Palt och norrlandsmat

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept

Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! 😛 Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

 

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat
(ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller).

 

I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare.

 

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

 

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

 

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!

stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör

Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv

Parisare

guldvaskarpanna

Guldvaskarpanna

kalops

Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

  1. Ska inte äkta Pitepalt vara med både kokt å rå potatis? Jag köper nu Kungsörnens Pitepalt som är bara att till sätta vatten (är i mjölform) Köpte den bara för att peka finger åt Kungsörnen.Men Tji fick jag. DET SMAKADE som Pitepalt..?? Är född i Boden å växte upp med palt i 21år. Nu boende i Östergötland sen 30år tillbaka. Testa Kungsörnen.lätta att göra å supergod.

  2. Kul att läsa om mat från norr! Palt är ju bland det godaste som finns 🙂

  3. Kamilla skriver:

    Massa spännande tips i samma inlägg! Det tackar vi för. Jag är också norrländska och bor kvar i norr så många av smakerna känns igen men alla har sina egna sätt att tillaga dom olika rätterna så det är alltid roligt och inspirerande med nya recept. Ha en fin fredag! Kram

  4. Innan jag blev vegetarian var palt min favvomat, fast bara om pappa lagade! (y)

  5. ELIZA skriver:

    Oj,oj palt i stora lass..Hur gott som helst..Jag mal ner lök i smeten också,men steker fläsket vid sidan om..Fast nu blev jag sugen på Blöta!! Passar bra nu i jultider, med skinka till…Mums…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..