Palt och norrlandsmat

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept

Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! 😛 Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

 

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat
(ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller).

 

I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare.

 

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

 

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

 

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!

stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör

Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv

Parisare

guldvaskarpanna

Guldvaskarpanna

kalops

Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

 1. Nu måste jag hålla med dig i allra högsta grad angående palt 🙂
  Kroppkaka är jäättegott men inget slår en äkta pitepalt.
  Jag har aldrig bott i Norrland men med båda föräldrarna födda i norr så är jag uppväxt med den delikata palten och jag tillagar det själv med jämna mellanrum. Till all lycka älskar min man det också trots att han är östgöte.
  Nu fick du allt ett extra + i kanten 😀 😀

 2. Det va mycket gott från Norrland..Själv bor jag i Österbotten..så mycket av den mat du gör så gör jag också..älskar långkok osv..Tittar in till dej nu som då o beundrar dina bilder, de är bara såååå fina!..Härlig blogg har du.Kramar/Christine

 3. De flesta recept faller mig i smaken och palten skulle jag gärna vilja smaka!
  Finns det varianter över huvudtaget, eller är ingredienserna alltid de samma? Tror det är länge sedan jag tipsade om den tyska varianten av koppkakor… Skulle det vara ett ”grovt brott” att pröva en annan fyllning i palten, t.ex. brynt fläskfärs, leverpastej och purjo och sedan göra en vitsås till med det rimmade fläsket i som i ”mina” kroppkakor? Är ju ingen Pitepalt då, men i matbloggsvärlden är ju recept där för att ändras lite granna 😉

 4. Så länge sen jag åt palt… det är ju otroligt gott!! Älskar all norrlandsmat i stort sett, men så är man ju uppfödd på det också. Komiskt nog är det i stort sett bara mat, viss mat, som jag saknar (mest) från Svergie 🙂

  Hälsningar från Skottland

 5. det finns nog lika många olika recept på palt som bullar född o uppvuxen i Luleå och med de recept jag är uppväxt med så har vi bara råpotatis som vi maler i köttkvarn då salt och vetemjöl personligen så äter jag inte fläsk varför vi gör flatpalt dvs utan fläsk i vi steker det på sidan av i små fina tärningar så inget ägg me andra ord och tycker inte man behöver det det första sonen lärde sig när han flyttade hemifrån var att just göra palt 😉 idag föredrar jag dock kroppkakor som jag gör på bara koktpressad potatis ägg mjöl och salt/peppar det är snällare för min mage men som sagt är mat man inte kan vara utan

 6. Jag bor i Piteå och jag gör palt på riven rå potatis,salt,vetemjöl och iblan rågmjöl,just för att jag tycker jag mår bättre på det än bara vetemjöl.Jag har en tendens att bli lite bubblig i magen.

 7. Oj,oj palt i stora lass..Hur gott som helst..Jag mal ner lök i smeten också,men steker fläsket vid sidan om..Fast nu blev jag sugen på Blöta!! Passar bra nu i jultider, med skinka till…Mums…

 8. Massa spännande tips i samma inlägg! Det tackar vi för. Jag är också norrländska och bor kvar i norr så många av smakerna känns igen men alla har sina egna sätt att tillaga dom olika rätterna så det är alltid roligt och inspirerande med nya recept. Ha en fin fredag! Kram

 9. Ska inte äkta Pitepalt vara med både kokt å rå potatis? Jag köper nu Kungsörnens Pitepalt som är bara att till sätta vatten (är i mjölform) Köpte den bara för att peka finger åt Kungsörnen.Men Tji fick jag. DET SMAKADE som Pitepalt..?? Är född i Boden å växte upp med palt i 21år. Nu boende i Östergötland sen 30år tillbaka. Testa Kungsörnen.lätta att göra å supergod.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..