Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!


Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. 😉Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke.

Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. 😉 Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.


En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. 😛

15
50

Sesamkryddad kycklingwok med nudlar


Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! 😛 Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! 😉

 Det här behöver du : 


1 förp äggnudlar (250 gram)


700 gram kycklingfilé


1 brocolibukett


1 burk minimajs


1 burk skivade vattenkastanjer


½ röd paprika


1 röd lök


1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!


Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.


Ni skulle känna doften här alltså… 😉 Smaklig måltid!

4
4

Spagetti med frikadeller i gräddsås


Hallå! 😛 Idag får ni tisdagens middagstips lite senare än vanligt. Jag har varit och hälsat på Slottsskolan i Borgholm där Joline går. Var med på en lektion där det pratades och planerades kring disco och skolresa. Jättefin klass, väldigt busiga med glada och trevliga! 😉

Det är så roligt att komma tillbaka till ”gamla skolminnen” och även skymta några bekanta läraransiktet. Vilken nostalgi. Minns själv att jag tyckte högstadiet var såååå kul och den bästa av alla skoltider. Man var liksom så stor och hade eget skåp, klädde sig i Levi´s 502:or, farfarströjor, Dr Martens och bomberjacka och samlade på ”nappar” i långa halsremmar… Ja, herregud vilken kombination där… 😛

Nu till dagens recept i alla fall. Frikadeller som är så försvinnande goda som bara smälter i munnen. Serveras förstås med spagetti, då är dom som allra godast! 😉

Det här behöver du :
ca 1½ liter kokande köttbuljong
400 gram kalvfärs (alt. blandfärs)
1 vitlöksklyfta
½ dl vatten
1 msk ströbröd
1 ägg
½ msk potatismjöl
Trocomare örtsalt
1 tsk malen paprikakrydda
½ tsk malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :


Koka upp buljongen. Använd vatten + 2 tärningar eller 2-3 msk fond av antingen oxe, kalv eller kött.

Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna. Rulla dom till små bollar och klicka ner i den kokande buljong några i taget. Sänk värmen så de bara sjuder lätt, inte stormkokar. Ta upp med hålslev efter ca 2-3 min beroende på storlek.

Sky/gräddsås :
0,5 liter av den kokande buljongen
En extra buljongtärning/fond etc. kan behövas
En skvätt kinesisk soya
1-2 tsk svartvinbärsgelé
1 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Slå av lite av buljongen som frikadeller kokade i så du har ungefär ½ liter kvar, eller mer om du vill ha mer sås. Tillsätt extra smak i form av tärning eller fond om du tycker det behövs.Vispa ner en skvätt soya, lite svartvinbärsgelé och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Behöver såsen tjockare konsistens rör du ut lite maizenamjöl i vatten och vispar ner i såsen. Lägg sedan i frikadellerna i såsen och låt dom bli varma. Servera med spagetti.

5
3