Gräddnougat med krokant


I år tänkte jag inte göra så mycket av det traditionella julgodiset förutom knäck. Tänkte prova lite nya varianter och smaker och här är en av dom. Ett julgodis med nougat. Smaken på dessa är som fyllningen i finare praliner, ni vet det finns såna där godbitar med nougatkrisp – så smakar detta! 😛 Självklart kan man göra det som en hel pralin och doppa i choklad eller gjuta i formar men jag gillar när det är enkelt och går snabbt ni vet. 😉 Det här receptet innehåller bara fyra ingredienser och tar inte mer än en kvart att göra, förutsatt att man gjort krokanten i förväg.

TIPS!
Det blir mycket krokant på en påse mandel men förvara den torrt så kan du använda den till fler recept med julgodis, till exempel i knäcken. Eller strö på glass, eller använd till att baka cookies. 😛

40 st
Det här behöver du : 
125 gram nougat
50 gram vit choklad
½ dl grädde
1 dl krokant

GÖR SÅHÄR : 


Smält alla ingredienser utom krokant i vattenbad eller microvågsugn. När allt är blandat, rör ner krokanten och fyll små aluminiumformar.

Krokant
200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.


Nougat, vit choklad och krokant. Grädde ska vara med också.


Den skållade mandeln pudras med florsocker i stekpannan…


Sen får den bli härligt karamelliserad och sedan svalna på bakplåtspapper.


Mixa, banka eller mortla krokanten till önskad konsistens.


Den färdiga gräddnougaten med den krispiga krokanten fullkomligt smälter i munnen.


Prova gärna receptet och säg vad ni tycker, det är ju sååå busenkelt! 😉


Här du mitt inlägg JULGODISSPECIAL med 21st recept >>