Grekisk potatis


När vi var i

Grekland

åt vi en sån sjukt god klyftpotatis, ugnsbakade eller friterade, vet inte riktigt men dom var så in i bombens goda med riktigt krispig yta, smak av oregano, citron och ljuvlig olivolja. Inte alls likt vanlig klyftpotatis. Jag har ätit denna potatis även på Zorbas grekiska restaurang i Kalmar och det är precis lika gott där så naturligtvis har jag försökt efterlikna denna delikatess. Många gånger…

Men först idag så blev jag HELNÖJD och trots att jag tror potatisen på Zorbas är friterad så lyckades jag få till det riktigt frasigt och smakrikt i ugnen utan fritös. Kan inte med friterad mat hemma på grund av oset… 😛

Det du behöver är förstås potatis! På sommarhalvåret behöver du inte skala potatisen utan bara skrubba den noga. Sen torka den torr. Dela den i 2 eller 4 bitar. Lägg i en ugnsfast form. Ringa över REJÄLT med olivolja. Rikligt med flingsalt och oregano. Pressa över en halv citron och nu till min lilla hemliga ingrediens då för att få det rätta ”krispet” – HAVREGRYN!

Ja, havregryn som du stöter i mortel till ett fint mjöl och pudrar över. Just havregryn har en egenskap att bli väldigt frasigt, krispigt istället för ströbröd så därför valde jag det. Har ingen exakt mängd men så mycket att de faller fint över alla potatisbitar.

In i ugnen på 175 grader. Hela tillagningen tar ca 1 timme. Ta ut formen ca var 10:e minut och luta den lätt så du med en sked kan ösa potatisarna med oljan och kryddorna. De sista 10 minuterna. pudrar jag över lite till mortlad havregryn och höjer värmer till 220. Låt dom stå i ugnen 10 min eller lite till så de blir riktigt gyllenbruna och fina. Lyft sen över potatisen på hushållspapper och lägg dom i en ny ren form så slipper du överbliven olja som gör dom sega och blöta. Potatisen kan sen hållas var i den nya formen i ugnen om det behövs.


Torr och delad potatis i en ugnsform.


Ringla över rejält med olivolja, pressad citron, flingsalt, oregano och mortlad havregryn. In i ugnen 1 timme 175 grader. Ös potatis var 10:e minut och pudra över extra havregryn de sista 10 minuterna, höj då värmen till 220 grader.


Sen är dom klara! Låt rinna av lätt på hushållspapper och lägg upp på fat.