Advent i Öjkroken

lussebullar_lussekatter_adventsfika
Nu äntligen har startskottet för julen gått på riktigt. Första advent är alltid något speciellt. Det är liksom då det blir tillåtet att tjuvstarta med allt julgodis, pepparkaksmys, julskinksmörgåsar och bara längta till julafton.

Denna helg har bjudit på strålande sol här på ön och jag har passat på att träna och promenera med min fot… Hmm… Det där lät knasigt!! 😛

Men, okej – tränat foten och promenerat med Kean har jag gjort! 😉

Nu ikväll står en norrlands-middag på lut… Undra om ni kan gissa vilken?!
Måste faktiskt sätta lite fart ser jag, klockan tickar iväg och jag får inte missa Maria Lang.

Just det – ett superbra filmtips jag måste rekommendera
”Förr eller senare exploderar jag” SE DEN!
Så vacker, så bra och se till att ha näsdukar till hands! 😉

Här kommer mitt godaste recept på lussekatter…

ca 40 st
Det här behöver du :
2 pkt jäst (100 gram)
200 gram smör
0,5 l mjölk
2 pkt saffran
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1 msk honung
16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

1 ägg till pensling
russin

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll på degvätskan och rör i honung, socker, salt & ägget. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

öjkroken_kryddburken
Vårat hus som skymtar där i skogen…

kean_dobermann_grappans
The big boss Kean… Min black beauty! ♥ Var ju ett tag sen jag visade er bilder på honom. Minns ni när jag hämtade honom? Hur han såg ut då? Kolla HÄR!

nicke_öjkroken
Min andra vackra skönhet! Eller jag får nog säga den första! 😉

öjkroken_nicke_dobermann
Uppe på stenkulleberget…

dobermann_kean_kryddburken
Kean. Fryskyckling som han är både inne och ute så trivs han i sin nya teddy-fodrade kostym! 😉

 1. Lina skriver:

  Håller absolut med dig – den filmen är superbra! 🙂

 2. Ida skriver:

  Använder du dig av den röda eller den blå jästen? 🙂

 3. Vicki skriver:

  Vad blev det för god norrlands middag? Bor du uppe i norrland ?

  Härligt att promenera och njuta ute i naturen.

  Ha en bra dag, Vicki

 4. Anne skriver:

  Pitepalt var det som dök upp i mitt huvud också.
  Vad stilig han är Kean, har ser riktigt stor ut. Med honom känner man sig trygg med på promenaderna kan jag tänka. Ingen som muckar i onödan. 😉

 5. Kamilla skriver:

  Vilka härliga bilder! Vovven ser fantastiskt ståtlig och vacker ut! Solen har skinit även hos oss hela helgen, det har riktigt glittrat i frosten som är så tät att det nästan ser ut som snö. Hm, norrländsk-middag… låt mig gissa på Pitepalt, med lingon och ett iskallt glas mjölk till. Ditt recept på lussekatter måste jag testa till nästa helg, det låter väldigt gott med honung i. Just nu väntar jag med spänning på att fransyskan ska bli klar, testar ditt recept på fransyska i gryta, den har puttrat i tre timmar nu och jag hoppas verkligen att det är dags snart, min mage har mullrat i flera timmar, det doftar ju så ljuvligt! Måste än en gång tacka för din fantastiska blogg, den är nog världens bästa matblogg! Kram till dig och ha en fortsatt mysig 1:a advent.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..