Palt och norrlandsmat


Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! 😛 Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är

född i Boden

däremot och har

min släkt

däruppe så självklart finns

matkulturen

med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat
(ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller).

I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare.8 st


Det här behöver du :


8 st medelstora potatisar (mjölig sort)


ca 4 dl vetemjöl


1 ägg


2 tsk salt


300 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!Mjukt tunnbröd


Muurikkastekt palt


Norrlandsburgare med lingonchutney


Renskav med messmör


Norrlandskebab med renskav


Parisare


Guldvaskarpanna


Kalops på norrländskt vis


Pappas röding med citronsås


Tunnbrödsblöta