Källarfranska till helgfrukost


Jaha, då får vi se om det blir nån storm här på ön som det varnas om!?! Inte ännu i alla fall, visst blåser det småspik ute men vi är vana vi lite hårdare vindar än såhär…

Hoppas vi slipper bli strömlösa bara.


Imorgon ska vi iväg på julbord med min syster, ett par vänner och deras barn, ska bli superkul och jag ser verkligen fram emot det.

Innan julbord gör många fel och ”sparar” sig till maten… Man ska ju göra tvärtom för att ”tänja” ut magen… Haha! Vi brukar äta en sen frukost/brunch och några timmar innan julbordet något lätt bara, då är man riktigt sugen sen. Så gäller det att inte äta för fort också utan att njuta av det kalla, vänta en stund sen det varma och runda av med gottebordet… Fast egentligen, vilken strategi man än har så känns det som man aldrig behöver äta igen efter ett gott julbord.

När, nånsin äter man så mycket mat på en gång?!

Dagen efter när man vaknar är man ju hungrigare än vargarna så det spelar nog ingen roll hur man gör. Gott ska det bli i alla fall.

TÄVLA!
Jag måste passa på att påminna er om tävlingen av en Nokia Lumia 930! Ni kan vinna både genom att bidra med era egna julrecept eller rösta på dom som är presenterade på sidan. Mitt recept är ett av dom. Tävlar gör ni HÄR!16 st


Det här behöver du :


1 pkt jäst (50 gram)


½ l vatten


1 msk socker


1½ tsk salt


3 msk olja


13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.