ströbröd
2 dl grädde
smör

GÖR SÅHÄR : 


Bred ut strömmingen, salta och peppra lätt.

Tryck ut (minst) 2-3 rader med kaviar på varje filé, (minst) 1-2 rader ketchup, toppa sen med (mycket) dill. „Minst“ och „mycket“ beror på storleken på filéerna och egen smak. Smörj en form och lägg strömmingen tätt. Blanda grädden med ½ dl ketchup (eller använd bara grädde, då kanske lite mer), strö på lite ströbröd och avsluta med tunna smörskivor (osthyvel!). Grädda vid 200 – 225° ca. 20-25 minuter, beroende på hur stora strömmingsfiléerna är, dvs. hur tjocka rullarna blir.

Birgitta_Nilsson_Julköttbullar

SMÅ JULKÖTTBULLAR


Recept och bild; Birgitta Nilsson Blogg; Min lilla kokvrå

12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
2 små gula lökar
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk skånsk senap
4 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 


Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite matfett. Blanda ströbröd och matlagningsgrädde och låt svälla minst 10 minuter. Rör sedan ner ägg, lök, senap, salt och peppar. Lägg i köttfärsen och blanda samman så det precis blir väl blandat. Forma färsen till små jämna bullar. Stek bullarna hastigt runt om på hög värme så de får stekyta. Lägg dem sedan på en ugnsfast plåt och låt dem steka färdigt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Sara_julfalafel

JULFALAFEL


Recept och bild; Sara Blogg; Vardag.nu

4 port
Det här behöver du : 
2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
2 krm kryddnejlika
1 tsk salt
1 1/2 msk olivolja
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
Olja att fritera/steka i

GÖR SÅHÄR : 
Mixa avsköljda kikärter till en (halv)slät massa. Tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, grötlik massa (hellre något lös än för fast). Forma lagom stora bollar av smeten. Hetta upp rikligt med olja i en stek- eller traktörpanna. Lägg ner bollarna i pannan och fritera/stek tills de har en fin yta runtom.

jessica_fransson_sirapssnittar

SIRAPSSNITTAR MED SAFFRAN


Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 40 stycken
Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl socker eller strösötning
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk saffran
1 krm salt
2 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienserna, gärna i en matberedare (så behöver man inte arbeta samman degen riktigt lika mycket för hand i nästa moment). Häll ut degen och knåda samman den till en deg. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en längd. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till dem lätt med hjälp av en gaffel. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp kakorna i snitt.

Birgitta_Nilsson_Tomtepudding

TOMTEPUDDING MED HJORTRON


Recept och bild; Birgitta Nilsson Blogg; Min lilla kokvrå

6 portioner
Det här behöver du :
1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt

Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)

GÖR SÅHÄR :


Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Skala med potatisskalare smala strimlor av det gula på apelsinskalet. Lägg

gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde med vaniljfrön, apelsinskal och socker. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft ur skalen. Lägg ner gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda med yoghurt och gröt. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar. Smält socker i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och vispa snabbt ihop till en kolasås. Tillsätt hälften av hjortronen och låt smälta under omrörning på låg värme. Tillsätt resterande hjortron och ställ att svalna. Toppa puddingen med hjortron vid servering.

Josefine_K_knäck

KNÄCK MED CHOKLADTÄCKE 


Recept och bild Josefine Blogg; Jossans mat

Det här behöver du : 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
200 g choklad (jag valde vanlig mjölkchoklad)
Silverkulor att dekorera med

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop sirap, grädde och socker i en skål av glas eller porslin. Ställ in i micron i 7 – 8 min. Fyll knäckformar till hälften. Låt dem svalna. Smält chokladen över vattenbad och häll över knäcken. Dekorera med silverkulor.

Anne_Lee_Johansson_mintpuffar

MINTPUFFAR


Recept och bild Anne-Lee Johansson 

Det här behöver du : 

Puffat ris

1 påse dumlekolor

Riven kokos

100 gram Smaksatt choklad från odense (mint)

200 gram Marabou mjölkchoklad

200 gram Marabou mörk choklad

GÖR SÅ HÄR :

Smält chokladen över vattenbad. Finhacka dumlekolorna (kolorna behöver vara kalla, annars blir de omöjliga att dela) Blanda alla ingredienser i en bytta. Klicka ner i fina formar av valfri storlek. Förvara i frysen tills de ska avnjutas.

Pepparkakstryffel

MIN GODASTE PEPPARKAKSTRYFFEL


Recept och bild Angelica Selin Blogg; Fru Boholms hörna

20 st

Det här behöver du : 
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk choklad
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
Mald nejlika efter smak
Krossad pepparkaka att rulla i

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp grädde och socker och lägg i smör och choklad som får smälta på låg värme. Rör ner kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna. När tryffeln har svalnat och stelnat, forma små runda bollar som sedan rullas i krossad pepparkaka. Förvara tryffeln i kylen. Ät och njut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

WIENERNOUGAT


Recept från 56 kilo, bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 


200 g 70% choklad


200 g mandelsmör


2 dl rostade mandelspån


liten klick honungGÖR SÅHÄR : 


Rosta mandelspånen. Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen. Häll upp i bakpappersklädd form och ställ kallt. Skär upp i rutor när det stelnat.

10
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00