Grillade kycklingben med vitlöksaioli


Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! 😉

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! 😛
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.Till ca 20 st kycklingben


Det här behöver du :


½ dl flytande smör eller olja


2 pressade vitlöksklyftor


2 msk ketchup


1 msk flytande honung


1 msk malen paprika


1 msk pressad citronsaft


2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :


Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.

Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.


Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.


Smaklig måltid.

8
2

Lumia Christmas Äppelglögg med clementin och julsmak


Till jul behövs värmande, mustiga drycker. Här är en lite fräschare, syrlig variant med äpple och clementin som passar utmärkt som välkomstdrink eller till glöggkvällen. Den kan göras dagen innan den ska serveras och är dessutom alkoholfri och passar både stora som små. Den som vill spetsa med något starkare kan förstås göra det.

Vill man servera glöggen med annat är russin och nötter är det både festligt och fint med en skiva frukt i varje kopp. Använd små pepparkaksformar och stansa ut olika figurer så är det lätt att hålla reda på vems som är vems. 😉

Bilden är tagen med Nokia Lumia 930.
Ta chansen och var med och tävla om en egen Lumia HÄR!

Recept :
1 kg röda juläpplen
1 kg söta clemetiner
2 msk skivad färsk ingefära
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor
4 – 5 msk flytande honung

GÖR SÅHÄR :


Kör äpplen och skalade clementiner i en råsaftcentrifug. Sila juicen i en finmaskig sil. Koka upp i en kastrull och lägg ner resten av ingredienserna. Skumma av om det behövs. Stäng av värmen och låt stå och dra 1 dygn i kylskåp. Sila glöggen och förvara i kylskåp. Hållbar ca 1 vecka. När glöggen skall serveras, värm upp önskad mängd och smaka av med flytande honung.

4
0

Julpiffat i köket


 Nu äntligen har jag fått julstöket i köket färdigt! 😛 Vad tycker ni?

Årets färger blev inte helt rött och vitt utan turkost och rött. Lite annorlunda med inspiration från Indiska som är min favoritbutik. Jag vill ha en känsla av jul med isblå, lite gnistrande ton. Gardiner, duk, stjärna, lyktor, julgran och slingor från Indiska. Bara älskar den lilla granen i plåt av återvunnet material. 😉
Bjuder på lite bilder som jag brukar göra varje år.

En STOR påminnelse också!
Julbordet vi ska ha tillsammans här på Kryddburken behöver MASSOR med fler recept och bilder. Jag ska lägga upp en liten resumé senare i veckan av vad som hittills inkommit, men det är inte så fasligt mycket så fortsätt och skicka in era bästa julrecept så kommer de att publiceras här på Kryddburken strax innan julafton.
Läs mer här >>


Tomtefar på bordet som jag fick av Nicke i helgen.


Joline tillverkade en egen adventsljusstake som jag fick, så fin!!


Avslutningsvis min lilla veranda-tomte gjord av hönsnät och mossa och julgranskula som näsa. Skägget är i yvigaste laget, men visst är han söt? 😉

5
0