Stekt potatis prinskorv och ägg


Hallå därute! Jösses vad jag längtar efter julen nu, det är så ruggigt o grått ute. Vill ha lite snö så de lyser upp och man får lite vinterkänsla och snart är det ju advent med. Jag har då tänkt att plocka fram adventsstakar, julgardiner, dukar och div lyktor så allt är klart och uppe till 1:a advent sen ska jag bara njuta av december och ta en sak i taget. Julgranen får komma in 3:e advent annars ska allt va klart har jag tänkt. Ska göra små egna julklappar, dricka glögg och lyssna på julmusik. Haha! 😛 Stressfri jul, bara pyssla, mysa och så! Låter väl bra? 😉Dom här köttbullarna är inte hemmagjorda, de är IKEA´s. (nu utan hästkött) Haha!! Riktigt goda men inte såna man vill ha på julbordet kanske. Då ska de vara lite kryddpeppar och självklart hemrullade men prinskorvarna var inte alls tokiga, köpte dom också på IKEA i måndags. 20 kr för 400 gram. Ett plus är att de är ihopbundna, känns lite mer ”lyxiga” då och smaken var helt okej.

Inte så salta som jag skulle vilja ha dom men konsistensen perfekt och jättetunt skinn som blev knaprigt när man stekte dom.

Det blev en hastig middag igår så jag tärnade ner lite överbliven potatis i en panna och stekte köttbullar och prinskorv i en annan och avslutade med ett gäng stekta ägg när allt var klart. Tänk att det kan vara så gott, även om jag inte är superförtjust i stekt mat men ibland så.

Nicke blev desto gladare då han fick ett gäng lunchlådor och även valde att äta samma till frukost idag! 😛 Vad är det med lastbils-karlar och stekt mat? Stekt korv, ägg, pytt-i-panna etc. Det serveras ju ofta på vägkrogarna där just chaufförer stannar till. Det är mättande och går snabbt att ”sleva” i sig utan att behöva använda kniv och gott är det ju också.

Jag brukar göra en panna till Nicke som jag döpt till ”Trucker breakfast” med stekt fläsk, korv, ägg och tomat… DEN är populär! 😛


Lite julmatssugen blir man… 😉 Fortsätt gärna skicka in era recept och bilder på julmat och julgodis, har bara fått in knappt 10 recept så sprid till vänner och bekanta så vi får till ett dignande julbord här på Kryddburken. Alla recept och bilder är välkomna.

Läs mer här >>


Stekt potatis i smör. Kryddad med trocomare örtsalt och malen paprika samt lite persilja.

7
1

Julklappstips på nätet


Sitter och kollar runt lite olika julklappar på nätet och fick nys om denna sida

Kampanjjakt.se.

Tidningsprenumerationer är alltid smart att ge bort och dessutom med massa fina bonusar som 

gratis premier

hos Tidningskungen. Ska kika lite närmare på vad som kan passa, det är ju smidigt att bara fylla i på nätet så skickas paketet direkt till den man vill ge julklappen till.


Själv blev jag lite sugen på Allt i Hemmet och en Ittala skål… Eller Lantliv med salladsbestick från Designtorget. 😛 

1
1

Nötstek i gryta av fransyska


Det var länge sen vi åt en sån där vansinnigt god söndagsstek med kokt potatis och skysås så när jag hittade en fin bit fransyska i helgen som gick så fick det bli söndagsmiddagen. Å herrejösses amalia så gott det är med KÖTT och POTATIS!

Det finns inget bättre!


Jag skulle inte kunna leva utan potatis och utan såsen till potatisen ännu mindre… 😛

Finns bara en gyllene regel för en saftig, mör och gudomligt god STEK och jag har sagt det förr men jag säger det igen;

Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället.En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.


Använd en god buljong, lite grönsaker och lök som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme i flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ta en gaffel och peta lätt i köttet och är det mjukt och faller isär ganska lätt så är det klart. Enkelt va?! 😉

Sen är ju såsen halva nöjet att få tillaga. Skyn ska silas och kokas upp och få reducera. Alltså koka ner i mängd så smakerna koncentreras. Sedan smakas upp med en skvätt grädde, lite soya, vinbärsgelé och ev. redas av för tjockare konsistens. DÄR har vi den fulländande söndagsmiddagen. Kokt, rykande het potatis, kokta grönsaker och gelé eller lingon. Pressgurka om man vill… Nu börjar det kurra i magen bara av att jag skriver detta så det är väl dags att ta tag i dagens middag här hemma.

4 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg fransyska i bit
Salt & peppar
3 morötter
3 gula lök
1 lagerblad
1 tsk svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en större gryta med lock. Skär morötter och lök grovt och låt svettas runt med steken, lagerblad svartpeppar och tomatpuré i ca 3 – 4 min. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 – 4 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före du skär upp.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15 – 20 minuter.


När steken är klar tar jag upp den och tar bort nätet. Slår in den i bakplåtspapper och låter vila minst en halvtimme före jag skär upp.


Såsen silar jag ner i en ny kastrull.


Kokar upp och reducerar ner till ungefär hälften. Smaksätter med grädde, soya, vinbärsgelé, salt och peppar.


När steken ska serveras skivar jag upp den och slår över lie av skysåsen.


Smaklig måltid! 😛

24
60