Gräddnougat med krokant


I år tänkte jag inte göra så mycket av det traditionella julgodiset förutom knäck. Tänkte prova lite nya varianter och smaker och här är en av dom. Ett julgodis med nougat. Smaken på dessa är som fyllningen i finare praliner, ni vet det finns såna där godbitar med nougatkrisp – så smakar detta! 😛 Självklart kan man göra det som en hel pralin och doppa i choklad eller gjuta i formar men jag gillar när det är enkelt och går snabbt ni vet. 😉 Det här receptet innehåller bara fyra ingredienser och tar inte mer än en kvart att göra, förutsatt att man gjort krokanten i förväg.

TIPS!
Det blir mycket krokant på en påse mandel men förvara den torrt så kan du använda den till fler recept med julgodis, till exempel i knäcken. Eller strö på glass, eller använd till att baka cookies. 😛

40 st
Det här behöver du : 
125 gram nougat
50 gram vit choklad
½ dl grädde
1 dl krokant

GÖR SÅHÄR : 


Smält alla ingredienser utom krokant i vattenbad eller microvågsugn. När allt är blandat, rör ner krokanten och fyll små aluminiumformar.

Krokant
200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.


Nougat, vit choklad och krokant. Grädde ska vara med också.


Den skållade mandeln pudras med florsocker i stekpannan…


Sen får den bli härligt karamelliserad och sedan svalna på bakplåtspapper.


Mixa, banka eller mortla krokanten till önskad konsistens.


Den färdiga gräddnougaten med den krispiga krokanten fullkomligt smälter i munnen.


Prova gärna receptet och säg vad ni tycker, det är ju sååå busenkelt! 😉


Här du mitt inlägg JULGODISSPECIAL med 21st recept >>

7
2

Pastagratäng med krämig ostsås


Ikväll blev det pastagratäng här hemma! En enkel rätt bara att skjutsa in i ugnen när man har lite stökigt

(läs KAOS)

på köksbänken av dagens julgodis-kok. 😉

Har man överbliven köttfärssås så är lasagne eller pastagratäng alltid tacksamt att tillaga och inga rester behöver slängas. Det mindre roliga med gratänger ”allt-i-ett” är väl att de inte blir så bildsköna, för hur sjutton fotograferar man en snygg pastagratäng där allt flyter ut och blandas i en hög av ostsås, köttfärs och pasta…?Nåja, det är i alla fall jäsikens gott! Rivna morötter och tomater är ett måste till.

Imorgon ska ni få se mitt experiment av julgodis jag provade idag… Säger bara krokant och nougat… Hujdamej! 😛

6 port
Det här behöver du : 
Kokt pasta till 4 port
ca 600 gram köttfärssås
1 sats ostsås
Riven lagrad ost
Svartpeppar
Malen paprika

1 sats
Krämig ostsås : 
50 gram smör
4 msk vetemjöl
6 dl gräddmjölk (50/50 grädde o mjölk)
Salt och vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
2 dl riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR :


Koka pasta enl. anvisning eller använd kall, överbliven.


Smält smöret i en kastrull. Pudra över vetemjölet och vispa slätt.

Späd med gräddmjölk och krydda. Sänk värmen och vispa i såsen hela tiden ca 5 – 10 min. Riv ner en god ost på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Montera gratängen med hälften av ostsåsen i botten av en ugnsfast form. Därefter pasta, köttfärssås och ostsås. Toppa med riven ost, svartpeppar och lite malen paprika. Gratinera i 200 grader ca 20 min.


Ostsås i botten. Ett lager pasta. Ett lager köttfärssås…

…och sen toppas med ett sista lager ostsås, lite riven ost och kryddor.


Gratinera i 200 grader ca 20 min.

4
4

Grillade kycklingben med vitlöksaioli


Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! 😉

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! 😛
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.Till ca 20 st kycklingben


Det här behöver du :


½ dl flytande smör eller olja


2 pressade vitlöksklyftor


2 msk ketchup


1 msk flytande honung


1 msk malen paprika


1 msk pressad citronsaft


2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :


Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.

Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.


Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.


Smaklig måltid.

8
2